Izdvojene novosti


Obavijest o radu sa strankama u uvjetima provedbe mjera sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19

Obavijest o radu sa strankama u uvjetima provedbe mjera sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19

U skladu s odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o uvođenju posebne sigurnosne mjere obveznog testiranja dužnosnika, državnih službenika i namještenika u javnim službama, službenika i namještenika u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi te zaposlenika trgovačkih društava i ustanova (NN 121/2021) propisana je obaveza posjedovanja EU digitalne COVID potvrde ili drugog odgovarajućeg dokaza o cijepljenju, preboljenju odnosno testiranju. U skladu s navedenom odlukom obaveza se odnosi na sve stranke koje dolaze u službene prostorije, sve pružatelje usluga koji pružaju različite usluge u tim prostorima ili su angažirani za određene poslove u njihovima prostorima ili druge osobe koje dolaze u njihove prostore po bilo kojoj osnovi.

Na temelju navedenog, odluka se primjenjuje na sve osobe koje dolaze u prostorije Hrvatske obrtničke komore, područnih obrtničkih komora i udruženja obrtnika, kao i na kandidate i članove ispitnih komisija za majstorske ispite i ispite o stručnoj osposobljenosti koji ispit provode u prostorima Hrvatske obrtničke komore, prostorima komorskog sustava i prostorima ostalih ustanova obuhvaćenih navedenom odlukom.

Odluka se primjenjuje od 16. studenoga 2021. godine.

Molimo sve osobe da dežurnom djelatniku prilikom ulaska predoče EU digitalnu potvrdu ili drugi odgovarajući dokaz o cijepljenju, preboljenju ili testiranju. Umjesto EU digitalne COVID potvrde može se prihvatiti i drugi dokaz koji je izričito propisan Odlukom Stožera.

Bez odgovarajuće potvrde nije dozvoljeno ući i boraviti u prostorima Hrvatske obrtničke komore i komorskog sustava.

Prilikom boravka u prostorima Hrvatske obrtničke komore i komorskog sustava dužni ste se pridržavati i svih ostalih mjera strogog fizičkog distanciranja i drugih propisanih protuepidemijskih mjera, sukladno odlukama Stožera civilne zaštite RH.

Ljubazno Vas molimo za razumijevanje i poštivanje pravila:

u cilju sprečavanja okupljana molimo ulaziti jedan po jedan, odnosno pričekati pred ulazom kako bi dežurni djelatnik mogao pojedinačno provjeriti uvjete za ulazak
kod svakog ulaska obvezna je dezinfekcija
kod prijave dežurnom djelatniku vrši se provjera temperature
na recepciji molimo obavezno ostavite podatke za evidenciju
osoba na recepciji uputit će Vas u prostoriju za sastanak
molimo pridržavajte se razmaka od najmanje 2 metra
ako razmak od 2 metra nije moguć, obavezno je nošenje zaštitne maske ili maske za lice
Hvala na razumijevanju!

Pročitajte više » | Napisano 21.11.2021.

Objavljen prvi poziv na dostavu projektnih prijedloga u Programu transnacionalne suradnje (INTERREG) Središnja Europa 2021. - 2027.

Objavljen prvi poziv na dostavu projektnih prijedloga u Programu transnacionalne suradnje (INTERREG) Središnja Europa 2021. - 2027.

Program transnacionalne suradnje Središnja Europa 2021. - 2027. otvorio je prvi poziv na dostavu projektnih prijedloga te poziva zainteresirane javne i privatne organizacije na dostavu projektnih prijedloga.

Poziv je otvoren od 15. studenog 2021. godine do 23. veljače 2022. godine.

Ukupna alokacija sredstava poziva iznosi 72.000.000,00 EUR uz stopu sufinanciranja od 80%.

Program u okviru cilja Europske teritorijalne suradnje pruža podršku suradnji država središnje Europe te u teritorijalnom smislu obuhvaća devet srednjoeuropskih država Europske unije, ujedno i članica programskog područja: Hrvatske, Austrije, Češke, Italije (Emilia-Romagna, Friuli Venezia Giulia, Liguria, Lombardia, Piemonte, Provincia Autonoma Bolzano, Provincia Autonoma Trento, Valle d’Aosta i Veneto), Mađarske, Njemačke (Baden-Württemberg, Bavarska, Berlin, Brandenburg, Mecklenburg-Vorpommern, Saska, Saska-Anhalt, Thüringen i Braunschweig), Poljske, Slovenije i Slovačke.

U novom programskom razdoblju kroz Program će se sufinancirati projekti u svrhu jačanja regionalnih inovacija, pametne specijalizacije, energetske tranzicije, zaštite okoliša, klimatskih promjena, poboljšanja prometnih veza te osnaživanja upravljačkih kapaciteta za regionalni razvoj kroz 9 specifičnih ciljeva.

Otvoreni prioriteti:

Prioritetna os 1 - Suradnjom za pametniju Središnju Europu – 22 milijuna eura iz EFRR-a

Prioritetna os 2 - Suradnjom za zeleniju Središnju Europu – 36 milijuna eura iz EFRR-a

Prioritetna os 3 - Suradnjom za povezaniju Središnju Europu - 7 milijuna eura iz EFRR-a

Prioritetna os 4 - Suradnjom za poboljšano upravljanje Središnjom Europom – 7 milijuna eura iz EFRR-a

Projektni konzorcij se mora sastojati od najmanje tri financijska partnera iz tri zemlje EU-a, od kojih dva moraju imati sjedište u programskom području.

Prihvatljivi projektni partneri:

Nacionalna, regionalna i lokalna javna tijela;
Privatne institucije, uključujući privatne tvrtke, koje imaju pravnu osobnost;
Međunarodne organizacije koje djeluju prema nacionalnom pravu države članice EU ili (s ograničenjima) prema međunarodnom pravu.
Novost u odnosu na prošlo programsko razdoblje je mogućnost da privatne institucije preuzmu ulogu vodećeg partnera.

Više informacija/korisni linkovi:

Obavijest o pozivu – Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU: https://razvoj.gov.hr/vijesti/program-transnacionalne-suradnje-sredisnja-europa-2021-2027-objava-1-poziva-na-dostavu-projektnih-prijedloga-4757/4757

Web stranica Zajedničkog tajništva – sadrži sve relevantne informacije i dokumentaciju: https://www.interreg-central.eu/Content.Node/apply/newfunding.html

Nacionalna kontakt točka za RH: https://www.interreg-central.eu/Content.Node/National-Contact-Point-HR.html

Virtualna zajednica projektnih prijavitelja: https://community.interreg-central.eu/

Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=yDFCTUhPjtg&list=PLnfEQzGh-PuVxuzMcPlzioo5EBG8ro6Zl

Twitter: https://twitter.com/InterregCE/status/1408048086136541185

Instagram: https://www.instagram.com/p/CQiNrvjFUse/

LinkedIN: https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6813830971666821120/

Facebook: https://www.facebook.com/InterregCE/videos/508523133600258/

Pročitajte više » | Napisano 19.11.2021.

HOK Obrtnik plus - iskoristite pogodnosti koje osigurava HEP Opskrba za sve obrtnike

HOK Obrtnik plus - iskoristite pogodnosti koje osigurava HEP Opskrba za sve obrtnike

Od 1. siječnja 2022. godine očekuje se značajno povećanje cijena električne energije posebice kod usluge Zajamčena opskrba, među kojima ima i obrtnika. Kroz projekt HOK Obrtnik plus možete osigurati povoljnije cijene, stoga se zaštite se od cjenovnog udara koji se očekuje.

Tko su korisnici usluge Zajamčena opskrba - Sukladno odredbama Zakona o tržištu električne energije u Republici Hrvatskoj sve pravne osobe slobodno odabiru opskrbljivača električnom energijom. U ovom trenutku registrirano ih je 7. Ako pravna osoba ne odabere tržišnog opskrbljivača, tada njegovu opskrbu obavlja HEP Elektra, kao tvrtka koja obavlja uslugu zajamčene ili univerzalne opskrbe kupca. Takva opskrba u pravilu je skuplja od tržišnog modela opskrbe.

Cijena Zajamčene opskrbe električnom energijom korigira se za svako tromjesečje, a osnova za izračun cijena je tržišna cijena električne energije u tromjesečju koje prethodi primjeni novih cijena.

Pozivamo vas da iskoristite pogodnosti koje vam je osigurala Hrvatska obrtnička komora i kroz sklapanje ugovora prema trenutno važećem Dodatku 4 Sporazuma o suradnji s HEP Opskrbom osigurate si povoljniju cijenu i zaštitite se od značajnog povećanja koje se očekuje u idućoj godini zbog nepovoljnih kretanja na tržištu (poremećaji uzrokovani COVID-19 pandemijom, poremećaji u opskrbnim lancima, drastičan porast cijena energenata koji sudjeluju u proizvodnji električne energije, relativno skupa energija iz obnovljivih izvora energije…).
Kroz projekt HOK Obrtnik plus obrtnicima se osiguravaju najpovoljnije cijene i uvjeti koji se mogu ponuditi u trenutku ugovaranja.

Naime, ugovori se sklapaju na rok od 2 godine i HEP Opskrba jamči ugovorenu cijenu za obje godine, do isteka ugovora. Za članice HOK-a kojima ističe ugovor ili koji prvi puta ulaze u ugovorni odnos HEP Opskrba korigira uvjete svaka 3 mjeseca.

Ističemo da za obrtnike koji imaju potpisan ugovor HEP Opskrba će, bez obzira na očekivani značajni porast cijena, ispoštovati svoju ugovornu obavezu u pogledu komercijalnih uvjeta sve do isteka ugovora o opskrbi.

Za buduće ugovore o opskrbi koji će se primjenjivati s datumima u 2022. i 2023. ponuđena cijena će biti viša, ali će HEP Opskrba sa svoje strane uložiti maksimalne napore i angažman kako bi i takva cijena bila najpovoljnija na tržištu.

ZA OSTVARIVANJE POPUSTA:

1.Kontaktirajte HEP Opskrbu i zatražite svoju neobvezujuću ponudu.

2.Potpisane ugovore pošaljite na adresu HEP Opskrbe.

Za sve informacije nazovite besplatni broj 0800 5255 ili pošaljite e-mail upit na obrtnik@hep.hr

Pročitajte više » | Napisano 19.11.2021.

U Šibeniku održan 33. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore sa zahtjevima prema nadležnim tijelima za oporavak i razvoj ugostiteljsko-turističkog sektora

U Šibeniku održan 33. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore sa zahtjevima prema nadležnim tijelima za oporavak i razvoj ugostiteljsko-turističkog sektora

33. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore, upravo održan u Šibeniku od 14. do 16. studenog 2021., okupio je predstavnike struke i resornih institucija u cilju razmatranja problematike poslovanja turističko-ugostiteljskog sektora u vrijeme COVID pandemije, ali i gorućih tema s kojima se sektor suočavao i prije pojave pandemije, kao što su porezna opterećenja i nedostatak kvalificirane radne.

Nakon izlaganja o aktivnostima Ceha u proteklih godinu dana o aktualnoj problematici struke te rasprave s predstavnicima resornih ministarstava i nadležnih institucija, Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore izdvojio je glavne probleme sektora i predložio moguća poboljšanja poslovanja.

Za oporavak i rast ugostiteljskog sektora nužno je sniženje stope PDV-a od 13% na pripremanje i usluživanje bezalkoholnih pića, toplih napitaka, vina i piva te potpuno ukidanje poreza na potrošnju na državnom nivou koje je definirano Zakonom o financiranju lokalne samouprave.

Kvalitetna radna snaga ključ je održivosti i razvoja ugostiteljskog i turističkog sektora. Rješavanju problema nedostatka radne snage nužno je pristupiti međuresorno, kroz unaprjeđenje obrazovanja za obrtnička zanimanja, promociju i jačanje strukovnog obrazovanja, ali i smanjivanjem poreznog opterećenja rada i fleksibilnijim mogućnostima zapošljavanja kadra u ugostiteljstvu.

Nastavno na najave mogućih dodatnih epidemioloških mjera i ograničenja poslovanja koja za sobom povlače pad prometa i direktnu financijsku štetu za vlasnike ugostiteljskih objekata, nužno je da svaku takvu najavu prati i plan gospodarskih mjera, sve dok okolnosti ne dopuste rad u punom kapacitetu Dodatno, potrebno je dozvoliti radno vrijeme iza ponoći svim onim ugostiteljskim objektima koji za to ispunjavaju uvjete temeljem rješenja o minimalno tehničkim uvjetima uz obvezno predočavanje COVID potvrde na ulazu.

Na kraju, Nacionalni program opravka i otpornosti u segmentu ugostiteljstva potrebno je maksimalno približiti i prilagoditi potrebama sektora kako bi se osiguralo dostizanje ciljeva zelene i digitalne tranzicije te povećala dodana vrijednost sektora.

Pročitajte više » | Napisano 17.11.2021.

33. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a

33. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a33. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komoreDobrodošli na 33. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore!

Na ovoj stranici možete pronaći sve informacije o programu Kongresa te popuniti anketu o tradicionalnom stručnom skupu ugostitelja i turističkih djelatnika. Pozivamo Vas da popunite i upitnik o projektu HOK Obrtnik plus kojim imate priliku sudjelovati u posebnom darivanju koje smo za Vas pripremili.

PROGRAM

Program 33. Kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a možete pronaći ovdje.

ANKETA

U cilju kvalitetnije pripreme budućih događanja molimo Vas da odvojite par minuta za ispunjavanje ankete. Želja nam je da kroz Vaše odgovore bolje upoznamo Vas kao sudionika i uspješnije ispunimo Vaša očekivanja.

Anketu možete ispuniti na sljedećem linku:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdYpSlDtwNsVzjbYTA0EFpRWCXD7-fF2OIonYvz8xqGOtX1AA/viewform?usp=sf_link 

UPITNIK - HOK Obrtnik plus

Hrvatska obrtnička komora (HOK) putem projekta HOK Obrtnik plus nastoji svojim članovima omogućiti kvalitetnije i povoljnije poslovanje te poticajno poduzetničko okruženje, osiguravanjem pogodnosti kod dobavljača roba i usluga iz raznih gospodarskih grana, čime se ostvaruju značaje uštede u poslovanju.

Molimo Vas da ispunite upitnik o projektu HOK Obrtnik plus te time dobijete priliku sudjelovanja u darivanju koje je za Vas pripremila Hrvatska obrtnička komora, zajedno s partnerima u projektu.

Upitnik možete ispuniti na sljedećem linku:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeqsJv1zniNPryLW3B1EmHlhHYGdppAvO-0uwcCtiHQgKLmjQ/viewform?usp=sf_link 

Hvala Vam na sudjelovanju i vidimo se dogodine!

Vaša Hrvatska obrtnička komora.

Pročitajte više » | Napisano 15.11.2021.