Izdvojene novosti


Nova uprava Hrvatske obrtničke komore primljena u Banske dvore

Nova uprava Hrvatske obrtničke komore primljena u Banske dvore

thumb
thumb
Predsjednik HOK-a: Ključno je nastaviti s partnerskim odnosima s Vladom na dobrobit 105 tisuća hrvatskih obrtnika

Predstavnici Hrvatske obrtničke komore na čelu s predsjednikom Daliborom Kratohvilom održali su u petak, 19. svibnja 2023. u Banskim dvorima radni sastanak s predsjednikom Vlade RH Andrejom Plenkovićem sa suradnicima i ministrima Olegom Butkovićem, Davorom Filipovićem, Markom Primorcem i Šimom Erlićem.

Predsjednik HOK-a Kratohvil istaknuo je angažman Vlade i pohvalio pakete mjere koje su omogućile nastavak rada velikom broju obrtnika, a zatražen je i nastavak sudjelovanja predstavnika HOK-a u povjerenstvima i radnim skupinama ministarstava za izradu zakonodavnih prijedloga i propisa, u cilju što je moguće snažnijeg zastupanja interesa obrtnika.

Jedna od ključnih tema sastanka je bio međuresorni projekt „Majstorske škole“,koji je prepoznajući probleme tržišta rada, pokrenula Hrvatska obrtnička komora u suradnji sa Sisačko-moslavačkom županijom te uz potporu Vlade i nadležnih ministarstava. Projekt predstavlja socijalnu inovaciju na tržištu rada, zamišljen je kao multifunkcionalni centar s najsuvremenijom opremom koji ima za cilj stjecanje stručnih i teorijskih znanja i praktičnih vještina primjerenih majstorskoj razini u kontekstu zelene i digitalne tranzicije. Najvažnije od svega, „Majstorska škola“ će omogućiti visoki stupanj kvalitete obrazovanja majstora iz cijele Hrvatske i bržu aktivaciju mladih na tržištu rada. Na sastanku je dogovoren nastavak dijaloga između Hrvatske obrtničke komore i resornih ministarstava, kako bi projekt bio utemeljen na stvarnim potrebama tržišta, čim prije realiziran i dugoročno održiv.

Premijer Plenković je naglasio podršku ove Vlade tom projektu, kao i partnerstvo s HOK-om pri uočavanju i rješavanju svih problema hrvatskih obrtnika, a čemu i prilog govori rast broja obrtnika na više od 105 tisuća.

Naime, u proteklih pet godina broj obrta je narastao za 33,8% odnosno za 26.683 obrta. Samo gledajući travanj prošle godine, broj obrta veći je za 7.190 obrta ili 7,3%, a obrti zapošljavaju čak 7.339 novih obrtnika i radnika odnosno njih 207.263 ukupno.

Pročitajte više » | Napisano 24.05.2023.

Hrvatska obrtnička komora organizira i sufinancira nastup članova Hrvatske obrtničke komore na 55. Međunarodnom obrtničkom i poduzetničkom sajmu

Hrvatska obrtnička komora organizira i sufinancira nastup članova Hrvatske obrtničke komore na 55. Međunarodnom obrtničkom i poduzetničkom sajmu


Hrvatska obrtnička komora organizirat će i sufinancirati s 50% cijene standardno uređenog izložbenog prostora kolektivan nastup članova HOK-a na 55. Međunarodnom obrtničkom i poduzetničkom sajmu u Celju 2023. koji će se održati od 13. do 17. rujna 2023. godine na prostoru Celjskog sajma u gradu Celju.

Međunarodni sajam u Celju je izložba s oko 1000 izlagača iz 34 države diljem svijeta. Sajam svake godine privlači velik broj posjetitelja, a procjenjuje se da će ih ove godine biti oko 80.000 iz više od 40 država. Ovo je idealna prilika za obrtnike i poduzetnike da kvalitetno prezentiraju svoje proizvode i usluge te uspostave direktan kontakt s potencijalnim kupcima. Sajam pruža izvrsnu platformu za provjeru kvalitete proizvoda i usluga, s fokusom na izvoz i stvaranje novih poslovnih kontakata za buduće poslovanje.

Izložbeni program sajma u Celju obuhvaća široki spektar industrija i sektora. Posjetitelji će imati priliku sudjelovati u poslovnim susretima, prisustvovati međunarodnim prezentacijama te istražiti različite sektore poput drvne i metalne industrije, inox opreme, elektrotehnike, prerade plastike, gume, obrade metala, strojogradnje, prehrane i ugostiteljstva, izrade alata za obradu drva, plastike i metala, namještaja i unutarnjeg uređenja, završnih radova u graditeljstvu, alata za uređenje doma i okoliša, energetike, opreme za prehrambenu industriju, mehanizacije sela, građevinske mehanizacije, montažnih kuća, proizvoda široke potrošnje, IT opreme, starih zanata i tradicionalnih obrta te turizma.

U nastavku se nalaze osnovne informacije o sajmu, a na dnu stranice i prijava za nastup na 55. Međunarodnom obrtničkom i poduzetničkom sajmu u Celju 2023. :

55. Međunarodni sajam obrtništva i poduzetništva Celje 2023., Celjski sejem d.d., Dečkova cesta 1, 3000 Celje, www.ce-sejem.si

Termin održavanja: 13. – 17. 9. 2023.

Radno vrijeme sajma: 09,00 – 19,00 sati

Hrvatska obrtnička komora organizira nastup po sistemu „ključ u ruke“ – svaki izlagač u sklopu priprema svoje prezentacije na sajmu, uz izložbeni prostor uređen sukladno njegovoj prijavi i potrebama, dobiva i: dva natpisa i reprezentaciju na štandu, transport eksponata na relaciji Zagreb-Celje-Zagreb i postavu na štandu, najavu nastupa prema službama sajma Celje, sve potrebne informacije, tehničke podatke, upute te kompletnu logistiku potrebnu za kvalitetan sajamski nastup.

Cijena izlagačkog prostora, uz logistiku nastupa po principu “ključ u ruke”, uz sufinanciranje HOK-a za članove HOK-a od 50% iznosi 96,00 EUR-a po m2 + PDV (25%), odnosno ukupno 120,00 EUR/m2 standardno uređenog izložbenog prostora.

Puna cijena izlaganja po principu „ključ u ruke” standardno uređenog izložbenog prostora, za poduzetnike koji nisu članovi HOK-a iznosi 192,00 EUR-a po m2 + PDV (25%), odnosno ukupno 240,00 EUR/m2 standardno uređenog izložbenog prostora.

Minimalna izlagačka površina iznosi 2 m2, a u slučaju vertikalnog panoa na stijeni iznosi 1 m2.

Za prijavu nastupa na sajmu izlagač treba dostaviti:

prijavu – obavezno navesti potreban namještaj na štandu
podatke o robi i/ili promotivnim materijalima koji se šalje na sajam
izlagač na sajam treba poslati robu koja po vrsti, količini i vrijednosti odgovara robi koji je naveo u obrascu „Podaci o robi izlagača“.
ROK PRIJAVE NASTUPA: 12. 8. 2023. godine ili do popune izložbenog prostora

Dostava prijavnog materijala – u Hrvatsku obrtničku komoru – adresa: Ilica 49/II, p.p. 166, 10002 Zagreb, putem telefaksa: 01/48 46 610 ili putem elektroničke pošte: drazen.horvat@hok.hr

Osiguranje robe/eksponata: izlagačka roba za vrijeme sajma nije osigurana, a ako izlagač ima robu veće vrijednosti, tu robu može osigurati sam. Komora neće snositi troškove eventualno nastalih šteta ili nestanka robe, bilo za vrijeme transporta ili trajanja sajma.

Otprema robe: izlagač će biti pravovremeno obaviješten o predaji robe u skladište izvođača štanda te je dužan pridržavati se dobivenih uputa.

Napomena: skrećemo pozornost da izlagači ne mogu nastupiti u organizaciji i uz sufinanciranje Hrvatske obrtničke komore ako imaju dugovanja prema komorskom sustavu!

Molimo Vas da, ukoliko ste zainteresirani za organizirani i sufinancirani nastup, utoliko ispunjene prijavne materijale što prije dostavite u Hrvatsku obrtničku komoru, kako bi stručna služba Komore na vrijeme pripremila Vaš nastup.

Za dodatne informacije možete se obratiti na broj telefona: 01/48 06 650 (Dražen Horvat) i/ili e-mail: drazen.horvat@hok.hr .

Iskoristite ovu prigodu te svoje proizvode i usluge predstavite na najvažnijem obrtničkom sajmu u ovom dijelu Europe u organizaciji i uz sufinanciranje Hrvatske obrtničke komore!

Prilozi:

Prijavni materijali i uvjeti nastupa na 55. Međunarodnom obrtničkom i poduzetničkom sajmu u Celju 2023.
Privola za korištenje osobnih podataka u pripremi i provedbi nastupa izlagača na 55. Međunarodnom obrtničkom i poduzetničkom sajmu u Celju 2023.
Foto_izvor: ce-sejem.siPreuzimanja
Naziv datoteke Veličina
Prijava izlaganja za 55 Međunarodni obrtnički i poduzetnički sajam u Celju 2023_članovi HOK-a.doc 75 KB
Prijava izlaganja za 55 Međunarodni obrtnički i poduzetnički sajam u Celju 2023_tvrtke koje nisu članovi HOK-a.doc 74.5 KB
Informacija vezana za obradu podataka izlagača za 55 Međunarodni obrtnički i poduzetnički sajam Celje 2023.pdf

Pročitajte više » | Napisano 24.05.2023.

Objavljen Javni natječaj za dodjelu potpora male vrijednosti za poticanje razvoja poduzetnicima koji obavljaju djelatnosti prerade drva i proizvodnje namještaja na području RH za 2023.

Objavljen Javni natječaj za dodjelu potpora male vrijednosti za poticanje razvoja poduzetnicima koji obavljaju djelatnosti prerade drva i proizvodnje namještaja na području RH za 2023.

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je Javni natječaj za dodjelu potpora male vrijednosti za poticanje razvoja poduzetnicima koji obavljaju djelatnosti prerade drva i proizvodnje namještaja na području Republike Hrvatske za 2023.

Osigurana sredstva za dodjelu potpora ukupno iznose 3.981.684,00 eura, a prihvatljivi podnositelji prijave su mikro, mali, srednji i veliki (isključivo trgovačko društvo i obrt) koji je prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti 2007. – NKD 2007. („Narodne novine“, br. 58/07. i 72/07.) registriran za obavljanje djelatnosti u područjima Prerade drva i proizvoda od drva i pluta, osim namještaja; proizvodnja proizvoda od slame i pletarskih materijala (C16) i/ili Proizvodnje namještaja (C31), i to najmanje dvije godine na dan objave ovog Javnog natječaja.

Provedbene mjere za koje će se dodjeljivati potpore u skladu s točkom VII. Programa dodjele potpora male vrijednosti za poticanje razvoja poduzetnicima koji obavljaju djelatnosti prerade drva i proizvodnje namještaja na području Republike Hrvatske za 2023. su ulaganje u proizvodnu tehnologiju i postrojenja, proizvodno-poslovni objekt, informacijsku i komunikacijsku tehnologiju i promotivne aktivnosti.

Tekst Javnog natječaja te kompletnu potrebnu dokumentaciju možete pronaći OVDJE.

Rok za podnošenje prijave počinje teći 1. lipnja 2023. u 10:00 sati i traje do 20. lipnja 2023. u 10:00h.

Pročitajte više » | Napisano 24.05.2023.

Poziv na Konferenciju o obiteljskim poduzećima i prijenosu poslovanja

Poziv na Konferenciju o obiteljskim poduzećima i prijenosu poslovanja

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) i Udruga Mreža BOND u suradnji s Centrom za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća i poduzetništva (CEPOR) organizira Konferenciju o obiteljskim poduzećima i prijenosu poslovanja, u utorak 23. svibnja 2023. godine s početkom u 9:30 sati u Zagrebu, u Hotelu International, Miramarska cesta 24.

Prijenos poslovanja je izazov s kojim se susreće velik broj poduzetnika u Europi. Procjena je da u EU godišnje oko 450.000 poduzeća s 2 milijuna zaposlenih prolazi proces prijenosa poslovanja te da se u trećini poduzeća tom procesu ne pristupa na odgovarajući način, zbog čega se godišnje gubi oko 600.000 radnih mjesta. Tema prijenosa poslovanja posebno je važna za Hrvatsku zbog velikog broja poduzetnika koji su pokrenuli svoje pothvate 1990-ih i koji se približavaju umirovljenju. Bez obzira na to planiraju li prijenos poslovanja na djecu, zaposlenike ili prodaju poduzeća, proces prijenosa poslovanja je složen i dugotrajan te traži odgovarajuću podršku.

Konferencija se održava u okviru projekta “Razvoj mreže poduzetničkih potpornih institucija (PPI) putem Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) – Faza 2” - BOND 2, čiji je cilj doprinijeti povećanju razine poduzetničkih aktivnosti stvaranjem povoljnijeg poduzetničkog okruženja u svim regijama Republike Hrvatske te na taj način osigurati stabilan rast i razvoj cjelokupnog gospodarstva.

Sudjelovanje na konferenciji je besplatno. Prijaviti se možete ispunjavanjem obrasca na ovoj poveznici, a rok za prijavu na konferenciju je srijeda, 17. svibnja 2023. godine.

Program konferencije nalazi se na dnu ove stranice.

Foto_izvor: freepik.comPročitajte više » | Napisano 11.05.2023.

Hrvatske frizerke sudjelovale na OMC Hairworld Global Symposiumu u Milanu

Hrvatske frizerke sudjelovale na OMC Hairworld Global Symposiumu u Milanu

thumb
thumb
Hrvatske frizerke Martina Gregur i Lidija Štojić nedavno su sudjelovale na OMC Hairworld Global Symposium koji se održao u Milanu u organizaciji Svjetske frizerske organizacije (OMC). Tom prilikom upoznale su se s novim frizerskim natjecateljskim kategorijama za nadolazeće Svjetsko prvenstvo frizera i obnovile licencu za međunarodnog OMC suca.

Svjetsko prvenstvo frizera održat će se u Parizu od 10. do 11. rujna 2023., a Hrvatska obrtnička komora, koja je članica OMC-a od 2010. godine, velika je podrška hrvatskim frizerima za daljnja usavršavanja i edukacije. Natjecanja u Hrvatskoj provode se po OMC standardu, a odlazak na edukaciju u Milano bio je od iznimne važnosti kako bi mogle prenijeti novosti vezane za promjenu natjecateljskih kategorija potencijalnim natjecateljima u Hrvatskoj.

Pročitajte više » | Napisano 10.05.2023.