Izdvojene novosti


Objavljen Javni natječaj za dodjelu potpora male vrijednosti za poticanje razvoja poduzetnicima koji obavljaju djelatnosti prerade drva i proizvodnje namještaja na području RH za 2023.

Objavljen Javni natječaj za dodjelu potpora male vrijednosti za poticanje razvoja poduzetnicima koji obavljaju djelatnosti prerade drva i proizvodnje namještaja na području RH za 2023.

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je Javni natječaj za dodjelu potpora male vrijednosti za poticanje razvoja poduzetnicima koji obavljaju djelatnosti prerade drva i proizvodnje namještaja na području Republike Hrvatske za 2023.

Osigurana sredstva za dodjelu potpora ukupno iznose 3.981.684,00 eura, a prihvatljivi podnositelji prijave su mikro, mali, srednji i veliki (isključivo trgovačko društvo i obrt) koji je prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti 2007. – NKD 2007. („Narodne novine“, br. 58/07. i 72/07.) registriran za obavljanje djelatnosti u područjima Prerade drva i proizvoda od drva i pluta, osim namještaja; proizvodnja proizvoda od slame i pletarskih materijala (C16) i/ili Proizvodnje namještaja (C31), i to najmanje dvije godine na dan objave ovog Javnog natječaja.

Provedbene mjere za koje će se dodjeljivati potpore u skladu s točkom VII. Programa dodjele potpora male vrijednosti za poticanje razvoja poduzetnicima koji obavljaju djelatnosti prerade drva i proizvodnje namještaja na području Republike Hrvatske za 2023. su ulaganje u proizvodnu tehnologiju i postrojenja, proizvodno-poslovni objekt, informacijsku i komunikacijsku tehnologiju i promotivne aktivnosti.

Tekst Javnog natječaja te kompletnu potrebnu dokumentaciju možete pronaći OVDJE.

Rok za podnošenje prijave počinje teći 1. lipnja 2023. u 10:00 sati i traje do 20. lipnja 2023. u 10:00h.

Pročitajte više » | Napisano 24.05.2023.

Poziv na Konferenciju o obiteljskim poduzećima i prijenosu poslovanja

Poziv na Konferenciju o obiteljskim poduzećima i prijenosu poslovanja

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) i Udruga Mreža BOND u suradnji s Centrom za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća i poduzetništva (CEPOR) organizira Konferenciju o obiteljskim poduzećima i prijenosu poslovanja, u utorak 23. svibnja 2023. godine s početkom u 9:30 sati u Zagrebu, u Hotelu International, Miramarska cesta 24.

Prijenos poslovanja je izazov s kojim se susreće velik broj poduzetnika u Europi. Procjena je da u EU godišnje oko 450.000 poduzeća s 2 milijuna zaposlenih prolazi proces prijenosa poslovanja te da se u trećini poduzeća tom procesu ne pristupa na odgovarajući način, zbog čega se godišnje gubi oko 600.000 radnih mjesta. Tema prijenosa poslovanja posebno je važna za Hrvatsku zbog velikog broja poduzetnika koji su pokrenuli svoje pothvate 1990-ih i koji se približavaju umirovljenju. Bez obzira na to planiraju li prijenos poslovanja na djecu, zaposlenike ili prodaju poduzeća, proces prijenosa poslovanja je složen i dugotrajan te traži odgovarajuću podršku.

Konferencija se održava u okviru projekta “Razvoj mreže poduzetničkih potpornih institucija (PPI) putem Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) – Faza 2” - BOND 2, čiji je cilj doprinijeti povećanju razine poduzetničkih aktivnosti stvaranjem povoljnijeg poduzetničkog okruženja u svim regijama Republike Hrvatske te na taj način osigurati stabilan rast i razvoj cjelokupnog gospodarstva.

Sudjelovanje na konferenciji je besplatno. Prijaviti se možete ispunjavanjem obrasca na ovoj poveznici, a rok za prijavu na konferenciju je srijeda, 17. svibnja 2023. godine.

Program konferencije nalazi se na dnu ove stranice.

Foto_izvor: freepik.comPročitajte više » | Napisano 11.05.2023.

Hrvatske frizerke sudjelovale na OMC Hairworld Global Symposiumu u Milanu

Hrvatske frizerke sudjelovale na OMC Hairworld Global Symposiumu u Milanu

thumb
thumb
Hrvatske frizerke Martina Gregur i Lidija Štojić nedavno su sudjelovale na OMC Hairworld Global Symposium koji se održao u Milanu u organizaciji Svjetske frizerske organizacije (OMC). Tom prilikom upoznale su se s novim frizerskim natjecateljskim kategorijama za nadolazeće Svjetsko prvenstvo frizera i obnovile licencu za međunarodnog OMC suca.

Svjetsko prvenstvo frizera održat će se u Parizu od 10. do 11. rujna 2023., a Hrvatska obrtnička komora, koja je članica OMC-a od 2010. godine, velika je podrška hrvatskim frizerima za daljnja usavršavanja i edukacije. Natjecanja u Hrvatskoj provode se po OMC standardu, a odlazak na edukaciju u Milano bio je od iznimne važnosti kako bi mogle prenijeti novosti vezane za promjenu natjecateljskih kategorija potencijalnim natjecateljima u Hrvatskoj.

Pročitajte više » | Napisano 10.05.2023.

Erasmus+ Joint Mentorship – na Festivalu strukovnih zanimanja u Pazinu održane radionice za osmišljavanje e-mape naukovanja

Erasmus+ Joint Mentorship – na Festivalu strukovnih zanimanja u Pazinu održane radionice za osmišljavanje e-mape naukovanja

thumb
thumb
U Pazinu je 5. svibnja 2023. godine održan Festival strukovnih zanimanja, a Hrvatska obrtnička komora je u sklopu samog festivala održala radionice za osmišljavanje e-mape naukovanja kako bismo dobili dodatne informacije koje bi mogle pomoći u procesu izrade digitalne mape naukovanja. Na radionicama su sudjelovali učenici i nastavnici iz strukovnih škola koji su izravno uključeni u svakodnevno korištenje postojeće mape naukovanja te su kroz razgovor i diskusiju imali priliku dati svoje mišljenje o izgledu i funkcionalnostima digitalne mape naukovanja koja se izrađuje u sklopu projekta. Na ovaj način su zaposlenici Hrvatske obrtničke komore od izravnih korisnika mape naukovanja dobili dodatne informacije o tome što bi se moglo dodati u digitalnu mapu naukovanja i na koji način bi se izrađena digitalna mapa naukovanja mogla učinkovito i jednostavno primijeniti u stvarnom okruženju.

E-mapa naukovanja je jedan od rezultata Erasmus+ projekta Joint Mentorship: Better Cooperation for Better VET kojim se nastoji unaprijediti kvaliteta strukovnog obrazovanja jačanjem suradnje među dionicima te izradom digitalnih alata za unaprjeđenje kvalitete provedbe naukovanja i znanja mentora kod poslodavaca.

Projektnim aktivnostima će se ostvariti utjecaj na povećanje komunikacije i suradnje u provedbi učenja na radnom mjestu u svim državama partnerima. Isto tako, unaprijedit će se pedagoška znanja i vještine mentora u obrtima i pravnim osobama. Nadalje, ojačat će se suradnja među svim dionicima u strukovnom obrazovanju i razumijevanje međusobnih uloga i odgovornosti u sustavu. Sve navedeno će dugoročno utjecati na unaprjeđenje kvalitete strukovnog obrazovanja, a posebno naukovanja. Uvođenjem digitalnih alata unaprijedit će se digitalizacija strukovnog obrazovanja i učenja temeljenog na radu što će se dodatno odraziti na kvalitetu obrazovne ponude i stjecanja strukovnih znanja i vještina. U krajnjoj liniji, sve aktivnosti će imati dugoročno pozitivan učinak na konkurentnost obrta i tvrtki te prepoznatljivost poslodavaca kao dobrih mentora i odgovornih članova društva.

Pročitajte više » | Napisano 09.05.2023.

15. Obrtničke sportske igre sve bliže

15. Obrtničke sportske igre sve bliže

Jubilarne 15. Obrtničke sportske igre održat će se od 11. do 14. svibnja na Malom Lošinju i okupit će preko 800 sudionika iz cijele Hrvatske.

Natjecatelji će se natjecati u devet sportskih disciplina: mali nogomet, kuglanje, tenis, stolni tenis, povlačenje užeta, pikado, odbojka na pijesku, boćanje i kross.

Hrvatski Telekom i Tokić d.o.o. sponzori su ovogodišnjih sportskih igara.

Očekujemo uzbudljivo natjecanje i prijateljsko druženje.

Vidimo se na Malom Lošinju!

Pročitajte više » | Napisano 09.05.2023.