Izdvojene novosti


Hrvatska obrtnička komora zadovoljna sveobuhvatnim i konkretnim mjerama pomoći za obrtnike

Hrvatska obrtnička komora zadovoljna sveobuhvatnim i konkretnim mjerama pomoći za obrtnike

Hrvatska obrtnička komora izražava zadovoljstvo prezentiranim paketom mjera Vlade Republike Hrvatske za zaštitu građana, ustanova i poduzeća od udara rastućih cijena energenata.

Vodeći računa o sve većoj ugroženosti svih obrta, u prijedlozima prema resornim ministarstvima, a posebno prema Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, Hrvatska obrtnička komora u proteklih nekoliko mjeseci tražila je sveobuhvatne i konkretne mjere pomoći obrtništvu i poduzetništvu.

Iako je Hrvatska obrtnička komora u pogledu troškova energije, kao najučinkovitije i dugoročno rješenje tražila da se obrtnicima obračunava potrošnja energije po modelu kao i kućanstvima, izrazito smo zadovoljni mjerom koju je donijela Vlada RH da se obrtnicima i poduzetnicima s potrošnjom do 250.000 kwh električna energija obračunava po jedinstvenoj tarifi od 0,53 kn/kwh. Po našim podacima u tu kategoriju ulazi velika većina obrtnika.

Isto tako, zadovoljni smo da je prihvaćen i naš prijedlog limitiranja cijene za ukapljeni plin (iz posebnih cisterni odnosno plinskih boca) što je izuzetno važno za obrtnike u dijelu zemlje koja nije plinoficirana, ali i za sve ugostitelje te proizvodne djelatnosti', istaknuo je predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec.

'Izražavamo zadovoljstvo što je Vlada RH prihvatila i u mjere pomoći uključila: pristup povoljnim kriznim kreditima; kompenzaciju povrata troškova energenata za javni prijevoz čime će biti obuhvaćeni i svi obrtnici koji vrše uslugu javnog prijevoza; financijsku pomoć ribarima i poljoprivrednicima; povećanje neoporezivih dodataka na plaću djelatnika kao i neoporezive naknade za korištenje osobnog automobila u službene svrhe.

Uvjereni smo da će Vlada i dalje držati pod kontrolom cijene svih vrsta energenata kako bi zaštitila obrtnike i gospodarstvo te zadržala zapošljivost.

I dalje ostaje zahtjev Hrvatske obrtničke komore za subvenciju obrtnicima koji su već započeli s ulaganjem u obnovljive izvore energije u svojim poslovnim prostorima te se očekuje ukidanje administrativnih zapreka za kompletan proces od nabave materijala do ugradnje solarnih panela. Komora pozdravlja primjenu stope PDV-a od 0 % prilikom nabavke i ugradnje solarnih panela.

Hrvatska obrtnička komora nastavit će vrlo aktivno predlagati dodatne mjere vodeći računa da budu uključeni svi obrtnici koji su na bilo koji način ugroženi, a sve s ciljem da opstanu i osiguraju egzistenciju svojim radnicima i svojim obiteljima.

Pročitajte više » | Napisano 12.09.2022.

Prva pomoć u procesu zamjene hrvatske kune eurom

Prva pomoć u procesu zamjene hrvatske kune eurom

Dana 5. rujna 2022. započinje razdoblje obveznog dvojnog iskazivanja cijena za sve poslovne subjekte (u euru i kuni) uz primjenu fiksnog tečaja konverzije te će trajati zaključno do 31.12.2023.

Što sve ono podrazumijeva te koje prilagodbe i promjene svaki obrtnik morati provesti u svom poslovanju u procesu uvođenja eura sukladno Zakonu o uvođenju eura kao službene valute u RH pronađite u Sažetku sa svim korisnim i relevantnim informacijama koje smo za vas izradili kako bi prelazak na euro bio što lakši i jednostavniji.

Sažetak „Zakon o uvođenju eura u Republici Hrvatskoj i dvojno iskazivanje cijena i drugih novčanih iskaza vrijednosti„ možete pronaći na dnu ove stranice.

Zakonom o uvođenju eura kao službene valute U Republici Hrvatskoj, koji je stupio na snagu 15.07.2022. godine, uređeno je pravilo za uvođenje eura odnosno pravila za preračunavanje, opskrba i zamjena gotovog novca kune za gotov novac eura, dvojno iskazivanje, primjena načela neprekidnosti pravnih instrumenata, proračuni, financijski planovi, poslovne knjige, financijski izvještaji u procesu uvođenja eura kao i nadzor nad primjenom Zakona o uvođenju eura te prekršajne odredbe.

Važne datume i obveze te odgovore na najčešća pitanja doznajte iz prezentacije koju možete pogledati OVDJE.
https://www.youtube.com/watch?v=leFZTneJ30s

Doznajte jeste li spremni za prelazak s kune na euro kroz listu za provjeru koju možete pronaći na dnu ove stranice.

Sve upite oko prilagodbe poslovanja na uvođenje eura možete postaviti na mail adresi: euro@hok.hr

https://www.hok.hr/novosti-iz-hok/prva-pomoc-u-procesu-zamjene-hrvatske-kune-eurom

Pročitajte više » | Napisano 02.09.2022.

Croatia osiguranje novi je partner Hrvatske obrtničke komore u okviru projekta HOK Obrtnik plus

Croatia osiguranje novi je partner Hrvatske obrtničke komore u okviru projekta HOK Obrtnik plus

U okviru projekta HOK Obrtnik plus, Croatia osiguranje svim članovima HOK-a nudi popust od 30% na paket mPoduzetnik. Paket osigurateljnih pokrića posebno je dizajniran za potrebe obrtnika, kako određeni nepredviđeni događaji ili opasnosti poput požara i poplava ne bi doveli u pitanje njihovo poslovanje.

Osnovna pokrića uključuju:

osiguranje imovine
osiguranje od odgovornosti i nezgode
Uz mPoduzetnik moguće je ugovoriti i dodatne vrste osiguranja:

Obvezno auto osiguranje
Auto kasko osiguranje
Dopunsko zdravstveno osiguranje
Dodatno zdravstveno osiguranje
Croatia dobrovoljno mirovinsko osiguranje
Više informacija o pojedinim opcijama osnovnih pokrića i dodatnih vrsta osiguranja pročitajte OVDJE.
https://www.hok.hr/pogodnosti/hok-obrtnik-plus/partneri/croatia-osiguranje

Pročitajte više » | Napisano 24.08.2022.

Informirajte se o međunarodnim natječajima na koje se mogu javiti i hrvatski obrtnici

Informirajte se o međunarodnim natječajima na koje se mogu javiti i hrvatski obrtnici

Putem sustava Gospodarske diplomacije hrvatski obrtnici mogu se prijaviti na međunarodne tendere kao i međunarodno traženje ponuda izvođača radova. Hrvatskoj obrtničkoj komori dostavljene su informacije o nekoliko aktualnih ponuda iz Republike Austrije.

Svi detalji o natječajima te kontakti za dodatna pitanja vezana uz uvjete ili tehničke detalje nalaze se nastavku:

1. Tehničko sveučilište Beč objavilo je natječaj za nabavu usluge čišćenja (usluge održavanja objekata na lokacijama TUW).

Rok za dostavu ponuda je: 22. rujna 2022. godine do 12.00 sati.

Naručitelj:
Technische Universität Wien
GUT / Resselgasse 3
1040
Beč
Austrija

Kontakt:
Beschaffung / Astrid Steiner
E-pošta: beschaffung@gut.tuwien.ac.at
Telefon: +43 15880141226
Glavna adresa: https://www.tuwien.at/tu-wien/organisation/zentrale-bereiche/gebaeude-und-technik/beschaffung-und-versicherungen

Dokumentacija o nabavi dostupna je besplatno i može joj se u potpunosti pristupiti izravno i neograničeno na: http://tuwien.vergabeportal.at/Detail/133146.

Tekst natječaja na hrvatskom jeziku nalazi se na dnu stranice - dokument pod nazivom "AT 6 Usluge čišćenja".2. Bečki savez za zdravstvo - uprava za projekte i upravljanje izgradnjom objavila je natječaj za izvođenje građevinskih radova (radi obnove postojeće klinike na Landstraße traži se usluga postavljača podova i estriha).

Procijenjena vrijednost natječaja bez PDV-a je: 110.000,00 eura.

Rok za dostavu ponuda je: 5. rujna 2022. godine do 12.00 sati.

Naručitelj:
Wiener Gesundheitsverbund Projektentwicklungs- und Baumanagement GmbH- Harry-Glück-Platz 2/E4/B
1100
Beč
Austrija

Kontakt:
E-pošta: office@weiner-zt.at
Telefon: +43 140409-0
Glavna adresa: www.gesundheitsverbund.at

Dokumentacija o nabavi dostupna je besplatno i može joj se u potpunosti pristupiti izravno i neograničeno na: https://www.wien.gv.at/Vergabeportal/Detail/133136.

Tekst natječaja na hrvatskom jeziku nalazi se na dnu stranice - dokument pod nazivom „AT 3 Građevinski radovi 2“.Poduzetnici se za ostale upite po potrebi mogu obratiti i gospođi Andrei Šelendić u Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Austriji na e-mail: andrea.selendic@mvep.hr .

Pročitajte više » | Napisano 22.08.2022.

Poziv na poslovnu suradnju obrtnicima proizvođačima kožne odjeće

Poziv na poslovnu suradnju obrtnicima proizvođačima kožne odjeće

Tvrtka Mithos iz Švicarske zainteresirana je za suradnju s hrvatskim proizvođačem kožne odjeće, koji je u mogućnosti na godišnjoj razini proizvesti oko 800 kožnih odijela po narudžbi. Riječ je o kožnim odijelima za motocikliste na cesti te na trkaćim stazama.

Više informacija o tvrtki možete pronaći na njihovoj službenoj web stranici www.mithos-sport.com

Svi zainteresirani mogu se javiti gospođi Melindi Zimmerli na:

e-mail: melinda@mithos.com ili
telefon: 0041 56 416 90 16.

Pročitajte više » | Napisano 09.08.2022.