Izdvojene novosti


Program potpore sektoru svinjogojstva za nadoknadu gubitka uslijed naređenih mjera za suzbijanje afričke svinjske kuge

Program potpore sektoru svinjogojstva za nadoknadu gubitka uslijed naređenih mjera za suzbijanje afričke svinjske kuge

U Narodnim novinama od 10. studenog 2023. godine (NN 135/2023) objavljen je Pravilnik o provedbi programa potpore sektoru svinjogojstva za nadoknadu gubitka uslijed naređenih mjera za suzbijanje afričke svinjske kuge.

Ovim se Pravilnikom propisuje provedba Programa potpore sektoru svinjogojstva za nadoknadu gubitka uslijed naređenih mjera za suzbijanje afričke svinjske kuge donesenog Odlukom Vlade Republike Hrvatske, KLASA: 022-03/23-04/416, URBROJ: 50301-05/31-23-3 od 25. listopada 2023. godine.

Mjera u provedbi ovog Programa i ovog Pravilnika je nadoknada gubitka prihoda za svinje otpremljene na klanje iz objekata u zonama primjene naređenih mjera kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge u klaonice određene za umanjenje rizika od afričke svinjske kuge.

Rok za podnošenje Zahtjeva za potporu za grla svinja isporučena izravno u klaonicu u razdoblju od 26. lipnja do 15. listopada 2023. godine je 10 dana od dana stupanja na snagu ovoga Pravilnika odnosno do 21. studenog 2023. godine.

Zahtjev za potporu za svinje isporučene izravno u klaonicu u razdoblju od 16. listopada do 31. prosinca 2023. godine podnosi se od 1. veljače do 15. veljače 2024. godine.

Više o samoj potpori, prihvatljivim korisnicima, iznosu potpore te načinu podnošenja Zahtjeva za potporu i potrebnoj dokumentaciji možete pronaći OVDJE.

Pročitajte više » | Napisano 14.11.2023.

Konferencija „Turizam za sve – pristupačni turizam“

Konferencija „Turizam za sve – pristupačni turizam“

Republika Hrvatska, potpisivanjem UN Konvencije o pravima osoba s invaliditetom, obvezala se poduzeti sve odgovarajuće mjere kako bi osigurala da osobe s invaliditetom (između ostaloga) imaju pristup turističkim uslugama, turističkim odredištima i turističkim aktivnostima.

WTO (Svjetska turistička organizacija) održivi turizam definira kao upravljanje resursima ostvarujući ekonomske, socijalne i estetske potrebe tako da se poštuju kulturološki integritet, osnovni ekološki procesi, biološka raznolikost i sustavi na kojima se temelji život, stvara dobrobit i blagostanje cjelokupnome društvu, uzimajući u obzir potrebe i turista i njihovih domaćina.

Pristupačni turizam, koji uzima u obzir potrebe turista s poteškoćama u kretanju (uključujući mobilnost, vid, sluh i kognitivne dimenzije, ali i starijih i teže pokretnih osoba, pretilih, obitelji s malom djecom, osoba s posebnim zdravstvenim, prehrambenim potrebama) i stvara preduvjete da funkcioniraju neovisno i ravnopravno pružanjem pristupačnih proizvoda, usluga i okruženja neizostavan je element razvoja održivog turizma.

Nastavno na navedeno, Ministarstvo turizma i sporta u suradnji s pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom provelo je tijekom 2022. i 2023. godine deset regionalnih radionica (u Osijeku, Splitu, Dubrovniku, Opatiji, Puli, Šibeniku, Makarskoj, Slavonskom Brodu, Zagrebu i Poreču) na temu potencijala, izazova, mogućih rješenja pristupačnog turizma. Radionice su bile namijenjene pružateljima usluga u turizmu, turističkim zajednicama, jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave, mladima te svim drugim zainteresiranim dionicima.

Ovaj dvogodišnji ciklus završava konferencijom koja će se održati 21. studenog 2023. godine u Hilton Garden Inn Hotelu u Zagrebu s početkom u 10 sati.

Ako ste zainteresirani za sudjelovanje, prijaviti se možete putem Obrazac za prijavu do srijede 15. studenog 2023. godine.

Program se nalazi na dnu ove stranice.


Preuzimanja
Naziv datoteke Veličina
PROGRAM.pdf 616.96 KB

Pročitajte više » | Napisano 14.11.2023.

Provedba natječajnog postupka za dodjelu priznanja

Provedba natječajnog postupka za dodjelu priznanja "Poslodavac prijatelj obitelji" u 2023. godini

Središnji državni ured za demografiju i mlade započet će u prosincu ove godine provedbu natječajnog postupka za dodjelu priznanja „Poslodavac prijatelj obitelji“ u 2023. godini u 4 kategorije: mikro, mala, srednja i velika poduzeća koja imaju najkvalitetnija rješenja u postizanju prijateljskog ozračja prema zaposlenicima i njihovim obiteljima, a u svrhu promicanja obiteljskih vrijednosti i unapređenja uvjeta obiteljskog života te senzibiliziranja kako poslodavca, tako i šire javnosti o važnosti istih.

Prihvatljivi prijavitelji su trgovačka društva upisana u Sudski registar Republike Hrvatske te obrti upisani u Obrtni registar Republike Hrvatske, a koji su podmirili obvezu plaćanja dospjelih poreznih obveza i obveza za mirovinsko i zdravstveno osiguranje.

Natječajni postupak provodit će se od 1. prosinca do 31. prosinca 2023. godine putem mrežnog upitnika koji će biti objavljen na mrežnim stranicama Središnjeg državnog ureda: https://demografijaimladi.gov.hr/.

Pročitajte više » | Napisano 14.11.2023.

Rad i uloga komora tema rasprave u Sloveniji

Rad i uloga komora tema rasprave u Sloveniji

Konsenzus svih sudionika je da je sustavna potpora države nužnost

Potpredsjednik HOK-a Adolf Cvanciger i predsjednik Odbora za gospodarstvo, međunarodnu suradnju i sajmove Ivica Zanetti sudjelovali su u srijedu 8. studenoga 2023. na savjetovanju „Organizacija potpornog okruženja za mala i srednja poduzeća - ima li dovoljno učinaka? koje je održano u Sloveniji u organizaciji Obrtno-podjetniške zbornica Slovenije i Državnog vijeća Republike Slovenije.

Predstavnici obrtnički i gospodarskih komora iz Austrije, Slovenije i Hrvatske raspravljali su o djelovanju i ulozi komora u razvoju i uspješnom poslovanju poduzeća te važnosti potpore države komorama te financiranju komora.

Predstavnici slovenskih komora ukazali su na nužnost sustavne potpore države kako bi mogle još bolje obavljati svoje zadaće i pružati pomoć tvrtkama. Blaž Cvar, predsjednik Obrtno-poduzetničke zbornice Slovenije, istaknuo je da se u osiguravanju poticajnog okruženja treba ugledati na razvijene europske zemlje poput Njemačke i Austrije u kojima je komorsko poslovanje uređeno sistemskom ulogom komora, pa tako i financiranje. „To je nužno kako bismo ojačali i financijski i kadrovski te omogućili našim članovima još bolje rezultate“, rekao je Cvar dodavši kako OZS sa svojom mrežom od 62 regionalne komore zna potrebe članstva te su zato važan partner Vladi. Kao izazove izdvojio je potrebu jačeg uključivanja komora u kreiranje zakonske regulative koja bi omogućila bolje poslovno okruženje, što bi zauzvrat donijelo veću konkurentsku prednost i napredak tvrtkama.

Slovenski ministar gospodarstva, turizma i sporta Matjaž Han istaknuo je kako je otvoren za pronalaženje rješenja koja će ojačati komore kako bi pomogle Vladi u donošenju odluka koje će osigurati otpornije gospodarstvo. „ Moja stranka i ja bili smo protiv ukidanja obaveznog članstva. I dok sam i sam bio obrtnik nisam se slagao s onima koji misle da se neke stvari naprave same od sebe. Ne, ne naprave se. Ako se vi u komorama ne biste borili za izmjene zakona država bi napravila svoje i onaj najmanji obrtnik, kao i onak veliki poduzetnik bi izvukli kraći kraj.“

Meinrad Höfferer, direktor Gospodarske komore Koruške (WKK), predstavio je njihov sustav obaveznog članstva u minimalnom iznosu od 250 eura godišnje te pojasnio da austrijska komora pruža širok spektar usluga te zastupa i najveće tvrtke i samozaposlene. „ Tko bi zastupao tvrtke da nema komore. Sve te poslove koje mi obavljamo trebala bi umjesto nas obavljati država. Po cijelom svijetu imamo 100 ureda sa 800 zaposlenih. Međutim, te se aktivnosti ne bi mogle provoditi bez obveznog članstva„, ističe predsjednik WWK argumentirajući opravdanost postojanja komora. Također je ukazao i na financijsku pomoć države koja na godišnjoj razini iznosi više od 51 milijun eura.

Iskustva i aktualno stanje u Hrvatskoj predstavio je potpredsjednik HOK-a Adolf Cvanciger. Objasnio je da je da je sustav Hrvatske obrtničke komore koji broji preko 110 tisuća članova, najveće interesno udruženje u Hrvatskoj koje obavlja čitav niz djelatnosti. „Usredotočeni smo na ono što je ključno – imamo 62 majstorska zvanja, brinemo o strukovnom obrazovanju, provodimo licenciranje obrta i pravnih osoba za izvođenje praktične nastave i vježbi naukovanja te u području daljnjeg obrazovanja skrbimo o provedbi majstorskih ispita i izdajemo majstorske diplome“, rekao je Cvanciger te naglasio ulogu Komore u zakonodavnom procesu.

Naglasio je važnost dobre suradnje Komore s Vladom RH, posebice u ozbiljnim krizama koje su obrtnike i poduzetnike pogodile proteklih godina. „Vladajuće kontinuirano upozoravamo na probleme i zadnjih godina politika nas je uvažavala te je Vlada važan partner u projektima koji uvelike mogu unaprijediti hrvatsko obrtništvo. Vlada je donijela i nekoliko paketa mjera koje su pomogle cjelokupnom gospodarstvu, pa tako i obrtnicima i da nije bilo je bilo tih mjera danas ne bismo imali preko 110 tisuća članova nego upola manje“, rekao je Cvanciger.

Svi sudionici zaključno su istaknuli nužnost očuvanja komora kao važnog dionika u zastupanju interesa malih i srednjih poduzeća te u pripremi i izmjenama zakonske regulative kao i jačanje partnerske suradnje s predstavnicima vlasti, a sve s ciljem stvaranja konkurentnijeg poslovnog okruženja za obrtnike i poduzetnike

Pročitajte više » | Napisano 10.11.2023.

Postaj d.o.o. novi je partner Hrvatske obrtničke komore u projektu HOK Obrtnik plus

Postaj d.o.o. novi je partner Hrvatske obrtničke komore u projektu HOK Obrtnik plus

Postaj d.o.o. novi je partner Hrvatske obrtničke komore u okviru projekta HOK Obrtnik plus.

Radi se o mobilnoj aplikaciji koja povezuje korisnike s majstorima za kućanske i građevinske radove te je dostupna u cijeloj Hrvatskoj.

Također, ova mobilna aplikacija omogućuje majstorima, obrtima i poduzećima jednostavan način za pronalaženje novih poslova i klijenata.

Osim što vam omogućuje samostalan odabir radnog rasporeda, aplikacija nudi mogućnost pregleda poslova putem slika i detaljnih opisa koje klijenti pružaju. Na taj način, imate mogućnost procijeniti prirodu posla prije nego se odlučite javiti na oglas. Sve poslovne obavijesti stižu vam direktno na mobitel, a integrirani sustav ocjena i recenzija pruža vam uvid u klijente s kojima planirate surađivati.

Aplikacija je jednostavna za korištenje, a detaljnije informacije o pogodnostima možete pronaći na sljedećoj poveznici.

Pročitajte više » | Napisano 10.11.2023.