Izdvojene novosti


HOK u MINGOR-u: Obrtnicima posebna pažnja jer su stup gospodarstva i društva

HOK u MINGOR-u: Obrtnicima posebna pažnja jer su stup gospodarstva i društva

thumb
thumb
thumb
thumb
Predsjedništvo Hrvatske obrtničke komore na čelu s predsjednikom Daliborom Kratohvilom održalo je u ponedjeljak, 29. siječnja 2024., radni sastanak na temu aktualnosti u obrtništvu s ministrom gospodarstva i održivog razvoja Damirom Habijanom i suradnicima. Neke od tema bile su nastavak jačanja suradnje Komore i Vlade RH, nejednak položaj obrtnika, strukovno obrazovanje i zajednički razvojni projekti, ali i pojedinačni propisi koji otežavaju poslovanje pojedinim obrtničkim djelatnostima poput Zakona o trgovini.

Ovom prilikom je predsjednik HOK-a Kratohvil izrazio zahvalnost na suradnji i sluhu za probleme obrtnika koje pokazuje Vlada RH i nadležno Ministarstvo, a koje se očituje i kroz pakete mjere pomoći te nastavak ograničavanja cijena energenata za obrtnike: „Ova Vlada se pokazala kao partner hrvatskih obrtnika, očekujemo nastavak i daljnje unaprjeđenje suradnje što se može postići time da HOK bude snažnije uključen u procese donošenja propisa i odluka o gospodarskim mjerama, primjerice uključivanjem predstavnika u formirane radne skupine. Ističem važnost nastavka ograničene cijene energenata za hrvatsko obrtništvo, mnogima od nas te su mjere omogućile nastavak poslovanja i pozitivnog trenda rasta obrtništva od gotovo 10 % unatrag godinu dana.“

Ministru i suradnicima je skrenuta pažnja na mlade obrtnike koji su opterećeni porezima i doprinosima nasuprot radnicima koji imaju oslobođenje, kao i o umirovljenima koji su u trenutku umirovljenja obavezni zatvoriti obrt. Projekt Majstorska škola na sastanku je ocijenjen kao strateški za razvoj lokalne sredine u Sisačko-moslavačkoj županiji, ali i obrtništva u cjelini. Riječ je o multifunkcionalnom centru s učionicama i praktikumima opremljenima najsuvremenijom opremom i uređajima za zanimanja u sustavu vezanih obrta, smještajnim i prehrambenim kapacitetima za polaznike koji se žele prekvalificirati. U pripremi i provedbi projekta ključna je podrška Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, kao ministarstva nadležnog za dio obrazovanja za vezane obrte, a čija je uloga i donošenje programa majstorske škole i programa majstorskih ispita.

Tema razgovora bio je i Zakon o državnoj imovini te problem poslovnih prostora s kojima se susreću obrtnici, koji ni na koji način ne mogu biti konkurentni trgovačkim lancima i velikim tvrtkama te su primorani napustiti prostore u kojima posluju i po više desetljeća. Apostrofirano je i rješenje za gorući problem nedostatka radne snage – fleksibilnije zapošljavanje radne snage u frekventnim razdobljima poslovanja po uzoru na vaučere u poljoprivredi, a otvorena je i tema velikog utjecaja ograničenja rada nedjeljom na male trgovce, osobito cvjećare, proizvođače svijeća i suvenirnice.

Na sastanku je naglašen i zajednički rad na novim kurikulumima koji će odrediti model izvođenja učenja temeljenog na radu (praktični rad) te koji će odgovarati potrebama tržišta rada, uz već započet proces modernizacije majstorskih ispita kao javne ovlasti Komore.

„Obrtništvo je važno za hrvatsko gospodarstvo i očuvanje i razvoj lokalnih sredina i kao takvo ćemo ga tretirati. Resorno Ministarstvo nastavit će čvrsto stajati uz hrvatske obrtnike i biti snažna podrška u unapređenju poslovnog okruženja za njihovo poslovanje, ali i pri odgovoru na učestale izazove i njihovom prevladavanju“, istaknuo je ministar Habijan i najavio nastavak promptnog rješavanja problema koji muče obrtništvo, počevši s radnim sastankom na temu ograničenja rada nedjeljom te međuresornim sastancima s drugim nadležnim tijelima i predstavnicima Hrvatske obrtničke komore u narednim tjednima.

Pročitajte više » | Napisano 30.01.2024.

Edukacije za modul eGrađevinski dnevnik

Edukacije za modul eGrađevinski dnevnik

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine provodi edukacije korisnika Informacijskog sustava prostornog uređenja (ISPU).

Sudjelovanje na edukacijama je besplatno, a organiziraju se u svrhu što jednostavnijeg i pravilnijeg rada u ISPU modulima, kao i upoznavanja korisnika sa svim funkcionalnostima sustava.

Edukacije korisnika sufinanciraju se sredstvima Europske unije u okviru projekta:

Unapređenje sustava prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine kroz digitalizaciju, investicija C2.3. R3-I7, Nacionalni plan oporavka i otpornosti 2021. - 2026.
Ovim putem Vas pozivamo da se prijavite na edukaciju za korištenje modula eGrađevinski dnevnik, čiji je cilj podizanje razine kvalitete u svakodnevnom obavljanju posla ovlaštenih osoba koji su sudionici u gradnji kao i dostupnost kvalitetnih informacija ostalim subjektima.

Sadržaj konferencijskog tipa edukacije jednak je onima održanim tijekom 2023. godine. Ako ste već prisustvovali edukaciji eGrađevinski dnevnik, a htjeli biste ponovno sudjelovati, možete se prijaviti na neki od termina iz tablice u nastavku poziva.

Edukacija eGrađevinski dnevnik održat će se prema sljedećim terminima i lokacijama:

Grad Lokacija održavanja Datum održavanja Predavaona Vrijeme održavanja Prijava
Zagreb Hrvatsko katoličko sveučilište, Filipa Vukasovića 1 28. 2. 2024. Aula Magna 9:00 - 12:15 Prijava
Osijek Fakultet agroboitehničkih znanosti, Vladimira Preloga 1
7. 3. 2024.

13. 6. 2024.

14. 6. 2024.

Aula Magna
9:00 - 12:15

12:00 - 15:15

9:00 - 12:15

Prijava

Prijava

Prijava

Varaždin Geotehnički fakultet, Halerrova aleluja 7
25. 4. 2024.

26. 4. 2024.

4. 6. 2024.

Aula Magna
9:00 - 12:15

9:00 - 12:15

9:00 - 12:15

Prijava

Prijava

Prijava

Split Fakultet elektronike, strojarstva i brodogradnje, Ruđera Boškovića 32
4. 4. 2024.

5. 4. 2024.

9. 4. 2024.

A100
12:00 - 15:15

9:00 - 12:15

9:00 - 12:15

Prijava

Prijava

PrijavaRaspored prijepodnevne edukacije:
08:30-09:00 Osvježenje i kava pri dolasku te registracija polaznika edukacije eGrađevinski dnevnik
09:00-12:15 Predavanje eGrađevinski dnevnik uz pauzu za osvježenje
12:15-13:00 Organizirani brunch za polaznike edukacije

Raspored poslijepodnevne edukacije:
11:30-12:00 Organizirani brunch i kava pri dolasku te registracija polaznika edukacije eGrađevinski dnevnik

12:00-15:15 Predavanje eGrađevinski dnevnik uz pauzu za osvježenje

NAPOMENA: edukacija iz modula eGrađevinski dnevnik održat će se i u Rijeci tijekom prve polovice 2024., a o točnim terminima održavanja bit ćete obaviješteni naknadno.

Obavijest o parkiranju u Zagrebu

Zbog građevinskih radova koji se odvijaju na prostoru Sveučilišnog kampusa Hrvatskog katoličkog sveučilišta (Ilica 242), nije moguće parkirati u prostoru Kampusa.

Ako na predavanje dolazite osobnim automobilom, predlažemo Vam najbliže javne parkirne površine:

Javna garaža Algebra - https://maps.app.goo.gl/baiyzLc6wWPewdKz7 (na karti P2)
Parking na Trgu dr. Franje Tuđmana - https://maps.app.goo.gl/EcZmbeAH7rLbq3uCA (na karti P3)
Parking Črnomerec - https://maps.app.goo.gl/taZRxLsX5CuJQNZ18 (na karti P1)
NAPOMENA: Predavanje će se održati na 3. katu crne staklene zgrade Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta (ZŠEM) na sjeveroistoku kampusa (Filipa Vukasovića 1).

Upute za prijavu te karte prikazanih parkirnih površina možete preuzeti na dnu ove stranice.

Foto: freepik.com


Preuzimanja
Naziv datoteke Veličina
Poziv_eGrađevinski_dnevnik.pdf 596.51 KB
upute za prijavu (1).pdf

Pročitajte više » | Napisano 30.01.2024.

Javni poziv za dodjelu oznake „Hrvatski otočni proizvod“ za 2024. godinu

Javni poziv za dodjelu oznake „Hrvatski otočni proizvod“ za 2024. godinu

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Uprava za otoke, objavilo je Javni poziv za dodjelu oznake „Hrvatski otočni proizvod“ za 2024. godinu.

Oznaka „Hrvatski otočni proizvod“ dodjeljuje se otočnim proizvodima i nematerijalnom dobru u svrhu očuvanja otočne tradicije i identiteta u skladu s Programom „Hrvatski otočni proizvod“.

Zahtjevi se zaprimaju do 31. listopada 2024. godine, a o podnesenom zahtjevu Ministarstvo donosi rješenje u upravnom postupku na temelju prijedloga stručnog povjerenstva.

Otočnom subjektu rješenje o dodjeli oznake „Hrvatski otočni proizvod“ izdaje se na rok od pet godina.

Pozivaju se svi otočni subjekti kojima istječu ili su istekli ugovori o dodjeli prava označavanja kao i svi drugi zainteresirani otočni subjekti da svoje otočne proizvode prijave na ovaj Javni poziv.

Evidencija otočnih subjekata odnosno otočnih proizvoda s važećom oznakom dostupna je ovdje.

Javni poziv je otvoren do 31. listopada 2024. i dostupan je ovdje.

Foto: Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije

Pročitajte više » | Napisano 30.01.2024.

Povećanje sredstava potpore za nadoknadu gubitka uslijed naređenih mjera za suzbijanje afričke svinjske kuge

Povećanje sredstava potpore za nadoknadu gubitka uslijed naređenih mjera za suzbijanje afričke svinjske kuge

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju obavijestila je zainteresirane poljoprivrednike kako je Vlada Republike Hrvatske na sjednici održanoj 25. siječnja 2024. godine donijela odluku o Izmjeni Programa potpore sektoru svinjogojstva za nadoknadu gubitaka uslijed naređenih mjera za suzbijanje afričke svinjske kuge, kojom se ukupna sredstva za provedbu Programa s 5.000.000,00 eura povećavaju na iznos od 10.000.000,00 eura.

Cilj Programa potpore sektoru svinjogojstva za nadoknadu gubitka uslijed naređenih mjera za suzbijanje afričke svinjske kuge donesenog Odlukom Vlade Republike Hrvatske, KLASA: 022-03/23-04/416, URBROJ: 50301-05/31-23-3 od 25. listopada 2023. godine je nadoknada gubitka prihoda za svinje otpremljene na klanje iz objekata u zonama primjene naređenih mjera kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge u klaonice određene za umanjenje rizika od afričke svinjske kuge.

Prihvatljivi korisnici potpore su mikro, mala i srednja poduzeća definirana člankom 2. Priloga 1. Uredbe o poljoprivrednom izuzeću te velika poduzeća, koja drže svinje.

Svi korisnici moraju ispunjavati sljedeće uvjete:

a) biti upisani u Upisnik poljoprivrednika ili Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava
b) biti upisani u Registar objekata (farmi) i
c) u razdoblju od pojave afričke svinjske kuge objekti u kojima drže svinje moraju se nalaziti u zoni primjene naređenih mjera.
Potpora se ne može dodijeliti poduzetnicima koji podliježu neizvršenom nalogu za povrat sredstava na temelju prethodne odluke Europske komisije kojom se potpora ocjenjuje nezakonitom i nespojivom s unutarnjim tržištem.

Potpora se ne može dodijeliti velikim i srednjim poduzetnicima koji su već bili u poteškoćama u smislu Uredbe o poljoprivrednom izuzeću na dan 31. prosinca 2022. godine.

Potpora se ne može dodijeliti proizvođačima koji ne udovoljavaju propisanim obvezama vezano uz prevenciju i kontrolu afričke svinjske kuge.

Iznos potpore utvrđuje se na način da se umnožak težine živih svinja isporučenih izravno u klaonicu (evidentiranih u sustavu razvrstavanja i označivanja na liniji klanja kao T1 ili T2) i prosječne cijene u tjednu koji je prethodio proglašenju zone primjene naređenih mjera na području na kojem se nalazi objekt prihvatljivog korisnika umanji za prihod od prodaje životinja koje su zaklane i druga plaćanja za iste prihvatljive troškove ukoliko postoje.

Iznos potpore ne može premašiti 100% prihvatljivog troška i ne može biti veći od 0,80 eur/kg težine živih svinja odnosno 40% prosječne cijene u tjednu koji je prethodio proglašenju zone primjene naređenih mjera na području na kojem se nalazi objekt prihvatljivog korisnika.

Zahtjev za potporu se popunjava putem AGRONET zaštićene mrežne aplikacije Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (u daljnjem tekstu: Agencija za plaćanja) izravno ili u podružnicama Agencije za plaćanja.

Po popunjavanju Zahtjeva putem AGRONET-a podnositelj je dužan dostaviti ispisani i ovjereni Zahtjev na adresu: Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Ulica grada Vukovara 269d, 10000 Zagreb, s naznakom: „Program potpore sektoru svinjogojstva za nadoknadu gubitka uslijed naređenih mjera za suzbijanje afričke svinjske kuge“.

Uz Zahtjev podnositelj je dužan priložiti:

Izjavu o ispunjavanju uvjeta prihvatljivosti i drugim plaćanjima za iste prihvatljive troškove
preslike izdanih računa/otkupnih blokova i dokaze o zaprimljenoj uplati za grla svinja isporučena izravno u klaonicu i evidentirana u sustavu razvrstavanja i označivanja na liniji klanja kao T1 ili T2 u razdoblju od 26. lipnja 2023. godine do 15. listopada 2023. godine te u razdoblju od 16. listopada 2023. godine do 31. prosinca 2023. godine.
Uz Zahtjev i dokumentaciju podnositelj je dužan putem elektroničke pošte na e-mail adresu trgovinske.mjere@apprrr.hr, u čijem je naslovu naveden naziv i MIBPG podnositelja, dostaviti ispravno popunjenu Tablicu isporuke svinja na klanje u kojoj mora navesti točne podatke iz točke b).

Rok za podnošenje Zahtjeva za grla svinja isporučena izravno u klaonicu u razdoblju od 26. lipnja do 15. listopada 2023. godine je 10 dana od dana stupanja na snagu ovoga Pravilnika odnosno do 21. studenog 2023. godine.

Zahtjev za svinje isporučene izravno u klaonicu u razdoblju od 16. listopada do 31. prosinca 2023. godine podnosi se od 1. veljače do 15. veljače 2024. godine.

PROGRAM POTPORE SEKTORU SVINJOGOJSTVA ZA NADOKNADU GUBITKA USLIJED NAREĐENIH MJERA ZA SUZBIJANJE AFRIČKE SVINJSKE KUGE

IZMJENA PROGRAMA POTPORE SEKTORU SVINJOGOJSTVA ZA NADOKNADU GUBITKA USLIJED NAREĐENIH MJERA ZA SUZBIJANJE AFRIČKE SVINJSKE KUGE

PRAVILNIK O PROVEDBI PROGRAMA POTPORE SEKTORU SVINJOGOJSTVA ZA NADOKNADU GUBITKA USLIJED NAREĐENIH MJERA ZA SUZBIJANJE AFRIČKE SVINJSKE KUGE (NN/135/2023)

IZJAVA O ISPUNJAVANJU UVJETA PRIHVATLJIVOSTI I DRUGIM PLAĆANJIMA ZA ISTE PRIHVATLJIVE TROŠKOVE

TABLICA ISPORUKE SVINJA NA KLANJE

Foto: freepik.com

Pročitajte više » | Napisano 30.01.2024.

Parlament donio novi propis o zabrani zavaravajućih informacija o proizvodima

Parlament donio novi propis o zabrani zavaravajućih informacija o proizvodima

Europski parlament prošlog je tjedna donio direktivu koja će poboljšati označivanje proizvoda i zabraniti upotrebu zavaravajućih tvrdnji o prihvatljivosti za okoliš. Direktivom se na popis zabranjenih poslovnih praksi u Europskoj uniji dodaje takozvani manipulativni zeleni marketing i strategije povezane s prijevremenim zastarijevanjem proizvoda. Na taj se način nastoji zaštititi potrošače od zavaravajućih marketinških praksi i pomoći im da donose informirane odluke pri kupnji.

Tvrdnja da je proizvod održiv i prihvatljiv za okoliš (takozvana „zelena tvrdnja“) postala je faktor konkurentnosti s obzirom na to da „zeleni proizvodi“ bilježe sve veći rast u odnosu na standardne proizvode. Ako proizvodi ili usluge nisu ekološki prihvatljivi kao što je predstavljeno, potrošači se dovode u zabludu te se sprečava smanjenje negativnih utjecaja na okoliš.

Novim se pravilima uvodi red u označivanje proizvoda zabranom upotrebe općih tvrdnji o prihvatljivosti za okoliš - „prihvatljiv za okoliš”, „prirodan”, „biorazgradiv”, „klimatski neutralan” i „ekološki” - bez dokaza. Reguliraju se i oznake održivosti; ubuduće će u EU-u biti dopuštene samo oznake održivosti koje su uvela javna tijela ili se temelje na službenim programima certificiranja.

Drugi je važan cilj nove direktive usmjeriti pozornost proizvođača i potrošača na trajnost proizvoda. U budućnosti će informacije o jamstvu morati biti vidljivije, a uvodi se i nova usklađena oznaka kako bi se istaknuli proizvodi s duljim jamstvenim rokom. Zabranjuju se neutemeljene tvrdnje o trajnosti (npr. da će stroj za pranje rublja izdržati 5000 ciklusa pranja ako to nije istina), upozorenja za zamjenu potrošnog materijala prije nego što je to istinski nužno (što je npr. često slučaj kod pisača) i neistinite tvrdnje da se proizvodi mogu popraviti.

Nova direktiva trebala bi biti komplementarna Direktivi o tvrdnjama o prihvatljivosti za okoliš o kojoj trenutačno raspravljaju parlamentarni odbori, a cilj joj je utvrditi jedinstveni skup pravila kojima se uređuju tvrdnje o okolišu i tako doprinijeti čistom i klimatski neutralnom gospodarstvu Unije, zaštititi potrošače i poduzeća od manipulativnog zelenog marketinga te poduprijeti konkurentnost poduzeća koja ulažu u ekološku održivost svojih proizvoda i usluga, posebno onih koja posluju prekogranično te su opterećena zahtjevima različitih nacionalnih propisa.

Direktivu još treba usvojiti Vijeće, nakon čega će biti objavljena u Službenom listu EU-a, a države članice imat će 24 mjeseca da je prenesu u nacionalno pravo.

Novoj Direktivi Europskog parlamenta o jačanju položaja potrošača zaštitom od nepoštenih praksi možete pristupiti ovdje.

Foto: europa.eu

Pročitajte više » | Napisano 29.01.2024.