Izdvojene novosti


Obavijest o predstojećem ažuriranju-nadogradnji aplikacije e-očevidnik na ribarskim plovilima

Obavijest o predstojećem ažuriranju-nadogradnji aplikacije e-očevidnik na ribarskim plovilima

Obavještavamo odgovorne osobe u gospodarskom ribolovu na ribarskim plovilima i njihove predstavnike koji upis i dostavu podataka o ribolovnim aktivnostima rade putem e-očevidnika instaliranog na ribarskim plovilima, kako će Sektor za nadzor i kontrolu u ribarstvu Ministarstva poljoprivrede početkom sljedećeg tjedna izvršiti ažuriranje-nadogradnju aplikacije e-očevidnik na verziju nakon trenutne verzije 102.

Izmjene koje će se izvršiti:

U radnji POLAZAK je do daljnjeg uklonjeno polje za upis dimenzije alata OTB-pridnena povlačna mreža- koća, vezano za upis perimetra – opsega otvora mreže,
Dodana je mogućnost upisa radnje SIDRENJE putem tipke „+“ u gornjem desnom izborniku za slučajeve mirovanja između dnevnih ribolovnih aktivnosti – napora,
U radnji ODBAČAJ je za razlog odbačaja pojedine vrste automatski odabrana opcija: „ispod minimalne veličine“. Druga opcija koja se može manualno odabrati je „Ostalo“,
Dodana je mogućnost upisa radnje „Puštanje osjetljivih vrsta“ putem tipke „+“ u gornjem desnom izborniku za slučajeve ulova i obavezne zabilješke neke od osjetljivih vrsta prethodno upisanih pod „Popis ulova“ u radnji NAPOR,
Karta upisa pozicija je nakon povratnog mišljenja korisnika- zapovjednika oko sporosti učitavanja do daljnjega vraćena na prvotnu kartu sa teritorijalnim morem i Isključivim gospodarskim pojasom. Pozicije se mogu manualno upisati i izvan tih područja,
Dodano je polje za upis pozicije početka napora u svrhu točnijih izračuna ribolovnih vremena u naporu i usklađivanja formata dostave podataka,
Uklonjena je nemogućnost upisa najave povratka u polasku u ribolov s vremenom povratka manjem od 4 sata.
Foto_izvor: freepik.com

Pročitajte više » | Napisano 31.07.2023.

Prikupljanje društveno-gospodarskih podataka u akvakulturi i preradi ribe za 2022. godinu

Prikupljanje društveno-gospodarskih podataka u akvakulturi i preradi ribe za 2022. godinu

Sukladno Pravilniku o sadržaju, obliku i načinu dostave društveno-gospodarskih podataka u ribarstvu, sudionici u gospodarskom ribolovu, akvakulturi i preradi ribe obvezni su dostaviti društveno-gospodarske podatke u ribarskoj floti, akvakulturi i preradi ribe za 2022. godinu.

Rok za dostavu podataka Upravi ribarstva za 2022. godinu za sudionike u akvakulturi i preradi ribe jest do 15. rujna 2023. godine, a obrasci za dostavu podataka za ribarsku flotu te rok za dostavu podataka bit će objavljeni tijekom kolovoza.

EKOP obrasci za prikupljanje društveno-gospodarskih podataka za 2022. godinu u akvakulturi i preradi s uputama nalaze se na dnu ove stranice ili na stranici: https://podaci.ribarstvo.hr/novosti/prikupljanje-drustveno-gospodarskih-podataka-u-akvakulturi-i-preradi-ribe-za-2022-godinu/

Preuzete i popunjene EKOP obrasce dostavite Ministarstvu poljoprivrede, Upravi ribarstva, do 15. rujna 2023. godine na jedan od sljedećih načina:

a) elektroničkom poštom na ekop@mps.hr ili

b) poštom na adresu: Ministarstvo poljoprivrede, Uprava ribarstva, Ulica grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, uz naznaku: “Ekonomsko prikupljanje”

PODRŠKA: Za sva dodatna pitanja Ministarstvo stoji na raspolaganju putem brojeva telefona 01/6443-221, 01/6474-315 i 01/6443-177 ili putem mail adrese ekop@mps.hr

Pročitajte više » | Napisano 25.07.2023.

Eurostars 3: Dostupno 200.000 eura za inovativne projekte međunarodne suradnje

Eurostars 3: Dostupno 200.000 eura za inovativne projekte međunarodne suradnje

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) poziva mikro, mala i srednja poduzeća da prijave svoj inovativni projekt na Eurostars program i osiguraju bespovratnu potporu od 200.000 eura.

EUROSTARS je program kojim se potiču mikro, mala i srednja poduzeća (MSP) na suradnju s međunarodnim partnerima u pokretanju istraživačko-razvojnih (IR) aktivnosti. Osnovni kriterij je sudjelovanje minimalno dva partnera iz dvije različite zemlje u projektu, a popis zemalja članica programa možete pogledati ovdje.

Glavni partner na projektu mora biti malo ili srednje trgovačko društvo koje se bavi istraživanjem i razvojem, a uloga malih i srednjih poduzeća u partnerstvu mora biti značajna te moraju sudjelovati s minimalno 50 % projektnih troškova. Ostali partneri mogu biti poduzeća ili druga vrsta organizacije ukoliko su prihvatljivi prijavitelji u svojoj državi članici programa.

Prihvatljive su sve djelatnosti iz svih sektorskih područja, a opravdani troškovi su troškovi plaća projektnog tima, amortizacija, troškovi vanjskih usluga, troškovi putovanja te ostali razvojni troškovi. Predviđeno trajanje projekta je 36 mjeseci, a krajnji cilj je razvoj novog proizvoda, usluge ili procesa. Intenzitet financiranja za mikro i mala poduzeća je 60 %, dok za srednja poduzeća iznosi 50 %.

Kako se prijaviti?

Pune prijave podnose se centralno i izravno EUREKA Tajništvu (Bruxelles) na engleskom jeziku ONLINE putem poveznice, a rok za podnošenje prijave je 14. rujna 2023. do 14:00:00 sati (CET).

EUREKA Tajništvo ocjenjuje prihvatljivost projekta i organizira tehnološku evaluaciju, dok HAMAG-BICRO financijski ocjenjuje hrvatske prijavitelje u projektu.

Budite dio jedne od najvećih svjetskih mreža za međunarodnu suradnju u istraživanju, razvoju i inovacijama, prisutnoj u 37 zemalja. Više informacija o programu i samom procesu prijave možete pogledati ovdje.

Kako do projektnog partnera?

Budući da je za podnošenje uspješne prijave na Eurostars program prije svega potrebno dobro partnerstvo, HAMAG-BICRO kroz švicarsko-hrvatski program suradnje, u suradnji s kolegama iz Švicarske inovacijske agencije Innosuisse, u rujnu organizira company mission u Švicarsku. Primarni cilj putovanja u Švicarsku je pronalazak partnera za prijavu projektne ideje na međunarodni suradnički program Eurostars.

Više informacija o načinu umrežavanja švicarskih i hrvatskih tvrtki, pokrenutoj B2match platformi, online pitch natjecanju i organiziranom putovanju u Švicarsku, doznajte na HAMAG-BICRO stranicama.

Pročitajte više » | Napisano 21.07.2023.

Aktivirajte e-Osobnu i prijavite se besplatno u sustav e-Komunikacije

Aktivirajte e-Osobnu i prijavite se besplatno u sustav e-Komunikacije


U svrhu ispunjavanja obveze prijave za e-Komunikaciju, obavještavamo obrtnike kako za prijavu mogu koristiti svoju e-Osobnu iskaznicu koja je vjerodajnica najviše razine i njom ćete se moći besplatno prijaviti u eKomunikaciju. E-Osobnu iskaznicu omogućeno je besplatno aktivirati u prostorijama na pojedinim lokacijama policijskih uprava. Naime, u suradnji s AKD-om postavljeni su mobilni kiosci te su angažirani studenti koji mogu pomoći pri aktivaciji eOsobne i/ili mobilne aplikacije Certilia. Popis lokacija MUP-a na kojima je omogućeno takvo aktiviranje e-Osobne dostupan je na poveznici.

Sve što vam je potrebno je vaša osobna iskaznica i pin omotnica. Ako nemate omotnicu s PINom ili ste ju zagubili, istu možete besplatno dobiti na šalteru policijskih uprava. Za samostalno aktiviranje eOsobne potreban vam je uređaj (čitač). Upute za samostalnu aktivaciju možete pronaći na poveznici ili pogledati kratki informativni video. Uz aktiviranu eOsobnu dostupno je i više od 100 usluga putem platforme eGrađani, a jednostavna je za korištenje te znači najvišu razinu sigurnosti uz dvostruku autentifikaciju i biometrijsku identifikaciju.

Hrvatska obrtnička komora ustraje u traženju jednostavnijeg pristupa sustavu e-Komunikacije obrtnika sa sudovima na način da se sustav izmijeni odnosno nadogradi kako bi tehnički i financijski bio prihvatljiv obrtnicima. Jedan od načina je da se obrtnicima koji nemaju eOsobnu omogući pristup sustavu putem vjerodajnice značajne razine sigurnosti, a ne isključivo kroz vjerodajnice visoke razine sigurnosti uz dodatni trošak, kako je sada propisano. Također, HOK je uputio nadležnom Ministarstvu zahtjev da korištenje sustava e-Komunikacije za obrtnike bude proizvoljno odnosno da se razmotri mogućnost odgode roka za pristupanje obrtnika sustavu za godinu dana.

Pročitajte više » | Napisano 20.07.2023.

Hrvatski zavod za norme (HZN) obilježio je 18. godišnjicu samostalnog rada

Hrvatski zavod za norme (HZN) obilježio je 18. godišnjicu samostalnog rada

Hrvatski zavod za norme (HZN) obilježio je 18. godišnjicu samostalnog rada svečanošću u prepunoj dvorani Hotela International u Zagrebu, u kojoj su sudjelovali djelatnici HZN-a, domaći i inozemni stručnjaci, hrvatski dužnosnici, gosti iz europskih i međunarodnih normizacijskih organizacija iz Bruxellesa, Sophie Antipolisa, Nice, Ženeve… Događaj je moderirala Mirjana Fijolić, voditeljica Odsjeka za međunarodnu suradnju i odnose s javnošću u Hrvatskom zavodu za norme.

Kao neovisna i neprofitna javna ustanova izvan susta­va državne uprave HZN je započeo s radom 1. srpnja 2005. godine, a do tada se normizacijska djelatnost u Republici Hrvatskoj odvijala u sklopu Državnog zavoda za normizaciju i mjeri­teljstvo.

Ravnatelj HZN-a, Igor Božičević osvrnuo se na 18 godina rada HZN-a i najavio buduće aktivnosti

"Izdvojio bih neke od aktivnosti koje očekuju HZN u narednom razdoblju- rad na novoj generaciji Eurokodova, koji uključuje njihovo prihvaćanje i prevođenje, prilagodbu repozitorija malim korisnicima, jačanje suradnje s tijelima državne uprave, posebno u području harmoniziranog zakonodavstva, revizija pravnih akata HZN-a itd. Povećanje vidljivosti jedna je od aktivnosti na kojima HZN intenzivno radi u zadnje vrijeme, cilj nam je biti stručna podrška i platforma svima koji mogu doprinijeti procesima normizacije, ali i onima kojima su norme potrebne kako bi svoje proizvode i inovacije brže stavljali na regionalno, ali i globalno tržište“, rekao je ravnatelj Božičević.

Višegodišnji su pretplatnici strukovne komore - Hrvatska komora inženjera građevinarstva, Hrvatska komora inženjera strojarstva, Hrvatska komora arhitekata i Hrvatska komora inženjera elektrotehnike.

Okupljeni­ma se obratio predsjednik Upravnog vijeća HZN-a, gospodin Hrvoje Bujanović, ujedno i državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

Moramo uključiti sljedeću generaciju stručnjaka

Direktorica komunikacija u Međunarodnom elektrotehničkom povjerenstvu (IEC), gospođa Gabriela Ehrlich izjavila je: "Imamo mnogo zajedničkih izazova. Moramo usvojiti nove načine rada, naprimjer poboljšanje razvoja internetskih norma i razvoj norma za digitalni svijet. Moramo biti spretniji uz poštovanje konsenzusa i osiguravanje kvalitete našeg rada. Od naših članova, uključujući HZN, očekujemo da uključe sve nacionalne dionike i potaknu aktivno sudjelovanje kako bi se osiguralo da su sve nacionalne potrebe uzete u obzir i da norme budu najrelevantnije moguće. Moramo uključiti sljedeću generaciju stručnjaka i potičemo HZN da šalje mlade osobe kako bi sudjelovale u IEC-ovu programu Young Professionals Programme. Mnogi od sudionika motivirani su da ostanu aktivno uključeni u rad na normizaciji i ocjeni sukladnosti."

Glavni tajnik Međunarodne organizacije za normizaciju (ISO), gospodin Sergio Mujica obratio se videoporukom.

"HZN je u proteklom razdoblju određivanjem prioriteta, promicanjem normizacije i sudjelovanjem u normizaciji imao ključnu ulogu u ubrzanju rasta i razvoja na dobrobit stanovnika Hrvatske. Osim što odajemo priznanje važnomu događaju, slavimo i doprinos normi i rada HZN-a poboljšanju života stanovnika Hrvatske. Države diljem svijeta bave se gorućim problemima važnima za budućnost i UN-ovim ciljevima održivoga razvoja, u čemu HZN može biti uzor. Aktivnim sudjelovanjem u normizacijskim aktivnostima HZN nastavlja stavljati norme u središte budućeg rasta i razvoja Hrvatske. Uime čitave obitelji ISO-a čestitam 18. godišnjicu rada na normama s ciljem da život bude lakši, sigurniji i bolji."

CEN i CENELEC čestitaju HZN-u na dosadašnjem doprinosu europskoj normizaciji

Direktorica politike i partnerstva u Europskom odboru za normizaciju (CEN) i Europskom odboru za elektrotehničku normizaciju (CENELEC), gospođa Andreea Gulacsi održala je izlaganje o Stra­tegiji europske normizacije i Strategiji CEN-a i CENELEC-a do 2030. godine. Nakon izlaganja dodijelila je plaketu s posebnom posvetom povodom 18 godina rada HZN-a ravnatelju Hrvatskog zavoda za norme Igoru Božičeviću.

Istaknula je da su CEN i CENELEC predani marljivoj suradnji s Europskom komisijom kako bi europski normizacijski sustav bio prikladan za budućnost i sposoban podržati europske zelene i digitalne tranzicije te dugoročnu otpornost.

Naglasila je važnost nacionalnih normizacijskih tijela te čestitala HZN-u na dosadašnjem doprinosu europskoj normizaciji s nadom u nastavak zajedničkog rada na dobrobit svih građana i tvrtki u Hrvatskoj i Europi.

Direktor za usluge u Europskom institutu za telekomunikacijske norme (ETSI), gospodin Ultan Mulligan govorio je o suradnji ETSI-ja i nacionalnih normizacijskih tijela te o izmjenama Uredbe (EU) br. 1025/2012 o europskoj normizaciji.

Hrvatski stručnjaci o normizaciji i HZN--ovih 18 godina

Izlaganja su održali i hrvatski stručnjaci za normizaciju: Igor Župančić, predsjednik Stručnoga vijeća HZN-a i Marino Kelava, tajnik međunarodnog pododbo­ra IEC/SC 31J iz tvrtke Fiditas.

Predsjednik Stručnog vijeća HZN-a, Igor Župančić predstavio je rad i strukturu članstva Stručnog vijeća. Stručno vijeće predstavlja članove Hrvatskog zavoda za norme, zaključno s 2022. godinom ukupno je 253 članova, članova promatrača je 6, a redovnih članova je 247 u172 tehnička odbora TO-a.

Marino Kelava predsjednik je Tehničkog odbora E31/PO 31J Hrvatskog zavoda za norme i član Stručnog vijeća Hrvatskog zavoda za norme. Tajnik je IEC SC 31J od 2005. godine. IECEx je vodeći ocjenitelj za sheme 02, 03, 04 i 05. Član je upravnog vijeća IECEx-a i član više radnih i projektnih skupina IEC odbora 31 IEC (International Electrotechnical Commission)

Predsjednik tehničkog odbora HZN/TO 548, Konstrukcij­ski Eurokodovi u području graditeljstva, prof. dr. Damir Varevac predstavio je novu generaciju Eurokodova i njihov povijesni razvoj.

Svaka konstrukcija mora ispuniti određene osnovne zahtjeve, propisane zakonskim aktima i normama. Jedan je od osnovnih zahtjeva mehanička otpornost i stabilnost, a također i uporabljivost. Neispunjavanje ovih zahtjeva dovodi do velikih materijalnih šteta, a potencijalno i ozljeda te gubitka ljudskih života. Stoga je cjelovit sustav norma neophodan za sigurnost i pouzdanost objekata koje gradimo. Šira javnost toga je postala svjesna nakon nedavnih potresa u Republici Hrvatskoj kada su oštećeni brojni objekti, ali treba znati da je potres, kao izvanredno djelovanje, samo jedno od brojnih opterećenja koje mogu ugroziti građevinu. Ne treba zaboraviti da Eurokodovi nisu samo pravila i postupci projektiranja, već jednako obuhvaćaju norme za materijale, proizvode, načine ispitivanja, standarde izvođenja i tehničkih dopuštenja. Zahvaljujući Eurokodovima, naše su konstrukcije ekonomičnije, sigurnije i pouzdanije, a projektanti i izvoditelji imaju pristup tržištu od 450 milijuna stanovnika", istaknuo je profesor Varevac.

O Hrvatskom zavodu za norme

U temeljne djelatnosti HZN-a kao nacionalnoga nor­mirnog tijela u Republici Hrvatskoj ubraja se ostvarivanje ciljeva normizacije, a to su:

• povišenje razine sigurnosti proizvoda i procesa
• očuvanje zdravlja i života ljudi te zaštita okoliša
• promicanje kvalitete proizvoda, procesa i usluga
• osiguranje svrsishodne uporabe rada, materijala i ener­gije
• poboljšanje proizvodne učinkovitosti
• ograničavanje raznolikosti i osiguranje spojivosti i za­mjenjivosti
• uklanjanje tehničkih zapreka u međunarodnoj trgovini.

Danas je HZN član svih važnih međuna­rodnih i europskih organizacija za normizaciju: ISO-a, IEC-a CEN-a, CENELEC-a i ETSI-ja, a obavlja i poslove informativne sre­dišnjice za Sporazum o tehničkim zaprekama u trgovini (TBT) Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Zavod pratite na stranicama: Hrvatski zavod za norme // HRN4You - Repozitorij hrvatskih norma repozitorij.hzn.hr // LinkedIn Hrvatski zavod za norme.

Pročitajte više » | Napisano 20.07.2023.