Izdvojene novosti


Erasmus+ Joint Mentorship: Održan prvi sastanak Radne skupine za izradu e-modula za mentore koji provode naukovanje

Erasmus+ Joint Mentorship: Održan prvi sastanak Radne skupine za izradu e-modula za mentore koji provode naukovanje

Mentori u obrtima i poduzećima posjeduju vještine i iskustvo u svojem zanimanju, ali se često susreću sa izazovom prenošenja znanja i vještina svojim naučnicima te zbog toga postoji potreba za usavršavanjem njihovih pedagoških vještina. Projekt je prepoznao ovaj izazov i s obzirom da partnerskim državama postoji zakonska obaveza polaganja ispita kojim se dokazuju vještine potrebne za poučavanje učenika, jedan od ciljeva projekta je izraditi e-module koji će omogućiti mentorima kvalitetniju pripremu za ispit te da dodatno unaprijede već postojeće pedagoške vještine.

Stoga je 7. ožujka 2023. godine u prostorijama Hrvatske obrtničke komore održan prvi sastanak Radne skupine za izradu e-modula za mentore koji provode naukovanje u sklopu Erasmus+ projekta Joint Mentorship: Better Cooperation for Better VET (Zajedničko mentorstvo: bolja suradnja za bolje strukovno obrazovanje). Na sastanku su se uz članove i članice iz HOK-a i POK-ova okupili i stručnjaci iz područja pedagogije i didaktike kako bi utvrdili koje aktivnosti će poduzeti kako bi izradili kvalitetne e-module za mentore te kako bi se dogovorili oko načina rada. Također, članovi i članice radne skupine su raspravljali o idejama kako bi e-moduli trebali izgledati, njihovoj strukturi i sadržaju te su dogovoreni okvirni rokovi za izradu e-modula.

Cilj projekta je poboljšati suradnju dionika u strukovnom obrazovanju kroz organizaciju seminara, edukacija i radionica te izradu Smjernica za bolju suradnju u strukovnom obrazovanju s primjerima dobre prakse (.pdf i video format). Isto tako, projektom se planira unaprijediti provedbu strukovnog obrazovanja osmišljavanjem i izradom e-mapa naukovanja, omogućujući lakše i brže praćenje učenika i međusobno komunikaciju škola, poslodavaca i ostalih dionika poput obrtničke komore. Konačno, cilj projekta je poboljšati pedagoške vještine mentora kako bi bili bolje pripremljeni za podučavanje učenika na naukovanju kroz e-module za lakšu pripremu ispita iz osnovnih znanja o poučavanju učenika na naukovanju odnosno dodatno educiranje u području radne pedagogije.

Ciljne skupine projekta su učenici (sadašnji i budući), škole (stručni učitelji, razrednici, pedagozi, psiholozi, ravnatelj), mentori koji provode naukovanje u obrtima i poduzećima, komore i druge institucije s relevantnom ulogom u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju (npr. ministarstva, agencije), stručna i opća javnost.

Projekt traje do lipnja 2025. godine, a ukupna vrijednost financijske potpore je 250.000,00 EUR.

Pročitajte više » | Napisano 09.03.2023.

Javni poziv za iskaz interesa za sudjelovanjem u regionalnim lancima vrijednosti Panonske, Sjeverne i Jadranske Hrvatske

Javni poziv za iskaz interesa za sudjelovanjem u regionalnim lancima vrijednosti Panonske, Sjeverne i Jadranske Hrvatske

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije raspisuje kontinuirano otvoren Javni poziv za iskaz interesa za sudjelovanjem u regionalnim lancima vrijednosti Panonske, Sjeverne i Jadranske Hrvatske.

Javni poziv usmjeren je na poduzetnike, ali i druge dionike iz Panonske, Sjeverne i Jadranske Hrvatske koji svojim radom doprinose usmjeravanju regionalnog gospodarstva prema prioritetnim nišama definiranim u okviru Planova za industrijsku tranziciju.

Uputa o prijavi:

Prijavitelj iskaz interesa podnosi na Obrascu koji je dio dokumentacije predmetnog Javnog poziva za iskaz interesa te potpisom Deklaracije.

Obrazac se podnosi na dva načina:

Elektronskim ispunjavanjem Google obrasca putem poveznice uz obvezno učitavanje potpisane Deklaracije za predmetni regionalni lanac vrijednosti
Dostavom ispunjenog i potpisanog Obrasca te Deklaracije za predmetni regionalni lanac vrijednosti, elektroničkom poštom na adresu: industrijskatranzicija@mrrfeu.hr s nazivom Predmeta, kao primjer u nastavku: Javni poziv za iskaz interesa – RLV HRANA I POLJOPRIVREDA - PANONSKA HRVATSKA
Potencijalni prijavitelji mogu postavljati pitanja u svrhu dobivanja dodatnih pojašnjenja i obrazloženja odredbi Poziva.

Pitanja s jasno naznačenom referencom na Javni poziv za iskaz interesa moguće je poslati putem elektroničke pošte na adresu: industrijskatranzicija@mrrfeu.hr.

Odgovori na postavljana pitanja će se objaviti tijekom trajanja Poziva na internetskim stranicama Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije https://razvoj.gov.hr/ i http://www.strukturnifondovi.hr/.

Iskaz interesa za sudjelovanje u RLV-ima možete pronaći na poveznicama:

PANONSKA HRVATSKA
SJEVERNA HRVATSKA
JADRANSKA HRVATSKA

Pročitajte više » | Napisano 07.03.2023.

Održana 1. konstituirajuća online sjednica Odbora za strukovnu izobrazbu Hrvatske obrtničke komore

Održana 1. konstituirajuća online sjednica Odbora za strukovnu izobrazbu Hrvatske obrtničke komore

Dana 2. ožujka 2023. godine održana je 1. konstituirajuća online sjednica Odbora za strukovnu izobrazbu HOK-a u mandatnom razdoblju od 2022. do 2026. godine.

Na sjednici su članovi odbora upoznati sa zadaćama i aktivnostima Hrvatske obrtničke komore u području strukovnog obrazovanja i obrazovanja odraslih. Članovi odbora su dobili informacije o javnim ovlastima u području licenciranja obrta za provedbu naukovanja kao i naučničkim ispitima, a isto tako su im predstavljene promotivne aktivnosti koje HOK provodi kako bi potaknuo upise u obrtnička zanimanja. Nadalje, prezentirane su im javne ovlasti iz područja majstorskih ispita i ispita o stručnoj osposobljenosti kao i projekti financirani europskim sredstvima koje HOK provodi u području obrazovanja.

Također, članovima Odbora su predstavljeni program rada Odbora i Odjela za obrazovanje i razvoj ljudskih potencijala za 2023. godinu te im je predstavljeno Izvješće o radu za 2022. godinu.

Odbor je zaključio kako su predstavljene informacije i aktivnosti bile korisne za budući rad Odbora, a posebno je istaknuta platforma za pripremu majstorskih ispita te Vodič za poslodavce. Zaključak Odbora je da je potrebno daljnje unaprjeđivati kvalitetu provedbe majstorskih ispita, posebno u području ocjenjivanja i izrade ocjenjivačkih lista, a isto tako je naglašeno da je potrebno pratiti aktivnosti Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja u vezi objave natječaja za sufinanciranje mentora koji uzimaju naučnike kao i za sufinanciranje nagrada naučnicima.

Pročitajte više » | Napisano 07.03.2023.

Forum Sekcije cvjećara Hrvatske obrtničke komore

Forum Sekcije cvjećara Hrvatske obrtničke komore

Pozivamo vas na Forum Sekcije cvjećara Hrvatske obrtničke komore (HOK) koji će se održati 20. ožujka 2023. u Splitu u sklopu 46. Praznika cvijeća, tradicionalne manifestacije koja se ove godine održava pod sloganom „Flowers&fashion“. Cjelokupno događanje održat će su u prekrasnom i neponovljivom ambijentu Dioklecijanovih podruma.

Organizacijom Foruma želimo osigurati platformu na kojoj se raspravlja o najistaknutijim problemima s kojima se hrvatski cvjećari susreću u svakodnevnom poslovanju. Tijekom panela „Cvjeta li cvjećarstvo u Hrvatskoj – sadašnjost i budućnost“ pružit ćemo našim članovima mogućnost da kroz zajednički dijalog s relevantnim dionicima artikuliraju probleme, predstave rješenja, nastave unaprjeđivati poslovanje te razgovaraju o svim segmentima koji su važni za razvoj struke.

Na panelu će tako biti govora o obrazovanju i unaprjeđenju obrazovnog programa, nedostatku radnika odnosno manjku kvalitetnih i kompetentnih djelatnika te radu na crno kroz neregistrirano obavljanje posla koje je povezano i s problemom rada veletrgovina. Također, raspravljat će se i o nastavku poslovanja, točnije oporavku sektora nakon situacije s koronavirusom i promjenama koje su se dogodile u cijeloj industriji cvijeća.

Također, s obzirom na to da je praćenje trendova i kontinuirano usavršavanje znanja i vještina važno za poslovanje, u prijepodnevnom dijelu Foruma, pripremljena je i edukativna radionica s istaknutim i međunarodno priznatim stručnjacima: Ferencom Kruzslitzom, Alexom Segurana Aranom i Ivanom Berghom pod vodstvom Simona Ogrizeka.

Kruzslicz Ferenc (Mađarska)

U ranoj dobi počeo je proučavati vrtlarstvo i aranžiranje cvijeća, osvojivši svoje prvo juniorsko nacionalno prvenstvo kad je imao samo 16 godina. Nakon toga, postao je diplomirani vrtlar, magistar cvjetne umjetnosti i licencirani sudac. Od 1996. godine vodi vlastitu cvjećarnicu u rodnom gradu. Ferenc je sudjelovao na nekoliko nacionalnih i međunarodnih natjecanja u Europi i Kanadi te predstavljao Mađarsku na Europskom kupu 2003. u Španjolskoj. Vodi prezentacije, izložbe i predavanja, često putujući u europske zemlje, ali i Kanadu, Čile, Kinu, Izrael, Kazahstan i Urugvaj. Ferenc je član odbora Mađarskog udruženja cvjećara od 2000., a 2004. izabran je za člana odbora Međunarodne organizacije cvjećara (tada se zvala FEUPF), a 2013. postao je i upravitelj organizacije. U proteklom desetljeću Ferenc je bio prisutan na brojnim Europskim prvenstvima i EUROFLEURS-u kao član Tehničkog odbora.

Ivan Bergh (Italija)

Osnivač je vlastite škole IBFS (Ivan Bergh Floral School) s idejom da polaznicima pruža pravo i cjelovito znanje cvjećara. Također, Ivan je i učitelj u vlastitoj školi. Cvjetna škola Ivana Bergha započela je s florističkim obrazovanjem 1995. godine u Italiji. Nakon toga seli u sjevernu Europu: prvo u Norvešku, zatim u Švicarsku pa u Njemačku. Sudjelovao je na brojnim državnim natjecanjima, osvojio regionalno i otvoreno državno prvenstvo. Nakon što je 2001. godine stekao zvanje učitelja, Ivan počinje raditi u EAFA-i gdje je proveo 10 godina, a ujedno je osnovao i vlastiti brend s dvije cvjećarnice u svom gradu Pescari. Također je suosnivač i predsjednik Arteflorando, međunarodnog natjecanja koje se održava svake godine krajem svibnja u Leveranu, autentičnom gradu na jugu Italije. Održava predavanja u Italiji i ostalim zemljama poput Rusije, Estonije, Rumunjske, Latvije, Kine i Njemačke.

Alex Segurana Arana (Španjolska)

Diplomirao je cvjetni dizajn na Escola d'Art Floral de Catalunya, ima više od 25 godina iskustva kao cvjećar, a studirao je i grafički dizajn. Držao je tečajeve i predavanja u Španjolskoj, Portugalu, Francuskoj, Italiji, Belgiji, Švicarskoj, Engleskoj, Nizozemskoj, Rusiji, Njemačkoj, Meksiku, Kostarici, Tajvanu, Kini, Japanu, Hong Kongu, Koreji, Singapuru i Australiji. Sudjelovao je na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima u Španjolskoj, Francuskoj, Švicarskoj, Hrvatskoj, Tajvanu, Japanu, Koreji, Singapuru i Kini. Sudac je na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima s certifikatom FLORINT-a. Također je i ambasador za Floral Fundamentals.

PROGRAM DOGAĐANJA

09:00 - 13:00 sati Prezentacija/edukativna radionica na temu Uskrsa

14:30 - 16:00 sati Panel "Cvjeta li cvjećarstvo u Hrvatskoj - sadašnjost i budućnost"

19:00 sati Svečano otvorenje 46. Praznika cvijeća


VAŽNO: Svi koji žele sudjelovati na radionici i panel raspravi obavezni su izvršiti prijavu zbog specifičnosti lokacije (Dioklecijanovi podrumi) te osiguranja adekvatnog broja mjesta.


Prijavu za radionicu i panel potrebno je dostaviti do 10. ožujka 2023. na e-mail kresimir.tomic@hok.hr sa sljedećim podacima:


Ime i prezime
Kontakt podaci (mobitel i e-mail)
Podaci o članu* HOK obrt/cvjećarna/tvrtka ili drugo (navesti puni naziv i adresu)
Sudjelovat ću na radionici (da/ne)
Sudjelovat ću na panelu (da/ne)
*Članovi Hrvatske obrtničke komore su obrtnici koji obavljaju obrt na području Republike Hrvatske te fizičke i pravne osobe koje se dobrovoljno učlane.


U slučaju dodatnih pitanja možete se obratiti na e-mail kresimir.tomic@hok.hr i na tel.: 01/4806 631.

Pročitajte više » | Napisano 06.03.2023.

Nužno je nastaviti s mjerom ograničenih cijena energije te razmotriti dodatne mjere za plin

Nužno je nastaviti s mjerom ograničenih cijena energije te razmotriti dodatne mjere za plin

Hrvatska obrtnička komora podržava način na koji Vlada Republike Hrvatske odgovara na izazove kriza koje pogađaju obrtništvo i gospodarstvo posljednjih godina. No i dalje se suočavamo s nizom faktora koji negativno utječu na gospodarsku stabilnost te raste zabrinutost obrtnika za nastavak poslovanja posebice nakon isteka važenja mjera za ublažavanje energetske krize.

Naime, proteklih mjesec dana Hrvatska obrtnička komora zaprima brojne pritužbe članova koji su početkom 2023. godine zaprimili višestruko povećane račune za plin za studeni i prosinac 2022. godine. Najviše su pogođeni obrtnici s područja Slavonskog Broda koji su tijekom proljeća 2022. zbog prestanka rada dotadašnjeg opskrbljivača potpali pod Zajamčenu opskrbu HEP Plina čija je cijena regulirana od strane HERA-e, a kojima su računi u siječnju uvećani za gotovo 600% u odnosu na prethodna razdoblja. Ovako veliko povećanje ulaznih troškova obrtnici ne mogu podnijeti te najavljuju zatvaranje obrta i otpuštanje radnika.

Vlada RH je do sada učinila mnogo, posebice kroz mjeru ograničenih cijena električne energije za malo gospodarstvo. Hrvatska obrtnička komora smatra kako je nužno nastaviti s tom mjerom i nakon 31. ožujka 2023. Također, predlažemo razmotriti dodatne mjere za plin, po istom modelu kao i za električnu energiju, budući su se subvencije za smanjenje troškova plina za mikro, male i srednje poduzetnike pokazale nedostatnim da bi ublažile troškovni udar na poslovanje.

Hrvatska obrtnička komora također, sa svoje strane, traži rješenje situacije kroz pogodnosti koje ugovorno osigurava s partnerima iz raznih gospodarskih grana te pregovore s distributerima i opskrbljivačima energentima. No, zbog dugotrajnog nastavka krizne situacije u području energetike mogućnosti takvog ublažavanja negativnih utjecaja na poslovanje sve su manje.

U cilju očuvanja pozitivnih trendova u obrtništvu, uključivo i zadržavanje razine zapošljavanja radnika u obrtničkim djelatnostima, smatramo nužnim proširiti mjere pomoći kao neophodnog jamca poslovne stabilnosti i opstanka za veliku većinu obrtnika.

Pročitajte više » | Napisano 01.03.2023.