Izdvojene novosti


Upozorenje Sekcije računovođa HOK-a: Poslodavci, informirajte se o novim obavezama

Upozorenje Sekcije računovođa HOK-a: Poslodavci, informirajte se o novim obavezama

U novim izmjenama i dopunama Pravilnika o doprinosima i Pravilnika o porezu na dohodak prihvaćeni su prijedlozi Sekcije računovođa Hrvatske obrtničke komore, čime se djelomično pojednostavio postupak obračuna plaća od prvog prosinca ove godine.

„Zahvaljujemo Središnjem uredu Porezne uprave na prihvaćenim prijedlozima, što je značajno doprinijelo pojednostavljenju obračuna plaća, iako i dalje velik dio administrativnog opterećenja ostaje na računovođama, ali i na poduzetnicima koji toga još nisu niti svjesni. Sekcija računovođa HOK-a napravila je shemu prikaza prikupljanja podataka kako bi se plaća mogla ispravno obračunati, u kojoj velikim djelom sudjeluju sami poduzetnici“, istaknula je predsjednica Sekcije Đurđica Mostarčić.

Kako bi se plaće ispravno obračunale za sve osobe koji rade kod dva ili više poslodavca, svaki poslodavac mora prikupiti odgovarajuće izjave radnika, da bi računovodstvo moglo ispravno obračunati plaće. Također, ukoliko zapošljavate novog radnika ili ako radnik u tijeku mjeseca prelazi kod drugog poslodavca, obračun plaće neće biti moguć bez odgovarajućih izjava koje poslodavac mora prikupiti.

„HOK kontinuirano radi na rasterećenju svih naših obrtnika, a svjesni smo važnosti računovođa za svakog poduzetnika. Povećanje obima poslovanja radi zakonskih promjena, vjerujem da se svi možemo složiti, nikada nije dobrodošlo te se ovime još jednom pokazalo izuzetno bitnim uključiti predstavnike struka u pripremu zakonskih akata prije nego isti budu doneseni“, zaključio je predsjednik Hrvatske obrtničke komore Kratohvil.

Ove i sve druge računovodstvene teme obradit će se na 1. Susretu računovođa HOK-a koji će se održati 16. prosinca u Tuhelju.

Shemu prikaza prikupljanja podataka za obračun plaća možete preuzeti na poveznici.

Pročitajte više » | Napisano 05.12.2023.

Poziv na konferenciju

Poziv na konferenciju "Zelena energija - Put prema hrvatskoj energetskoj samodostatnosti" u organizaciji Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja organizira konferenciju „Zelena energija – Put prema hrvatskoj energetskoj samodostatnosti“, koja će se održati u srijedu 6. prosinca 2023. godine u 10 sati u Hotelu Sheraton, Ul. Kneza Borne 2, u Zagrebu.

Riječ je o prvoj u nizu od 5 konferencija koje će se održati ove godine u organizaciji Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja na temu promocije poduzetništva i informiranja o Nacionalnom planu industrijskog razvoja i promocije poduzetništva do 2027. godine. Konferencije se provode u sklopu EU sufinanciranog projekta „Promocija poduzetništva“, a partneri Ministarstvu u provedbi su Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska udruga poslodavaca i Hrvatska obrtnička komora. Ovim projektom Ministarstvo želi poboljšati percepciju poduzetništva u Republici Hrvatskoj i time omogućiti stvaranje povoljnijeg poslovnog okruženja kao temelja za osnivanje, rast i razvoj poduzeća.

Prijave su moguće isključivo preko prijavnog obrasca.

Pročitajte više » | Napisano 04.12.2023.

Dani poljoprivredno-prehrambenih proizvoda EU-a

Dani poljoprivredno-prehrambenih proizvoda EU-a

U Bruxellesu će se od 5. do 8. prosinca održati međunarodni događaj koji okuplja poljoprivrednike, kreatore politika, poslovne lidere, analitičare i stručnjake iz cijelog svijeta. Cilj je događaja potaknuti dijalog i nadahnuti transformativne ideje putem rasprava o izgledima europske poljoprivrede, tržišnim trendovima, sigurnosti opskrbe hranom, održivosti i digitalnim inovacijama.

Prvoga dana bit će održana uvodna konferencija pod nazivom Dijalog EU-a i Kanade o održivoj poljoprivredi, a konferencije koje će se održavati od 6. do 8. prosinca, moći će se pratiti putem prijenosa uživo.

Ovaj međunarodni događaj će 6. prosinca u 14:00 sati svečano otvoriti Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije, nakon čega će Janusz Wojciechowski, europski povjerenik za poljoprivredu, otvoriti raspravu o budućnosti poljoprivrede. Time će započeti dvodnevna Konferencija o izgledima za poljoprivredu čiji će dionici razgovarati o trendovima, politikama i kretanjima na tržištu. Cilj je pružiti jedinstvenu platformu za dijalog između tvoraca politika i poljoprivrednog sektora.

Dane poljoprivredno-prehrambenih proizvoda EU-a zatvorit će 8. prosinca Poljoprivredno-digitalna konferencija na kojoj će se razgovarati o napretku, budućim mjerama za otporan i održiv poljoprivredni sektor te o ulozi digitalizacije i podataka u poljoprivredi i ruralnim područjima.

Događaj će organizirati Glavna uprava za poljoprivredu i ruralni razvoj Europske komisije.

Za online praćenje nije potrebna prethodna registracija, a poveznicu za prijenos uživo možete pronaći ovdje.

Dnevni red Konferencije o izgledima za poljoprivredu možete pogledati ovdje.

Dnevni red Poljoprivredno-digitalne konferencije možete pogledati ovdje.

Foto: EU Food & Farming

Pročitajte više » | Napisano 01.12.2023.

Potpora za očuvanje proizvodnje prasadi i Potpora gospodarstvima zbog narušenog proizvodnog potencijala

Potpora za očuvanje proizvodnje prasadi i Potpora gospodarstvima zbog narušenog proizvodnog potencijala

U nastavku možete pronaći informacije o Potpori za očuvanje proizvodnje prasadi na području zone ograničenja zbog izbijanja ASK te Potpori gospodarstvima zbog narušenog proizvodnog potencijala uslijed provedbe nadređenih mjera suzbijanja ASK.

1. Otvoreno podnošenje zahtjeva za Potporu za očuvanje proizvodnje prasadi na području zone ograničenja zbog izbijanja afričke svinjske kuge

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju poziva korisnike u zoni ograničenja proglašenim zbog izbijanja afričke svinjske kuge kod kojih nije utvrđeno uginuće i/ili provedeno usmrćivanje svinja uslijed provedbe mjera za suzbijanje afričke svinjske kuge da podnesu zahtjev Potporu uzgajivačima rasplodnih svinja za dio troškova hranidbe u razdoblju u kojem se objekti korisnika nalaze u zoni ograničenja.

Prihvatljivi korisnici potpore su mikro, mala i srednja poduzeća definirana člankom 2. Priloga 1. Uredbe o poljoprivrednom izuzeću koja drže rasplodne svinje. Svi korisnici moraju ispunjavati sljedeće uvjete:

a) upis u Upisnik poljoprivrednika ili Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava,

b) upis u Registar objekata (farmi),

c) objekti korisnika nalaze se u zoni ograničenja proglašenim zbog izbijanja afričke svinjske kuge

d) u trenutku podnošenja Zahtjeva za potporu na objektu korisnika ne smije biti utvrđeno uginuće i/ili provedeno usmrćivanje svinja uslijed provedbe mjera za suzbijanje afričke svinjske kuge.

Iznos potpore utvrđuje se na temelju broja rasplodnih životinja evidentiranih prilikom provedbe popisa svih objekata i lokacija na kojima se drže svinje sukladno Naredbi o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge u Republici Hrvatskoj.

Broj rasplodnih životinja množi se sa jediničnim iznosom od 60,00 eura i brojem mjeseci u kojima se objekt korisnika na kojem se drže rasplodne svinje nalazi u zoni ograničenja. Broj mjeseci utvrđuje se na temelju Rješenja o određivanju zona ograničenja i zaraženih zona zbog izbijanja afričke svinjske kuge na način da se broj dana u kojima se objekt na kojem se drže rasplodne svinje nalazi u zoni ograničenja dijeli s brojem 30.

Zahtjev za potporu se popunjava putem AGRONET zaštićene mrežne aplikacije Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju izravno ili u podružnicama Agencije za plaćanja.

Po popunjavanju Zahtjeva putem AGRONET-a podnositelj je dužan dostaviti potpisanu/ovjerenu Izjavu na adresu:

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju

Ulica grada Vukovara 269d

10000 Zagreb

s naznakom: »Program potpore za očuvanje proizvodnje prasadi na području zone ograničenja zbog izbijanja afričke svinjske kuge«

Rokovi podnošenja zahtjeva ovisno o periodu držanja svinja su sljedeći:

za dane držanja svinja u objektima korisnika koji se nalaze u zoni ograničenja proglašenom zbog izbijanja afričke svinjske kuge u razdoblju od 26. lipnja do 1. studenog 2023. godine je do 4. prosinca 2023.godine.
za dane držanja svinja u objektima korisnika koji se nalaze u zoni ograničenja proglašenim zbog izbijanja afričke svinjske kuge za svako sljedeće tromjesečno razdoblje, počevši od 1. studenog 2023. godine, podnosi se od 1-og do 15-og u mjesecu za prethodno tromjesečno razdoblje, počevši od 1. veljače 2024. godine.
Izjavu i detalje o potpori možete pronaći ovdje.

2. Otvoreno podnošenje zahtjeva za Potporu gospodarstvima zbog narušenog proizvodnog potencijala uslijed provedbe nadređenih mjera suzbijanja afričke svinjske kuge

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju poziva korisnike kod kojih je provedeno usmrćivanje svinja ili uklanjanje svinja od trenutka potvrde afričke svinjske kuge da podnesu zahtjev Potporu gospodarstvima zbog narušenog proizvodnog potencijala uslijed provedbe nadređenih mjera suzbijanja afričke svinjske kuge.

Prihvatljivi korisnici potpore su mikro, mala i srednja poduzeća definirana člankom 2. Priloga 1. Uredbe o poljoprivrednom izuzeću koji ispunjavaju sljedeće uvjete:

a) upis u Upisnik poljoprivrednika ili Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava,

b) upis u Registar objekata (farmi)

c) na objektu/objektima korisnika provedeno je usmrćivanje svinja ili uklanjanje svinja od trenutka potvrde afričke svinjske kuge u Republici Hrvatskoj temeljem zapisnika inspektora Državnog inspektorata Republike Hrvatske.

Nakon proteka razdoblja od 12 mjeseci od dodjele ukupnog iznosa potpore korisnik potpore dužan je obnoviti svinjogojsku proizvodnju minimalno do razine na kojoj je bila prije nastanka štete odnosno uginuća i/ili provedbe usmrćivanja svinja. Ukoliko korisnik ne obnovi svinjogojsku proizvodnju dužan je povećati postojeću drugu stočarsku proizvodnju ili započeti novu stočarsku proizvodnju minimalno za broj uvjetnih grla druge stoke koji je sukladan broju uvjetnih grla svinja koje je držao prije nastanka štete. Korisnik potpore dužan je držati životinje na odgovarajući način u odnosu na biosigurnosne mjere.

Korisnici potpore koji ne ispune navedenu obvezu moraju vratiti ukupan iznos potpore dodijeljene na temelju ovoga Pravilnika i Programa.

Zahtjev za potporu (u daljnjem tekstu: Zahtjev) se popunjava putem AGRONET zaštićene mrežne aplikacije Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju izravno ili u podružnicama Agencije.

Po popunjavanju Zahtjeva putem AGRONET-a podnositelj je dužan dostaviti potpisanu/ovjerenu Izjavu preporučenom pošiljkom ili osobno na adresu:

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju

Ulica grada Vukovara 269d

10000 Zagreb

s naznakom: »Program potpore gospodarstvima zbog narušenog proizvodnog potencijala uslijed provedbe naređenih mjera suzbijanja afričke svinjske kuge«

Rokovi podnošenja zahtjeva ovisno o periodu zabrane držanja svinja su sljedeći:

za dane nemogućnosti držanja svinja u razdoblju od 26. lipnja do 1. studenog 2023. godine Zahtjev se podnosi do 4. prosinca 2023. godine
za dane nemogućnosti držanja svinja za svako naredno tromjesečno razdoblje, počevši od 1. studenoga 2023. godine, Zahtjev se podnosi od 1. do 15. u mjesecu za prethodno tromjesečno razdoblje, počevši od 1. veljače 2024. godine.
Izjavu i detalje o potpori možete pronaći ovdje.

Foto: freepik.com

Pročitajte više » | Napisano 01.12.2023.

Parlament donosi direktivu o pravu na popravak

Parlament donosi direktivu o pravu na popravak

Europski parlament prošlog je tjedna usvojio stajalište o direktivi za jačanje prava na popravak i smanjenje utjecaja masovne potrošnje na okoliš. Cilj je olakšavanjem popravka neispravnih uređaja potaknuti održiviju potrošnju, smanjiti količinu otpada i poduprijeti sektor servisiranja.

Prema Izvješću Europske komisije, bacanje potrošačkih uređaja koji se mogu popraviti ima velik utjecaj na okoliš jer povećava emisije CO2 i stvara 35 milijuna tona otpada na godinu u EU-u. Parlament se već više od desetljeća zalaže za jačanje prava potrošača na popravak te je dao niz prijedloga Europskoj komisiji da popravke učini sustavnima, isplativima i privlačnima. Ovo stajalište Parlamenta odnosi se na prijedlog Europske komisije iz ožujka i izravan je odgovor na zahtjeve građana Europske unije; prema rezultatima studije Europske komisije, 77 % građana bi radije popravilo uređaj nego kupilo novi, ali ga najčešće bacaju zbog preskupog ili nedostupnog popravka. Potrošači koji odluče kupiti novi uređaj umjesto da poprave stari, gube oko 12 milijardi eura godišnje. Kako navodi Parlament, prepreka održivijoj potrošnji je i planirano zastarijevanje proizvoda, tj. takav njihov dizajn da propadnu nakon određenog vremena te ugrađivanje dijelova uređaja tako da se ne mogu izvaditi i zamijeniti. Uz navedeno, elektronika je najbrže rastući izvor otpada u EU-u, a uređaji se i dalje često ne recikliraju.

Prema novoj direktivi, prodavači bi u zakonskom jamstvenom roku bili obvezni dati prednost popravku ako je on povoljniji od zamjene ili ima jednaku cijenu kao uređaj, osim ako je popravak neizvediv ili je potrošaču nepraktičan. Zastupnici predlažu i produljenje jamstvenog roka za jednu godinu nakon popravka uređaja, a potrošači će imati pravo na popravak proizvoda poput pametnih telefona, bicikala, usisivača te perilica rublja i nakon isteka jamstvenog roka. Kako bi popravak bio privlačniji, zastupnici se zalažu za to da proizvođači nude potrošačima zamjenske uređaje tijekom popravka, a u slučaju da se uređaj ne može popraviti, da im ponude obnovljeni uređaj. U svim državama članicama osnovale bi se internetske platforme koje će pomoći potrošačima u pronalasku servisera u njihovoj blizini, a proizvođači trebaju osigurati informacije o popravku i održavanju uređaja. Isto tako, neovisnim serviserima i krajnjim korisnicima treba osigurati pristup rezervnim dijelovima te informacijama i alatima potrebnima za popravak po razumnoj cijeni.

Državama članicama ostavljena je sloboda odlučivanja hoće li poticati popravke kuponima i financijskim poticajima iz nacionalnih fondova. Vezano uz internetsko tržište, taj dio direktive za sada nije usvojen, što ostavlja prazninu za potrošače koji naručuju proizvode online iz trećih zemalja.

Parlament i države članice EU-a moraju se još dogovoriti o konačnoj verziji zakona. Nakon usvajanja stajališta od strane Vijeća, 7. prosinca započinju pregovori o preoblikovanju mjera u zakone, a očekuje se da bi nova odredba mogla biti definitivno usvojena prije europskih izbora u lipnju sljedeće godine.

Prijedlog direktive o pravu na popravak dopunjuje inicijative EU-a o ekološkom dizajnu i jačanju položaja potrošača u zelenoj tranziciji, a odgovor je na preporuke građana iznesene u izvješću o Konferenciji o budućnosti Europe.

Ostvarenje prava na popravak jedan je od koraka za postizanje kružnog gospodarstva u EU-u do 2050. u okviru Europskog zelenog plana koji pruža smjernice za klimatsku neutralnost do 2050. godine.

Najčešće postavljenim pitanjima i odgovorima na njih vezanim uz pravo na popravak možete pristupiti ovdje.

Foto: freepik.com

Pročitajte više » | Napisano 01.12.2023.