Izdvojene novosti


Predstavnici HOK-a s ministrom graditeljstva razgovarali o ubrzavanju procesa obnove i uključivanju većeg broja obrtnika

Predstavnici HOK-a s ministrom graditeljstva razgovarali o ubrzavanju procesa obnove i uključivanju većeg broja obrtnika

U prostorijama Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine održan je sastanak ministra Branka Bačića i državne tajnice Dunje Magaš s predstavnicima Hrvatske obrtničke komore na čelu s predsjednikom Daliborom Kratohvilom. Sastanku su prisustvovali potpredsjednici HOK-a Adolf Cvanciger i Antun Trojnar te obrtnici građevinari iz Sisačko-moslavačke županije, Mario Šarec i Krešimir Majcan.

Predsjednik HOK-a naglasio je kako su upravo obrtnici s potresom pogođenih područja, ali i iz cijele Hrvatske, bili prvi koji su stigli na područje Siska, Petrinje i cijele Banovine, gdje su svojom operativom i odličnom organizacijom u danima nakon razornih potresa bili na raspolaganju lokalnom stanovništvu.

Adolf Cvanciger, Mario Šarec i Krešimir Majcan upoznali su ministra s konkretnim problemima na koje nailaze mali građevinari na terenu, preprekama s kojima se susreću obrtnici prilikom prijave i sudjelovanja na natječajima za obnovu područja pogođenih potresom te su ponudili rješenja koja se tiču ubrzavanja procesa obnove. Za sljedeći tjedan dogovoren je novi sastanak na kojem će sudjelovati i djelatnici Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

Uz navedeno, potpredsjednik HOK-a Antun Trojnar osvrnuo se i na problem vezan uz Zakon o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora, prema kojem su u nepovoljan položaj stavljeni obrtnici koji su dugi niz godina u zakupu prostora u vlasništvu Republike Hrvatske i Grada Zagreba. Predstavnici Ministarstva izrazili su spremnost za rješavanje ove problematike te će ona podrobnije biti raspravljena na novom sastanku kojem će nazočiti i djelatnici Ministarstva zaduženi za pitanja državne imovine.

Pročitajte više » | Napisano 22.02.2023.

Održan pripremni sastanak diplomata Ministarstva vanjskih i europskih poslova s predstavnicima Hrvatske obrtničke komore

Održan pripremni sastanak diplomata Ministarstva vanjskih i europskih poslova s predstavnicima Hrvatske obrtničke komore

Danas je u Hrvatskoj obrtničkoj komori održan pripremni sastanak diplomata Ministarstva vanjskih i europskih poslova i predstavnika HOK-a. Cilj sastanka bio je priprema za odlazak diplomata u diplomatska predstavništva RH u inozemstvu.

Hrvatsku obrtničku komoru posjetili su Irena Čačić, opunomoćeni ministar, koja će otići u Veleposlanstvo RH u Ottawu, Kanada i Jozo Ljubičić, prvi tajnik, koji će biti na mandatu u Veleposlanstvu RH u Podgorici, Crnoj Gori.

Sastanak je bio prigoda za razmjenu poslovnih kontakata te informiranje o radu Komore na zastupanju i promociji interesa obrtnika, kako u Hrvatskoj tako i inozemstvu.

Diplomati su upoznati s organizacijom HOK-a i njezinim zadaćama te organiziranošću obrtnika kroz područne obrtničke komore i udruženja obrtnika na terenu.

Dražen Horvat iz Odjela za gospodarstvo i savjetovanje HOK-a ponudio je pomoć stručnih službi HOK-a vezano za pitanja o obrtništvu, poslovnim upitima, informacijama o kontaktima i ponudama hrvatskih obrtnika i slično.

Na kraju, istaknuto je da HOK stoji na raspolaganju za pomoć i suradnju u što kvalitetnijem obavljanju njihovih zadaća u državama u kojima će obavljati svoje diplomatske dužnosti.

Pročitajte više » | Napisano 14.02.2023.

Obrasci za jednostavnije poslovanje obrta (Obrazac DOH i Obrazac P-PPI)

Obrasci za jednostavnije poslovanje obrta (Obrazac DOH i Obrazac P-PPI)


Hrvatska obrtnička komora pripremila je kalkulativne obrasce kako bismo vam omogućili jednostavnije ispunjavanje porezne prijave za 2022. godinu.

Obrazac DOH služi za prijavu poreza na dohodak, a jednom godišnje (do kraja veljače tekuće godine za prethodnu godinu - porezno razdoblje), su ga dužne podnijeti fizičke osobe koje su u poreznom razdoblju ostvarile dohodak od samostalne djelatnosti i/ili djelatnosti po osnovi kojih se dohodak utvrđuje i oporezuje kao dohodak od samostalne djelatnosti.
U poreznoj prijavi na Obrascu DOH iskazuju se svi ostvareni oporezivi dohoci, osim onih koji prema posebnim propisima ili međunarodnim ugovorima ne podliježu oporezivanju ili se smatraju konačnim.

Obrazac P-PPI je obvezan prilog godišnjoj poreznoj prijavi samostalnih obrtničkih djelatnosti obveznika poreza na dohodak koji predaju godišnju poreznu prijavu na obrascu DOH. Podaci o ukupnim primicima i izdacima se uzimaju iz obrasca KPI. Obveza se odnosi na sve obveznike, bez obzira jesu li u sustavu PDV-a ili ne.

Obrasce možete preuzeti ovdje na dnu stranice ove stranice.
https://www.hok.hr/novosti-iz-hok/obrasci-za-jednostavnije-poslovanje-obrta-obrazac-doh-i-obrazac-p-ppi

Pročitajte više » | Napisano 10.02.2023.

Održana 1. konstituirajuća sjednica Ceha graditeljstva Hrvatske obrtničke komore

Održana 1. konstituirajuća sjednica Ceha graditeljstva Hrvatske obrtničke komore

U utorak 7. veljače 2023. godine održana je 1. konstituirajuća (video) sjednica Ceha graditeljstva HOK-a u mandatnom razdoblju 2022. - 2026. godine.

Članovi Ceha raspravljali su o brojnim problemima sektora, a kao najvažniji istaknuti su:

1.Kvaliteta i broj stručnih kadrova
2.Projekti i procjene troškova – neusklađenost troškovnika
3.Uvjeti prijava na javne natječaje i javne pozive
4.Obavljanje građevinskih radova u priobalnim županijama tijekom ljetnih mjeseci
5.Pravilnik o manje složenim radovima, revidirati ili izostaviti ograničenje od 400 m² i broj stambenih jedinica, naročito kod elektroinstalacija i strojarskih instalacija
6.Pitanje odgovornosti investitora prilikom angažiranja neovlaštenog izvođača
7.Vraćanje poreznog odbitka za plaćanje građevinskih radova preko računa

Pročitajte više » | Napisano 09.02.2023.

Održana 1. konstituirajuća sjednica Ceha trgovine Hrvatske obrtničke komore

Održana 1. konstituirajuća sjednica Ceha trgovine Hrvatske obrtničke komore

U ponedjeljak 6. veljače 2023. godine održana je 1. konstituirajuća (video) sjednica Ceha trgovine HOK-a u mandatnom razdoblju 2022. - 2026. godine.

Predsjednik HOK-a Dalibor Kratohvil pozdravio je nazočne članove te im zaželio uspješan rad u navedenom mandatnom razdoblju.

Ceh je ponovno usuglasio stav oko novog Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trgovini da bi odluku o radu nedjeljom trebalo ostaviti na slobodu poslodavcima, kao što je to bilo i do sada, dok se zaštita prava radnika mora osigurati temeljem Zakona o radu i ostalih provedbenih propisa. Na sjednici se raspravljalo i o radu na crno, nelojalnoj konkurenciji u vidu online trgovine i nedostatku poticaja za trgovce.

Pročitajte više » | Napisano 09.02.2023.