Izdvojene novosti


Kampanja VELIKI VOZE ODGOVORNO - za volanom vožnja je jedina aktivnost!

Kampanja VELIKI VOZE ODGOVORNO - za volanom vožnja je jedina aktivnost!

Hrvatske autoceste u suradnji s partnerima Ministarstvom unutarnjih poslova, Ministarstvom mora prometa i infrastrukture te Fakultetom prometnih znanosti, provode edukativnu kampanju VELIKI VOZE ODGOVORNO - za volanom vožnja je jedina aktivnost!

Cilj kampanje je edukacija i osvještavanje vozača teretnih vozila o važnosti stalnog praćenja prometa te nužnosti pravovremenog odmora, držanja razmaka, a prije svega otklanjanje svake distrakcije s vožnje, naročito korištenja mobitela.

Svjedoci smo da se u zadnjih nekoliko mjeseci događaju teže prometne nesreće u kojima sudjeluju teretna vozila. Ovom kampanjom žele se osvijestiti vozače da je jedina aktivnost za volanom vožnja.

Činjenica je da vozači teretnih vozila provode puno sati za upravljačem, zbog čega može doći do zamora i želje za razbijanjem monotonije na različite načine, umjesto da se tada zaustave na propisna mjesta i odmore. Nažalost, telefonski poziv, tekstualna poruka ili čak gutljaj kave mogu odvratiti vozačevu pažnju s ceste, a kada još k' tome vozač ima priključno vozilo od samo dvije tone tereta posljedice mogu biti katastrofalne. Iako postoje zakoni koji zabranjuju vozačima korištenje mobilnih uređaja (osim ukoliko se koristi naprava koja omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruke) i drugih uređaja koji bi ometali mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja vozilom, vožnju pod utjecajem alkohola ili opijata, te bilo kakve radnje u vrijeme vožnje, smetnje/distrakcija jedan su od glavnih uzroka nesreća koje rezultiraju ozbiljnim ili smrtnim posljedicama. U svrhu prevencije, sprečavanja/smanjenja prometnih nesreća i ozlijeđenih/smrtno stradalih osoba u prometu bilo je potrebno na dostupan način doći do vozača.

Iz tog razloga pristupilo se pripremi višejezičnog informativnog letka kojeg možete preuzeti na dnu ove stranice.

U letku su obrađene teme koje su najčešći uzrok prometnih nesreća:

umor
mobiteli i tableti
razmak
retrovizori
Cilj je informativni letak dostaviti profesionalnim vozačima teretnih vozila ili osobno ili putem udruga autoprijevoznika u zemljama čiji vozači putuju kroz Hrvatsku jer sve što odvlači vozačevu pažnju utječe na sigurnu vožnju. Dio informativnog materijala bit će podijeljen direktno vozačima na graničnim prijelazima od strane djelatnika MUP-a, prodajnim uredima HAC-a te ostalim kanalima u suradnji s HAK-om i CVH.
Pročitajte više » | Napisano 17.12.2021.

Najava online webinara o pripremi završnog obračuna

Najava online webinara o pripremi završnog obračuna

Pozivamo vas na besplatni webinar o pripremi završnog obračuna koji će održati predsjednica Sekcije računovođa Hrvatske obrtničke komore Đurđica Mostarčić.

Webinar će se održati u srijedu 22. prosinca 2021. godine s početkom u 15:00 sati, a moći ćete ga uživo pratiti na službenoj Facebook stranici Hrvatske obrtničke komore.

Pročitajte više » | Napisano 16.12.2021.

HOK Obrtnik plus - zaštitite poslovanje i uštedite kroz pogodnosti koje osigurava HEP Opskrba

HOK Obrtnik plus - zaštitite poslovanje i uštedite kroz pogodnosti koje osigurava HEP Opskrba

Hrvatska obrtnička komora kroz projekt HOK Obrtnik plus nastavlja osiguravati pogodnosti svojim članovima.

Obzirom na najavljeno značajno povećanje cijena električne energije, posebice kod usluge Zajamčena opskrba, među kojima ima i obrtnika Hrvatska obrtnička komora je kroz projekt HOK Obrtnik plus osigurala najpovoljnije cijene i uvjete koji se mogu ponuditi u trenutku ugovaranja usluge.
Zbog nepovoljnih tržišnih kretanja za ugovore o opskrbi koji će se primjenjivati s datumima u 2022. i 2023. ponuđena cijena električne energije će biti viša, ali i dalje najpovoljnija koja se može ponuditi u trenutku ugovaranja.
Na snazi je Dodatak 5 Sporazuma o poslovnoj suradnji između HOK-a i HEP Opskrbe te Prilog 1 Sporazumu o poslovnoj suradnji između HOK-a i HEP Opskrbe kojim se reguliraju uvjeti suradnje za ugovore s primjenom u siječnju, veljači i ožujku 2022. godine.

Napominjemo, da kroz projekt HOK Obrtnik plus imate zajamčene dvije godine nepromijenjenih cijena bez obzira na tržišna kretanja. Naime, članice HOK-a sklapaju ugovor na rok od 2 godine i HEP Opskrba jamči ugovorenu cijenu za obje godine, do isteka ugovora. Za članice HOK-a kojima ističe ugovor ili koji prvi puta ulaze u ugovorni odnos HEP Opskrba korigira uvjete svaka 3 mjeseca.
Za sve informacije o uvjetima i pogodnostima te izračune popusta članicama HOK-a na raspolaganju je besplatni info telefon HEP Opskrbe 0800 5255. Upit možete poslati i putem e-maila obrtnik@hep.hr s imenom i prezimenom, nazivom obrta i OIB-om. Od predstavnika HEP Opskrbe zatražite svoju neobvezujuću ponudu i doznajte sve o pogodnostima koje vam je osigurala Hrvatska obrtnička komora. Uštedite i zaštitite svoje poslovanje.

Pročitajte više » | Napisano 15.12.2021.

EXPO 2020 - zajedničko pismo ministara

EXPO 2020 - zajedničko pismo ministara

Povodom održavanja svjetske izložbe EXPO 2020, a s ciljem realizacije učinkovite prezentacije hrvatskih tvrtki tijekom svjetske izložbe, na dnu ove stranice možete pronaći zajedničko pismo ministara gospodina Gordana Grlića Radmana, gospodina Tomislava Ćorića i gospođe Nikoline Brnjac.

Namjera je pisma potaknuti tvrtke na snažnije uključivanje u ministarska izaslanstva prilikom prezentacije Republike Hrvatske na tematskim tjednima.

https://www.hok.hr/novosti-iz-hok/expo-2020-zajednicko-pismo-ministara

Pročitajte više » | Napisano 14.12.2021.

Nove osnovice za obračun doprinosa za obvezna osiguranja za 2022. godinu

Nove osnovice za obračun doprinosa za obvezna osiguranja za 2022. godinu

Ministar financija donio je Naredbu o iznosima osnovica za obračun doprinosa za obvezna osiguranja za 2022. g. (Narodne novine 127/2021).

Sve mjesečne i godišnje osnovice u sustavu obveznih doprinosa za 2022. godinu ovise o prosječnom iznosu mjesečne plaće (bruto) isplaćene po jednom zaposlenom kod pravnih osoba u Republici Hrvatskoj u razdoblju siječanj-kolovoz 2021. godine, koja iznosi 9.537,00 kn prema objavi Državnog zavoda za statistiku.

Nove osnovice za obračun doprinosa za obvezna osiguranja za 2022. godinu možete pronaći na dnu ove stranice.

https://www.hok.hr/novosti-iz-hok/nove-osnovice-za-obracun-doprinosa-za-obvezna-osiguranja-za-2022-godinu

Pročitajte više » | Napisano 13.12.2021.