Izdvojene novosti


Business Development and Innovation Croatia: Poziv za razvoj “mekih vještina”

Business Development and Innovation Croatia: Poziv za razvoj “mekih vještina”

Innovation Norway, upravitelj programa Business Development and Innovation Croatia objavio je Poziv za razvoj mekih vještina u okviru područja Inovacije zelene industrije i Plavi rast (Green Industry Innovation and Blue Growth) koji će biti otvoren do 10. svibnja 2023. godine do 13:00 sati.

Cilj programa i Poziva

Glavni cilj programa Business Development and Innovation Croatia je povećati konkurentnost hrvatskih tvrtki te razviti bilateralnu suradnju s norveškim partnerima u navedenim fokusnim područjima.

Trenutno otvorenim Pozivom za razvoj mekih vještina posebno želi povećati kapacitet hrvatskih tvrtki za daljnji razvoj poslovanja u navedenim fokusnim područjima.

Prihvatljivi prijavitelji

Prihvatljivi prijavitelji: MSP-ovi i velika poduzeća, s manje od 25% javnog vlasništva, registrirana kao pravna poduzeća u Hrvatskoj, te neprofitne organizacije vezane uz poduzetništvo (poslovna udruženja, klasteri i sl.)

Prihvatljivi partneri: Svaki privatni ili javni subjekt, komercijalni ili nekomercijalni, osnovan kao pravni subjekt u Norveškoj ili Hrvatskoj.

Prihvatljive aktivnosti:

povezivanje s klijentima i partnerima;
suradnja unutar klastera, asocijacija i drugih poslovnih mreža;
podrška ženskom poduzetništvu;
dodatno školovanje,
studije izvodljivosti;
dobivanje uvida o tržištima i tehnologijama;
mentoring;
ostali oblici razvoja kompetencija.
U ovom se pozivu posebno potiče suradnja s norveškim subjektima, a sve projektne aktivnosti moraju biti dovršene do 30. travnja 2024. godine.

Rasponi i intenziteti potpore

Ukupni raspoloživi proračun ovog programa za razdoblje 2014-2021 iznosi oko 22 milijuna eura, od čega je za ovaj poziv prijaviteljima na raspolaganju nešto manje od 700.000 eura.

Iznosi potpore: 10.000 EUR – 200.000 EUR

Potpore će se dodjeljivati po principu de minimis, uz maksimalni iznos potpore 90%. U slučajevima kada se de minimis odredba ne može primijeniti, koristiti će se relevantne odredbe GBER-a (članci 18, 19, 31, sa stopom sufinanciranja do 50%)

Dodatne informacije o programu

Više informacija, kao i detaljne upute za prijave na natječaj te prijavni obrasci dostupni su na mrežnim stranicama upravitelja fonda, Innovation Norway: ovdje.

Uz navedena sredstva, potencijalnim podnositeljima projektnih prijedloga koji se planiraju realizirati u suradnji s norveškim partnerima na raspolaganju su i sredstva za putovanje u Norvešku, a detaljne informacije o potpori za putovanje dostupne su ovdje.

Službeni kontakt za sve eventualne upite je putem elektroničke pošte CRO.innovation@innovationnorway.no, uz napomenu kako je službeni jezik za sve upite engleski.

Foto_izvor: freepik.com

Pročitajte više » | Napisano 09.05.2023.

Natječaj za izradu portreta

Natječaj za izradu portreta

Hrvatska obrtnička komora raspisala je Natječaj za izradu portreta ulje na platnu, prema fotografiji.

Opis predmeta nabave

Portret
Ulje na platnu prema fotografiji
Dimenzije 80x70 cm
Ponude se mogu dostaviti do 19. svibnja 2023. godine osobno radnim danom od 8:00 do 16:00 sati ili poštom preporučeno i to najkasnije do naznačenog datuma na adresu:

Hrvatska obrtnička komora

Ilica 49/II, 10000 Zagreb

Sve detalje Natječaja možete pronaći na dnu ove stranice.

Pročitajte više » | Napisano 05.05.2023.

Pogodnosti za obrtnike u Pevexu - novom partneru projekta HOK Obrtnik plus

Pogodnosti za obrtnike u Pevexu - novom partneru projekta HOK Obrtnik plus

thumb
thumb
Hrvatska obrtnička komora i Pevex d.d. potpisali su Sporazum o suradnji u projektu HOK Obrtnik plus kojim se obrtnicama i obrtnicima osiguravaju posebni uvjeti nabave proizvoda iz prodajnog asortimana vodećeg trgovca neprehrambenim proizvodima.

Sporazum su potpisali predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dalibor Kratohvil i predsjednik Uprave Pevex d.d. Krešimir Bubalo.

Predsjednik HOK-a istaknuo je kako će pogodnosti koje se nude omogućiti obrtnicima povoljnije ulaganje u poslovanje, a time i povećanje konkurentnosti. „HOK kontinuirano prati i osluškuje potrebe svojeg članstva te tražimo partnere koji mogu kvalitetno pratiti njihove potrebe u svakodnevnom poslovanju. Iznimno nam je drago što kao strateškog partnera u program HOK Obrtnik plus uključujemo Pevex, vodećeg trgovca neprehrambenim proizvodima. Zajedničkim snagama olakšat ćemo poslovanje obrtnika i obrtnica“, poručio je Kratohvil.

„Pevex prepoznaje potrebe obrtnika diljem Hrvatske kojima želimo pomoći u poslovanju te daljnjem razvoju. Kao lider na domaćem tržištu i kompanija koja se može pohvaliti asortimanom od gotovo 70000 artikala, prvi smo izbor kada je riječ o proizvodima za gradnju, uređenje i opremanje, što će siguran sam, prepoznati hrvatski obrtnici. Osim same prodaje, posvećeni smo i postprodaji te edukacijama, što naši kupci pozdravljaju. Kontinuirano povećavamo broj zadovoljnih veleprodajnih kupaca kojima nastojimo pružiti najbolji omjer cijene i kvalitete. Obrtnici daju velik doprinos poduzetništvu u Hrvatskoj, a Pevex im postaje siguran i pouzdan partner s kojim će sigurno i lako moći i dalje uspješno ostvarivati svoje ciljeve. Želja nam je da budu konkurentni, a mi ćemo im u tome pomoći kako dostupnošću, tako i cijelim procesom nabave i distribucije proizvoda“, napomenuo je prilikom potpisivanja Sporazuma o suradnji predsjednik Uprave Pevexa Krešimir Bubalo.

HOK Obrtnik plus je program koji obaveznim i dobrovoljnim članovima Hrvatske obrtničke komore osigurava brojne pogodnosti kod dobavljača roba i usluga iz raznih gospodarskih grana, čime se mogu ostvariti značajne uštede u poslovanju. U okviru programa pogodnosti, Komora nastavlja pregovarati s brojnim potencijalnim partnerima kako bi se proširio portfelj suradnji i članovima osiguralo povoljnije poslovanje te poticajno poduzetničko okruženje.

Pročitajte više » | Napisano 04.05.2023.

Otvoren 24. međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru

Otvoren 24. međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru

thumb
thumb
thumb
thumb
thumb
thumb
thumb
thumb
thumb
thumb
Jučer je svečano otvoren 24. međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru na kojem je sudjelovalo i izaslanstvo Hrvatske obrtničke komore, predsjednik Dalibor Kratohvil i potpredsjednik Joso Smolić.

Međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru jedna je od najvećih takvih manifestacija u BiH, a zemlja partner ovogodišnjeg sajma je Izrael. Ova iznimno posjećena gospodarska manifestacija posljednjih dvadesetak godina predstavlja nezaobilazan događaj u svim kalendarima gospodarskih sajmova. U sklopu pet sajamskih dana izlagači predstavljaju svoje poslove, a održavaju se i stručni skupovi, okrugli stolovi i druga značajna događanja.

Mostarski sajam trajat će do 6. svibnja, a predstavit će se više od 700 izlagača iz 30 zemalja.

Štand Hrvatske obrtničke komore i hrvatskih obrtnika nalazi se u paviljonu 1, na samom ulazu u sajam, gdje je predstavljena ponuda 8 direktnih izlagača-obrtnika članova Komore. Uz centralni info-pult Komore za informiranje posjetitelja, organizirana je i prezentacija njihove ponude.

Pročitajte više » | Napisano 04.05.2023.

Održan početni sastanak partnera na Erasmus+ projektu Master 4.1. – Unaprjeđenje osiguranja kvalitete i promocije majstorskih ispita

Održan početni sastanak partnera na Erasmus+ projektu Master 4.1. – Unaprjeđenje osiguranja kvalitete i promocije majstorskih ispita

thumb
thumb
thumb
thumb
Majstorska zvanja predstavljaju vrhunac obrtničkog zanimanja i osiguravaju prepoznatljivost kvalitete obrtničkog rada kao i društvenu angažiranost majstora. Kako bi se unaprijedila kvaliteta majstorskih ispita i promovirala njihova važnost, Hrvatska obrtnička komora se uključila u Erasmus+ projekt Master 4.1. – Unaprjeđenje osiguranja kvalitete i promocije majstorskih ispita te će zajedno sa partnerima iz Sjeverne Makedonije, Slovenije i Hrvatske raditi na unaprjeđenju provedbe majstorskih ispita te njihovoj popularizaciji putem promotivne kampanje.

U skladu s navedenim, od 26. do 27. travnja 2023. godine održan je početni sastanak partnera u Skopju, Sjeverna Makedonija na kojem su partneri imali priliku međusobno se upoznati i dogovoriti prve korake u provedbi projektnih aktivnosti.

Partneri su dogovorili način suradnje u vezi izrade Metodologije za izradu programa i kataloga majstorskih ispita na temelju koje će partneri iz Sjeverne Makedonije uz stručnu pomoć Hrvatske obrtničke komore izraditi nove programe i ispitne kataloge za majstorske ispite u odabranim zanimanjima. Također, raspravljalo se o mogućim načinima kako unaprijediti kvalitetu majstorskih ispita unaprjeđenjem ocjenjivanja ispita kao i izradom kodeksa ponašanja ispitnih komisija. Nadalje, partneri su razmatrali ideje kako osmisliti promotivnu kampanju za popularizaciju majstorskih ispita u partnerskim državama te na koji način provesti kampanju s najučinkovitijim dosegom među ciljnim skupinama.

Projektne aktivnosti će unaprijediti kvalitetu provedbe majstorskih ispita te će popularizirati majstorske ispite kao način stjecanja najviše razine kvalifikacije i napretka u obrtničkim zanimanjima. Nadalje, popularizacijom majstorskih ispita povećat će se broj kandidata koji polažu majstorski ispit što će imati izravan utjecaj na broj otvorenih obrta u lokalnim sredinama. Isto tako, jačanjem i promjenom svijesti o majstorskim ispitima kao vrijednim kvalifikacijama u obrtničkim zanimanjima razvit će se i svijest o važnosti majstorskih ispita za gospodarstvo i društvo u cjelini. Također, utjecaj projektnih aktivnosti će osigurati da društvo osvijesti važnost majstorskih ispita kao načina očuvanja obrtničke tradicije i vrijednosti obrtničkih zanimanja kao i temelja za poticanje inovacija i izvrsnosti u području obrtništva.

Uz Hrvatsku obrtničku komoru, partneri na projektu su Obrtnička komora Skopje kao koordinator projekta, Institut za komunikacijske studije iz Skopja, Sveučilište Algebra iz Hrvatske te Obrtničko-poduzetnička komora Slovenije. Projekt traje do svibnja 2024. godine, a ukupna vrijednost financijske potpore je 120.000,00 EUR.

Pročitajte više » | Napisano 04.05.2023.