Izdvojene novosti


Informativni materijali za objavu na vidljivim mjestima za vrijeme pandemije COVID-19

Informativni materijali za objavu na vidljivim mjestima za vrijeme pandemije COVID-19

U cilju što kvalitetnije informiranosti djelatnika i klijenata vezano uz higijenske postupke u djelatnostima u kojima se ostvaruje bliski kontakt, donosimo shematski prikaz preporuka za rad frizerskih salona, brijačnica i kozmetičkih salona. Predlažemo da shematske prikaze isprintate i držite na vidljivim mjestu (čekaonici, prostoru za prijem klijenta i sl.). Temeljem navedenih preporuka svaki obrtnik dužan je osigurati na ulaznom i radnom prostoru vidljive obavijesti za sve djelatnike i klijente o higijenskim postupcima uz nužnu dostupnost dozatora za dezinfekciju ruku.
Shematske prikaze o higijenskim postupcima možete preuzeti ovdje:
https://www.hok.hr/sites/default/files/article-docs/2020-05/00%20Plakat%20za%20javne%20prostore%20B1%20COVID%2019%20HR-ENG.pdf
https://www.hok.hr/sites/default/files/article-docs/2020-05/00_Ciscenje%20i%20dezinfekcija%20prostorije%20bez%20oboljelih%20od%20COVID%2019%20%281%29.pdf
https://www.hok.hr/sites/default/files/article-docs/2020-05/00_Pranje%20ruku.pdf
https://www.hok.hr/sites/default/files/article-docs/2020-05/10%20Maska%20za%20lice.jpg
https://www.hok.hr/sites/default/files/article-docs/2020-05/10%20Platnena%20maska.jpg

Pročitajte više » | Napisano 05.05.2020.

OBAVIJEST: Izjava potrošača u izvanrednim okolnostima nije obvezna

OBAVIJEST: Izjava potrošača u izvanrednim okolnostima nije obvezna

Izjava potrošača u izvanrednim okolnostima, koju je pripremila Hrvatska obrtnička komora, je predložak koji nije obvezan. Naime, navedena izjava je prijedlog dopuni provedbe mjera zaštite radnika i potrošača u svim uslužnim djelatnostima u kojima je izražen fizički kontakt. Ukoliko ne želi, klijent ne mora dati sve podatke. Jedini obvezni podaci su oni propisani od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.
https://www.hok.hr/sites/default/files/article-docs/2020-04/IZJAVA%20potro%C5%A1a%C4%8Da%20u%20izvanrednim%20okolnostima%20_1.pdf

Pročitajte više » | Napisano 05.05.2020.

Bez sezone, i još uvijek bez mjera za sezonske obrtnike?! Hrvatska obrtnička komora traži da svi obrtnici budu uključeni u iste

Bez sezone, i još uvijek bez mjera za sezonske obrtnike?! Hrvatska obrtnička komora traži da svi obrtnici budu uključeni u iste

Od trenutka donošenja mjera za spas hrvatskog gospodarstva, Hrvatska obrtnička komora zahtjeva da svi obrtnici budu uključeni u iste jer je pandemija koronavirusa poslovanje većine njih dovela u pitanje.

Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) donio je kriterije kojima nisu obuhvaćeni obrtnici sezonci, a kojih je u Hrvatskoj više od 7500 te su isti tako stavljeni u neravnopravan položaj u odnosu na druge gospodarske subjekte u Hrvatskoj.

'Kontinuirano apeliramo na Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava te Hrvatski zavod za zapošljavanje da pronađu zakonski model pomoći i za sezonske obrtnike kojim bi mogli održati neki oblik stabilnosti i poslovnog snalaženja u izvanrednim okolnostima. Obzirom da predsezone nema, a još uvijek ne znamo hoće li turističke sezone uopće biti te u kojem obliku i intenzitetu, pitanje je hoće li se naši sezonski obrtnici ove godine uopće moći okrenuti tržištu. Travanj je iza nas, toliko dragocjen u ovim izvanrednim okolnostima, a sada već izgubljeni mjesec. To se ne smije dogoditi sa svibnjem i mjesecima koji ga slijede. Sezonski obrtnici hitno moraju biti uključeni u mjere kao i svi drugi poduzetnici u Hrvatskoj te tako dobiti priliku prilagodbe novim i zahtjevnim tržišnim okolnostima', ističe Dragutin Ranogajec, predsjednik Hrvatske obrtničke komore.

Podsjećamo, najveći problem za uključivanje sezonskih obrta u mjere HZZ-a stvaraju kriteriji kojima na mjere mogu aplicirati oni obrti koji su prijavljeni na Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) najkasnije do 29. veljače 2020. godine. Za većinu sezonskih obrta rad (a time i prijava na HZMO) počinje nakon ovog datuma, pa ne mogu aplicirati za mjeru, a zbog epidemije koronavirusa i odluke Nacionalnog stožera Republike Hrvatske nisu mogli započeti s radom i to s datumom koji im nalaže obveza iz obrtnog registra.

'Neuključivanje sezonskih obrtnika u mjere očuvanja radnih mjesta rezultirat će zatvaranjem obrta, prijavom na HZZ i ostvarivanjem prava naknade za nezaposlene, čime bi trošak za Državni proračun bio daleko veći. To se ne smije dogoditi', zaključuje Ranogajec.

Pročitajte više » | Napisano 03.05.2020.

Saloni za masažu i vanbolničku fizioterapiju mogu početi s radom od 4. svibnja

Saloni za masažu i vanbolničku fizioterapiju mogu početi s radom od 4. svibnja

Hrvatska obrtnička komora dala je prijedlog Stožeru civilne zaštite RH da i djelatnosti koje pružaju usluge masaže i vanbolničke fizioterapije također započnu s radom u drugoj fazi relaksacije mjera, od 4. svibnja 2020.
Stožer civilne zaštite RH danas je donio Odluku o izmjeni Odluke ograničavanja društvanih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja za vrijeme trajanja proglašene epidemije COVID-19 te je sad omogućen početak rada i onima koji pružaju uslugu masaže i vanbolničke fizioterapije od 4. svibnja 2020.
Odluku možete preuzeti OVDJE, a Preporuke za rad OVDJE.
https://www.hok.hr/sites/default/files/article-docs/2020-05/Odluka%20o%20izmjeni%20Odluke%20%20o%20nu%C5%BEnim%20mjerama%20ograni%C4%8Davanja%20dru%C5%A1tvenih%20okupljanja...3.5.2020..pdf
https://www.hok.hr/sites/default/files/article-docs/2020-05/Fizioterapeuti-i-maseri.pdf

Pročitajte više » | Napisano 03.05.2020.

HZJZ objavio Preporuke za rad kozmetičkih salona (1. svibnja)

HZJZ objavio Preporuke za rad kozmetičkih salona (1. svibnja)

HZJZ je objavio Preporuke za rad kozmetičkih salona, koje možete pronaći OVDJE. https://www.hok.hr/sites/default/files/article-docs/2020-05/Kozmeticari_.pdf

Hrvatska obrtnička komora pripremila je za sve obrtnike koji započinju s radom u uslužnim djelatnostima gdje je izražen fizički kontakt Izjavu koju možete koristiti kao dopunu provedbi mjera zaštite radnika i potrošača u skladu s preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Ako ćete koristiti Izjavu, savjetujemo Vam da ispišete i na vidljivo mjesto u poslovnom prostoru istaknete Informacije o obradi osobnih podataka, kako biste upoznali klijente s njihovim pravima.
Izjavu i informacije možete preuzeti i isprintati.
Preporučamo da ispunjene Izjave čuvate za cijelo vrijeme provođenja zaštite uz pridržavanje epidemioloških preporuka, ovisno o pojedinoj uslužnoj djelatnosti.

Pročitajte više » | Napisano 02.05.2020.