Izdvojene novosti


Majstorska škola istaknuta kao posebno značajan projekt na Konferenciji o budućnosti Europe

Majstorska škola istaknuta kao posebno značajan projekt na Konferenciji o budućnosti Europe

U Zagrebu je 11. travnja 2022. održana konferencija Budućnost tržišta rada, mogućnosti i prilike u okviru Europskog socijalnog fonda u organizaciji Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Osim glavnih tema koje su se ticale promjena na tržištu rada koje nas očekuju do 2030. te načina prilagodba tim promjenama, predstavljen je Europski socijalni fond plus.

Među prioritetima programa Učinkoviti ljudski potencijali 2021.-2027. posebno je istaknut i projekt Majstorske škole te njegov doprinos cjeloživotnom obrazovanju za obrtništvo.

Hrvatska obrtnička komora intenzivno radi na pripremi velikog projekta Majstorske škole u partnerstvu sa Sisačko-moslavačkom županijom, te uz podršku Vlade Republike Hrvatske. Projektom u vrijednosti oko 50.000.000,00 eura planira se izgradnja, opremanje i kapacitiranje prve Majstorske škole ne samo u Hrvatskoj, nego u ovom dijelu Europe. U ovaj iznos su uključeni i izrada i standardizacija programa koji se će se provoditi u Majstorskoj školi, a čije se financiranje planira upravo iz Europskog socijalnog fonda plus

Pročitajte više » | Napisano 19.04.2022.

Na zahtjev HOK-a u Ministarstvu financija sastanak o paušalistima

Na zahtjev HOK-a u Ministarstvu financija sastanak o paušalistima

Na zahtjev Hrvatske obrtničke komore danas je u Ministarstvu financija održan sastanak na temu postupanja Porezne uprave prema paušalistima.

Državni tajnik Zdravko Zrinušić, ravnatelj Porezne uprave Božidar Kutleša, predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec, predsjednica Sekcije računovođa HOK-a Đurđica Mostarčić te Igor Buzov predstavnik Inicijative Paušalisti održali su konstruktivan sastanak.

U razgovoru je utvrđeno da je preko 3700 obrtnika bilo obuhvaćeno nadzorom zbog sumnje na prikrivanje nesamostalnog rada. Oko 460 će dobiti rješenja da nezakonito koriste porezne pogodnosti uz mogućnost žalbe ukoliko smatraju da imaju osnove za istu, dok će 2900 obrtnika putem e-porezne zaprimiti obavijest o svom statusu, odnosno obavijest da ne krše zakonske propise.

Dogovoreno je da će se više poraditi na ujednačavanju prakse rada inspektora. Upravo je Hrvatska obrtnička komora upozoravala na zakonske odredbe koje ne bi smjele biti neprecizne i neodređene te stvarati pravnu nesigurnost i nestimulativno okruženje za obavljanje djelatnosti u kojem obrtnik nikada nije siguran postupa li ispravno.

HOK će dodatno dostaviti ponovljen zahtjev i u pisanom obliku.

Pročitajte više » | Napisano 13.04.2022.

Pokaži da si #majstorsvojestruke, uključi se u nagradni natječaj i osvoji vrijedne nagrade

Pokaži da si #majstorsvojestruke, uključi se u nagradni natječaj i osvoji vrijedne nagrade

Automehaničar, stolar, vodoinstalater - obrtnička su zanimanja koja su danas vrlo tražena, a osim toga omogućuju i dobru te sigurnu zaradu jer je na tržištu velika potražnja za kvalitetnim majstorima. Unatoč tim činjenicama mladi se teško odlučuju na upis u strukovne škole.

Kako bismo potaknuli učenike završnih razreda osnovnih škola da svoje obrazovanje nastave kroz strukovna zanimanja Hrvatska obrtnička komora pokreće TikTok nagradni natječaj #majstorsvojestruke.

Kroz videozapis prikažite zanimanja vezanog obrta za koje se obrazujete ili zanimanja koje obavljate te ga objavite na svom TikTok profilu. Na taj način dobit će te priliku pokazati vještine koje ste usavršili te učenicima završnih razreda osnovnih škola približiti svoje zanimanje i pokazati kako se ideja pretvara u proizvod.

Nagradni natječaj počinje 12. travnja i traje do 11. svibnja 2022. Za video uratke s najvećim brojem lajkova osigurane su vrijedne nagrade.

Pri objavi je potrebno navesti sljedeće hashtagove:

#majstorsvojestruke #hepopskrba #CroatiaOsiguranje #pevex #metrohr #paket24

Pravilnik nagradnog natječaja možete pronaći u dnu ove stranice kao i obrazac suglasnosti za sudjelovanje u nagradnom natječaju.

Partneri projekta: HEP OPSKRBA, PEVEX, PAKET 24, CROATIA OSIGURANJE, METRO HRVATSKA

https://www.hok.hr/novosti-iz-hok/pokazi-da-si-majstorsvojestruke-ukljuci-se-u-nagradni-natjecaj-i-osvoji-vrijedne-nagrade

Pročitajte više » | Napisano 13.04.2022.

PCTOGO novi je partner Hrvatske obrtničke komore u okviru projekta HOK Obrtnik plus

PCTOGO novi je partner Hrvatske obrtničke komore u okviru projekta HOK Obrtnik plus

U okviru projekta HOK Obrtnik plus, novi partner Hrvatske obrtničke komore PCTOGO svim članovima HOK-a nudi 10 % popusta na najam informatičke opreme.

Na hrvatskom tržištu, tvrtka PCTOGO pruža uslugu najma informatičke opreme s jamstvom, održavanjem i ugovorima na proizvoljno dug rok.

U ponudi se mogu pronaći računala, laptopi, monitori, mobiteli, tableti, projektori, platna za projektore, pisači i drugo, i to od svjetski poznatih proizvođača informatičke opreme kao što su HP, Lenovo i DELL.

Oprema se može iznajmiti na jedan ili nekoliko dana (za potrebe raznih događanja), nekoliko mjeseci, pa sve do višegodišnjeg najma.

Sve detalje o zajedničkoj suradnji u okviru projekta HOK Obrtnik plus pročitajte OVDJE, a više informacija o tvrtki možete pronaći na službenoj web stranici. https://pctogo.hr/

Pročitajte više » | Napisano 12.04.2022.

Objavljen natječaj „Europska nagrada za promicanje poduzetništva 2022.“

Objavljen natječaj „Europska nagrada za promicanje poduzetništva 2022.“

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja objavilo je natječaj „Europska nagrada za promicanje poduzetništva 2022.“ (European Enterprise Promotion Awards – EEPA 2022).

EEPA je priznanje kojim Europska komisija svake godine nagrađuje uspjeh javnih tijela i javno-privatnog partnerstva u poticanju poduzetništva i malog gospodarstva širom Europske unije.
Ova nagrada pokrenuta je kako bi se kroz primjere najboljih politika i praksi otvorile nove mogućnosti za lokalnu i regionalnu zajednicu s ciljem razvoja poduzetništva, zapošljavanja i zadržavanja stanovništva u njihovim sredinama.

Od 2006. Europska nagrada za promicanje poduzetništva nagrađuje izvrsnost u promicanju malog poduzetništva na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini, a tijekom godina je prijavljeno više od 3000 projekata.
Ciljevi nagrade su priznavanje uspješnih aktivnosti i inicijativa za promicanje poduzetništva, izlaganje i dijeljenje primjera najbolje politike i primjera poduzetništva, povećanje svijesti o ulozi poduzetnika u europskom društvu, te poticanje i promicanje potencijalnih poduzetnika.

U natječaju za dodjelu nagrada EEPA 2022. sudjeluje 27 država članica Europske unije i zemlje pridružene COSME programu.

Kandidati se svojim projektima/inicijativama mogu natjecati u šest propisanih kategorija natjecanja:
1) Promicanje poduzetničkog duha;
2) Ulaganje u poduzetničke vještine;
3) Poboljšanje poslovnog okruženja i podupiranje digitalne tranzicije;
4) Podupiranje internacionalizacije poslovanja;
5) Podupiranje održive tranzicije i
6) Odgovorno i uključivo poduzetništvo.

Na stranici Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja dostupne su sve informacije vezane za natječaj (obrazac za prijavu, upute, kontakt podaci). Prijave se moraju odnositi na nedavne projekte koji su uspješno završeni, a trajali su najmanje 15 mjeseci, ili postojeće projekte koji su još uvijek u tijeku, ali se uspješno provode te je mjerljiv njihov rezultat, odnosno utjecaj, na razvoj lokalne ili regionalne sredine u razdoblju od petnaest mjeseci.

Prijavu je potrebno dostaviti na hrvatskom jeziku, elektroničkim putem, do 27. svibnja 2022.

Natjecanje za EEPA 2022. odvija se u dvije faze. U prvoj fazi – nacionalna razina, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja putem Odbora za vrednovanje i odabir projekata, odabire prema propisanim EU kriterijima dva projekta iz dvije različite kategorije koje prijavljuje na EU razinu. U drugoj fazi – europska razina, Europska komisija odabire članove Europskog žirija koji potom vrše odabir na EU razini.

Svi kandidati koje su za EEPA 2022. nagradu nominirale njihove zemlje bit će pozvani na svečanost proglašenja pobjednika, odnosno dodjelu EEPA 2022. nagrada, koja će se održati u studenom 2022. u Pragu u Češkoj u okviru višednevne godišnje Skupštine malog i srednjeg poduzetništva koja se, u organizaciji Europske komisije, održava u zemlji predsjedateljici Vijećem Europske unije.
Skupština malog i srednjeg poduzetništva događaj je koji je namijenjen europskom poduzetništvu i institucijama koje podupiru njegov razvoj. Okuplja širok spektar sudionika, od tijela i institucija država članica na lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj i europskoj razini, do poslovne i akademske zajednice i medija.

Na svečanosti proglašenja pobjednika u Pragu dodijelit će se nagrade pobjednicima u svakoj od ukupno šest kategorija. Dodatno, dodijelit će se i Velika nagrada žirija glavnom pobjedniku, odnosno onom kandidatu čiji je projekt, iz bilo koje od šest kategorija, ocijenjen kao najkreativniji i najpoticajniji za promociju poduzetništva i malog gospodarstva u Europi.

Više informacija o Europskoj nagradi za promicanje poduzetništva dostupno je na: https://ec.europa.eu/growth/smes/supporting-entrepreneurship/european-enterprise-promotion-awards_en.

Izvor: Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja

Pročitajte više » | Napisano 11.04.2022.