Izdvojene novosti


Na sastanku u Poreznoj upravi podržani prijedlozi HOK-a o primjeni članka 127. Zakona o PDV-u

Na sastanku u Poreznoj upravi podržani prijedlozi HOK-a o primjeni članka 127. Zakona o PDV-u

U Središnjem uredu Porezne uprave održan je sastanak s predstavnicima poduzetnika o primjeni članka 127. Zakona o PDV-u koji se odnosi na odgovornost za prijevarne aktivnosti, odnosno izbjegavanje plaćanja PDV-a.

Predstavljen je nacrt aplikacije namijenjene obavještavanju obveznika koji su iskazali pretporez iz poslovnog odnosa s partnerom koji nije podnio obračun PDV-a. U slučaju neusklađenosti obrazaca, Porezna uprava će dostavljati pozive za podnošenje PDV obrasca kao i obavijesti o primjeni čl. 127. Nakon zaprimljene obavijesti, slijedom zakonske odredbe, obveznik će biti smatran odgovornim za prijevarne radnje, odnosno neće moći ostvariti pravo na obračunati pretporez.

Podržavajući legalno poslovanje i sprječavanje zlouporaba, predstavnici Hrvatske obrtničke komore upozorili su da se teret nadzora i sankcioniranja nikako ne smije još jednom prebaciti upravo na one koji postupaju u skladu s propisima. Ukazali su na moguće probleme koje će imati obrtnici koji posluju ispravno obzirom na možebitnu odgovornost utemeljenu na sumnji PU, za prethodne a osobito za sljedeće račune o obavljenoj isporuci.

Stoga je zatraženo da se aplikacija preispita te da se osigura povratna informacija u slučaju da je poslovni partner pogrešku ispravio. Ukazano je i na težinu stavka 1. i stavka 3. članka 127. gdje bi se kod predujmova, ali i kod prijenosa porezne obveze kod građevinskih usluga velik teret prenio upravo na uredne porezne obveznike temeljem čega su predstavnici Porezne uprave obećali prilagoditi aplikativno rješenje.

Dogovoreno je češće održavanje sastanaka predstavnika poduzetnika s Poreznom upravom kako bi se razmotrili problemi i prijedlozi njihova rješavanja te ujednačile prakse koje će za obje strane predstavljati olakšano postupanje. Predstavnici HOK-a još su jednom zamolili da se razmotri usklađivanje podataka iz PPO obrasca sa PDV obrascima na tromjesečnoj razini što bi značajno rasteretilo kako poduzetnike, tako i referente poreznih ispostava.

Pročitajte više » | Napisano 14.07.2022.

Odluka o usvajanju eura - 1. siječnja 2023.

Odluka o usvajanju eura - 1. siječnja 2023.

Vijeće za ekonomske i financijske poslove EU-a (ECOFIN) usvojilo je 12. srpnja 2022. godine tri posljednja pravna akta potrebna za dovršavanje procesa kojim 1. siječnja 2023. euro postaje službena valuta u Republici Hrvatskoj. Aktima je usvojena i odluka o fiksnom tečaju konverzije koji iznosi 1 euro = 7,53450 kuna. Jedna od ključnih promjena bit će i dvojno iskazivanje cijena od 5. rujna 2022. godine.

Uvođenje eura kao službene valute, pravila za preračunavanje, opskrba i zamjena gotovog novca kune za gotov novac eura, dvojni optjecaj, dvojno iskazivanje, primjena načela neprekidnosti pravnih instrumenata, proračuni, financijski planovi, poslovne knjige, financijski izvještaji i porezi u procesu uvođenja eura i nadzor, uređeni su Zakonom o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj („Narodne novine“ broj 57/2022).

Podsjećamo da je Koordinacijski odbor za prilagodbu gospodarstva i zaštitu potrošača izradio dokument Smjernice za prilagodbu gospodarstva u procesu zamjene hrvatske kune eurom u cilju informiranja gospodarstvenika o pripremama koje je potrebno provesti u postupku uvođenja eura. Smjernice su dostupne na mrežnim stranicama Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja: Smjernice.

Pozivamo naše članove da nam se za sve upite vezane uz prilagodbu poslovanja obrate na e-mail adresu: euro@hok.hr, kojim putem će savjetnici Hrvatske obrtničke komore, u najkraćem roku, riješiti vaše nedoumice.

Na našoj Facebook stranici i YouTube kanalu, možete pogledati snimku webinara o pripremama za uvođenje eura i saznati sve važne informacije.

Napomena:

Hrvatska obrtnička komora putem svog sustava obavještavanja članovima šalje najnovije i važne informacije, a to će biti i u slučaju uvođenja eura kao službene valute.

Pozivamo obrtnike koji nisu u sustavu evidencije kontakata (e-mail adresa i telefonski brojevi) da podatke dostave svojim matičnim udruženjima ili na: hok@hok.hr te na taj način dobivaju sve aktualne informacije iz područja obrtništva.

Pročitajte više » | Napisano 14.07.2022.

Hrvatski Telekom novi je partner Hrvatske obrtničke komore u okviru projekta HOK Obrtnik plus

Hrvatski Telekom novi je partner Hrvatske obrtničke komore u okviru projekta HOK Obrtnik plus

Hrvatska obrtnička komora suradnjom s Hrvatskim Telekomom svim svojim članovima osigurala je popuste i pogodnosti kroz program HOK Obrtnik plus. Mogu se koristiti kod usluga za digitalizaciju poslovanja:

• Moj digitalni ured - olakšava rad na daljinu i korisnicima osigurava korištenje poslovnog prijenosnog računala za neometan rad i izvan ureda. Usluga uključuje dostavu i instalaciju na lokaciji, podršku IT stručnjaka dostupnu 24 sata, sedam dana u tjednu, udaljenim pristupom te popravak laptopa na lokaciji korisnika ili servisu.
• Office 365/Microsoft 365 paketi - uredski programi i aplikacije poput Word-a, Excel-a, PowerPoint-a, Outlook-a…
• Paketi podrške za Office 365 usluge - omogućuju jedinstveno rješenje po modelu „ključ u ruke“ i osiguravaju lakši početak rada s Microsoft servisima i aplikacijama.
• Premium fiskalna blagajna
• Profesionalna blagajnička oprema
• Cloud Nadzor vozila - besplatna ugradnju uređaja za nadzor vozila

Sve detalje o zajedničkoj suradnji, odnosno pogodnostima pronađite OVDJE.
https://www.hok.hr/pogodnosti/hok-obrtnik-plus/partneri/hrvatski-telekom

Pročitajte više » | Napisano 14.07.2022.

NACIONALNI PROGRAM OBUKE - MALOPRODAJA I JAVNOST

NACIONALNI PROGRAM OBUKE - MALOPRODAJA I JAVNOST

Hrvatska narodna banka pokrenula je portal za edukaciju javnosti i maloprodaje vezano za uvođenje eura, odnosno kako provjeriti autentičnost novčanica i kovanica. Edukacija je namijenjena zaposlenicima na blagajnama trgovačkog sektora, zaposlenicima na naplati cestarina, na blagajnama kasina, učenicima završnih razreda trgovačkih i srodnih škola te svima koji obavljaju ili će obavljati poslove na kojima će biti u doticaju s gotovim novcem, odnosno euro novčanicama i euro kovanicama. Edukacija se obavlja online i dostupna je na poveznici:

https://euro-edukacija.hnb.hr/courses/course-v1:HNB+NPO_Razina1+2022/about

Edukacija se sastoji od tri dijela:

dizajn i zaštitna obilježja euro novčanica
dizajn i zaštitna obilježja euro kovanica
najčešća pitanja
Cilj edukacije jest upoznati širu javnost s izgledom i načinom provjere zaštitnih obilježja euro novčanica i euro kovanica radi što jednostavnijeg prelaska na novu valutu.

Pročitajte više » | Napisano 07.07.2022.

Poslovni skup i poslovni B2B razgovori obrtnika i poduzetnika koji će se održati 15. rujna 2022. godine u Celju, „Modra dvorana“ Celjskog sajma

Poslovni skup i poslovni B2B razgovori obrtnika i poduzetnika koji će se održati 15. rujna 2022. godine u Celju, „Modra dvorana“ Celjskog sajma

Hrvatska obrtnička komora poziva zainteresirane hrvatske obrtnike i poduzetnike da se prijave za sudjelovanje na Poslovnim razgovorima obrtnika i poduzetnika koji će se održati 15. rujna 2022. godine u Celju („Modra dvorana“ Celjskog sajma).

Poslovni razgovori održati će se u okviru 54. Međunarodnog obrtničkog i poduzetničkog sajma u Celju 2022., najvažnijeg sajma malog i srednjeg poduzetništva u regiji.

Organizator poslovnog susreta je Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, a uz hrvatske obrtnike, pozvani su poduzetnici iz Slovenije, Austrije, Italije, Njemačke, Kine, Bosne i Hercegovine, Turske, Crne Gore i Srbije.

Poslovni razgovori namijenjeni su obrtnicima i poduzetnicima iz djelatnosti proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, obrade metala, prerade drva, prerade plastičnih masa, izrade alata i strojnih dijelova, auto-industrije, kemijske industrije, izrade namještaja i opreme za interijere, građevinarstva, logistike, elektro-industrije i trgovine.

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije kao glavni organizator poslovnih razgovora preuzima troškove organizacije poslovnog susreta (priprema materijala, najam prostora, domjenak), dok individualne troškove puta i boravka (hotelskog smještaja) snose sami sudionici.

Kod registracija dolaska sudionika na poslovne razgovore, ispred dvorane održavanja poslovnih razgovora, svatko od prijavljenih sudionika razgovora dobiti će svoju akreditaciju, materijale, informacije i besplatnu ulaznicu za obilazak Celjskog sajma.

Radni jezik na poslovnim susretima je engleski jezik.

Zainteresirani poduzetnici prijavu vrše direktno putem Internet stranice poslovnih razgovora u Celju: https://connect2slovenia2022.b2match.io/

Na navedenoj stranici mogu se vidjeti liste prijavljenih sudionika razgovora, program razgovora i uređivati profil svojeg obrta/tvrtke u listi prijavljenih poduzetnika za poslovne razgovore.

Rok prijave sudjelovanja na razgovorima je do 9. rujna 2022. godine, a u periodu od 31. 8. do 9. 9. 2022. godine prijavljeni poduzetnici će putem gore navedenog internet portala moći samostalno odabirati sugovornike među prijavljenim poduzetnicima iz drugih država koji su im poslovno interesantni za razgovore te će organizatori, pripremiti i svakome od sudionika elektronskim putem dostaviti točne satnice i sugovornike na poslovnim razgovorima u Celju.

Za sve dodatne informacije i upite slobodni ste se obratiti Draženu Horvatu u Hrvatsku obrtničku komoru na broj telefona 01/48 06 650, elektronskom poštom na adresu drazen.horvat@hok.hr ili hok@hok.hr.

Pročitajte više » | Napisano 05.07.2022.