Izdvojene novosti


Izaslanstvo HOK-a s ministrom gospodarstva razgovaralo o aktualnim problemima obrtništva

Izaslanstvo HOK-a s ministrom gospodarstva razgovaralo o aktualnim problemima obrtništva

U Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja ministar Davor Filipović s najbližim suradnicima primio je na radni sastanak predstavnike Hrvatske obrtničke komore na čelu s predsjednikom Daliborom Kratohvilom. Na sastanku su sudjelovali i potpredsjednik HOK-a Antun Trojnar te predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a Franz Letica.

Ministar Filipović primio je predstavnike Hrvatske obrtničke komore kako bi se uspostavio konstruktivan odnos te dogovorili koraci za zajedničko partnersko djelovanje. Predstavnici HOK-a apostrofirali su probleme hrvatskog obrtništva koje se niz godina susreće s vrlo ozbiljnim izazovima, a za koje je razvidno da će se nastaviti i u 2023. godini. Predsjednik Hrvatske obrtničke komore naglasio je kako su obrtnici, unatoč činjenici da odgovaraju cjelokupnom privatnom imovinom za obveze nastale u obavljanju obrta, uz pomoć Vlade RH preživjeli dvije izrazito teške godine pandemije i posljednju godinu nezapamćene energetske i ekonomske krize.

"Paket mjera pomoći koj je Vlada RH usvojila u rujnu 2022. godine osigurao je sigurnu zimu za poslovanje svih 102.500 aktivnih obrtnika. No kriza ne jenjava i u ovim iznimno teškim ekonomskim okolnostima smatramo da je nužno nastaviti s mjerom ograničenih cijena energije i nakon 31. ožujka 2023. Ta mjera neophodan je jamac poslovne stabilnosti i opstanka za veliku većinu obrtnika“, istaknuo je predsjednik Hrvatske obrtničke komore.

Potpredsjednik HOK-a Antun Trojnar naglasio je kako vjeruje da su obrtnici, unatoč svim nedaćama, u trenutcima povijesnog trenutka uvođenja eura kao službene valute plaćanja u Republici Hrvatskoj pokazali integritet i povjerenje u odnosu prema potrošačima. Primjeri povećanja cijena rezultat su evidentnog povećanja ulaznih troškova, o čemu su ministru predočeni konkretni dokazi koji ukazuju na opravdano povećanje cijena kod obrtnika u razumnim postotcima. Za dio obrtnika, koji posluju u prostorima jedinica lokalnih samouprava za koje su najamnine značajno porasle, povećani su time i ulazni troškovi obrtnika. Ministru je predložen model kojim bi se obrtnici koji posluju u državnim prostorima dodatno rasteretili.
Jedna od tema razgovora bio je i nastavak partnerske suradnje u obrazovanju, kao što je recentni primjer u Sisku, projekt Majstorske škole. Naglasak je na poticanju mladih za upisivanje deficitarnih obrtničkih zanimanja u srednjim školama kroz dodatna stipendiranja. Za uspješnu provedbu strukovnog obrazovanja nužan je sustav potpora za naknade majstorima mentorima te za provedbu naukovanja. Hrvatska obrtnička komora apelirala je i da se više kontrolira neregistrirane gospodarske djelatnosti uključujući i kontrole kupnje repromaterijala na veliko.
Predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a Franz Letica je skrenuo pozornost na potrebe osnaživanja turističkog sektora kao pokretača lokalnog gospodarstva. „Kroz dodatna porezna rasterećenja u ugostiteljskom sektoru dugoročno vidimo prostor za stvaranje nove dodane vrijednosti kojom ćemo zaštiti mikro, malo i srednje poduzetništvo te podići životni standard i kupovnu moć naših zaposlenika što će u konačnici rezultirati boljitkom lokalne i središnje države“, istaknuo je Letica.

Zaključno je istaknuto kako će se i dalje inzistirati na partnerskom odnosu Hrvatske obrtničke komore i Vlade RH.


Pročitajte više » | Napisano 07.02.2023.

Održana 1. konstituirajuća sjednica Ceha prijevoznika Hrvatske obrtničke komore

Održana 1. konstituirajuća sjednica Ceha prijevoznika Hrvatske obrtničke komore

U srijedu 1. veljače 2023. godine održana je 1. konstituirajuća (video) sjednica Ceha prijevoznika HOK-a u mandatnom razdoblju 2022. - 2026.

Prisutne je pozdravio potpredsjednik HOK-a Antun Trojnar koji je prisutnima zaželio mnogo uspjeha u radu.

Kroz raspravu, donesena su tri zaključka:

U narednih mjesec dana UO i POK iz kojih dolaze članovi Ceha održat će sjednice te problematiku dostaviti stručnoj službi HOK-a,
U travnju 2023. godine organizirat će se Okrugli stol u prostorijama HOK-a, a jedna od tema istoga bit će problem pretovara vozila u cestovnom prijevozu robe i pravni položaj prijevoznika,
Razmotrit će se mogućnost povećanja povrata dijela plaćene trošarine za dizelsko gorivo.

Pročitajte više » | Napisano 03.02.2023.

Otvorene prijave za 3. ciklus inicijative

Otvorene prijave za 3. ciklus inicijative "Nastavnici u poduzeća – praksa za nastavnike"

Kako bi se ostvarila bolja povezanost sektora obrazovanja i gospodarstva, Advantage Austria – Austrijski ured za vanjsku trgovinu zajedno s partnerima pokrenuo je inicijativu „Nastavnici u poduzeća – praksa za nastavnike“. Sam naziv otkriva mnogo o samom projektu, pružamo priliku nastavnicima strukovne nastave, pedagozima koji rade na profesionalnoj orijentaciji učenika te drugim zainteresiranim nastavnicima da odrade stručnu praksu u obrtu ili poduzeću u trajanju od tri do pet dana. Želimo doprinijeti razvoju međusobnog razumijevanja i bolje suradnje između škola i obrta ili poduzeća.

Hrvatska obrtnička komora je također partner navedene inicijative te vas pozivamo da se prijavite na 3. ciklus organizacije prakse za strukovne nastavnike u vašim obrtima i poduzećima.

Prijaviti se možete putem online obrasca u nastavku, a rok za prijavu je 1. 3. 2023. godine: https://forms.office.com/e/HqGQ35a8Xz

Planirano održavanje prakse za nastavnike:

U suradnji s Agencijom za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, termin prakse za nastavnike određen za ovu godinu je od 11. do 14. travnja 2023. Vi u dogovoru s nastavnikom odnosno školom možete dogovoriti i drugi alternativni datum za obavljanje prakse, ako vam ovaj glavni termin ne odgovara. Predviđeno trajanje prakse za nastavnike je između 3 do 5 dana, ovisno o Vašim mogućnostima i dogovoru sa nastavnicima.

Svojim sudjelovanjem u ovom projektu ostvarujete i niz prednosti za svoj obrt ili poduzeće:

pomažete nastavnicima da razviju bolje razumijevanje gospodarskih procesa,
pomažete nastavnicima da znanja iz stručne prakse unesu u svakodnevnu nastavu,
profitirate od novih kontakata s nastavnicima za daljnje suradnje i regrutiranje novih zaposlenika,
pokazujete angažiranost za gospodarstveno i društveno važnu temu,
izgrađujete imidž prema javnosti i budućim zaposlenicima kao odgovoran poslodavac.
Sve dodatne informacije možete pronaći na stranici Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu na sljedećoj poveznici: https://www.advantageaustria.org/hr/services/lehrerpraktikum/lehrerpraktikum.hr.html.

Također, sva pitanja u vezi prijave za inicijativu i informacije o obrascu prijave možete poslati na zagreb@advantageaustria.org. Kontakt osoba: Vedrana Tomić Martinović, 01/4881 909.

Pročitajte više » | Napisano 03.02.2023.

ZAPOŠLJAVAMO

ZAPOŠLJAVAMO

TAJNICU/TAJNIKA UDRUŽENJA OBRTNIKA OTOKA HVARA
Vrsta zaposlenja: na određeno; zamjena
Radno vrijeme: puno radno vrijeme
Natječaj vrijedi od: 01.02.2023.
Natječaj vrijedi do: 15.02.2023.

Razina obrazovanja: srednja škola 4 godine
Uvjeti i opis poslova:
- Srednja stručna sprema
- Znanje rada na računalu: word, excel, power point, računovodstveni program
- Izražene organizacijske i komunikacijske vještine
- Obavljanje administrativnih poslova
- Organiziranje sastanka, vođenje zapisnika
- Vođenje financijskog knjigovodstva; izrada Financijskih izvješća, Financijski plan, Program rada itd.
Uz pisanu prijavu priložiti:
- Prijava
- Životopis
- Dokaz o srednjoj stručnoj spremi (svjedodžba)
- Dokaz o radnom iskustvu

Prijavu izvršiti putem e-maila na uo.hvar@hok.hr do 15.02.2023.

Pročitajte više » | Napisano 03.02.2023.

Prestanak važenja Zakona o matičnom broju

Prestanak važenja Zakona o matičnom broju

Obavještavamo vas da je Hrvatski sabor usvojio Zakon o prestanku važenja Zakona o matičnom broju koji će stupiti na snagu 4. veljače 2023. godine i od tog dana više se neće koristiti MBG kao identifikacijska oznaka, s obzirom na to da je osobni identifikacijski broj (OIB) stalna identifikacijska oznaka obveznika osobnoga identifikacijskog broja u uporabi od 1. siječnja 2019. godine te je ušao u punu primjenu.

Slijedom navedenog, obrtnici u svom poslovanju više ne koriste MBG kao identifikator i od drugih subjekata ne traže podatak o MBG-u.

Službeni dopis MUP-a možete pronaći na dnu ove stranice.

Foto_izvor: freepik.com

Pročitajte više » | Napisano 01.02.2023.