Izdvojene novosti


Sezonci ušli u mjere na zahtjev Hrvatske obrtničke komore

Sezonci ušli u mjere na zahtjev Hrvatske obrtničke komore

Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje na jučerašnjoj je sjednici izglasalo Izmjene i dopune Uvjeta i načina korištenja „Potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima Koronavirusom“.

Obrtnici koji obavljaju djelatnost sezonskog karaktera MOGU koristiti potporu za mjesec travanj i svibanj uz uvjet da su registrirali djelatnost i izvršili prijavu u sustav osiguranika HZMO-a do dana 29. veljače 2020. te da su u trenutku predaje zahtjeva u aktivnom statusu.

Potpora će se odobravati za travanj i svibanj za zahtjeve zaprimljene do 15. svibnja 2020. godine. Poslodavci koji obavljaju djelatnost sezonskog karaktera zahtjeve predaju isključivo elektroničkom poštom (e-mail) ili na e-mail pisarnice područnog ureda prema sjedištu poslodavca.
Hrvatska obrtnička komora višekratno je argumentirano zahtijevala dopunu mjera jer je oko 7 500 sezonskih obrta izostavljanjem iz potpora stavljeno u neravnopravan položaj u odnosu na druge gospodarske subjekte. Uključivanje sezonskih obrtnika u mjere rezultat je koordinacije Hrvatske obrtničke komore i HUP-a s ministrima Aladrovićem i Horvatom, uz potporu Upravnog vijeća HZZ na čelu s ravnateljem Lončarom.
Također, potpore će moći koristiti osobe koje obavljaju domaću radinost ili sporedno zanimanje prema Zakonu o obrtu ako nisu obvezno osigurane po drugoj osnovi ili ako nisu korisnici mirovine.

Sve detalje, kao i uvjete i načine predaje zahtjeva za sezonske obrte možete potražiti na stranicama HZZ-a.

Pozivamo vas da pratite i stranice Hrvatske obrtničke komore, na kojoj možete naći sve ažurne informacije i upute.

Pročitajte više » | Napisano 07.05.2020.

Povoljnija cijena električne energije za sve obrtnike

Povoljnija cijena električne energije za sve obrtnike

Hrvatska obrtnička komora i HEP Opskrba potpisali su novi Dodatak Sporazumu o poslovnoj suradnji u okviru projekta HOK Obrtnik plus. I ovog puta, nastavljeno višegodišnje partnerstvo s HEP Opskrbom, obrtnicima osigurava jedinstvene uvjete opskrbe električnom energijom na području cijele Republike Hrvatske.

Svi članovi Hrvatske obrtničke komore imaju mogućnost ugovaranja posebnih uvjeta cijene nabave električne energije za svoje obrte, ali i za svoje zaposlenike.

Više informacija o suradnji možete pronaći OVDJE, a sve detalje o pogodnostima i ugovaranju istih možete dobiti pozivom na broj HEP Opskrbe - 0800 5255.
https://www.hok.hr/pogodnosti/hok-obrtnik-plus/partneri/hep-opskrba

Pročitajte više » | Napisano 06.05.2020.

Informativni materijali za objavu na vidljivim mjestima za vrijeme pandemije COVID-19

Informativni materijali za objavu na vidljivim mjestima za vrijeme pandemije COVID-19

U cilju što kvalitetnije informiranosti djelatnika i klijenata vezano uz higijenske postupke u djelatnostima u kojima se ostvaruje bliski kontakt, donosimo shematski prikaz preporuka za rad frizerskih salona, brijačnica i kozmetičkih salona. Predlažemo da shematske prikaze isprintate i držite na vidljivim mjestu (čekaonici, prostoru za prijem klijenta i sl.). Temeljem navedenih preporuka svaki obrtnik dužan je osigurati na ulaznom i radnom prostoru vidljive obavijesti za sve djelatnike i klijente o higijenskim postupcima uz nužnu dostupnost dozatora za dezinfekciju ruku.
Shematske prikaze o higijenskim postupcima možete preuzeti ovdje:
https://www.hok.hr/sites/default/files/article-docs/2020-05/00%20Plakat%20za%20javne%20prostore%20B1%20COVID%2019%20HR-ENG.pdf
https://www.hok.hr/sites/default/files/article-docs/2020-05/00_Ciscenje%20i%20dezinfekcija%20prostorije%20bez%20oboljelih%20od%20COVID%2019%20%281%29.pdf
https://www.hok.hr/sites/default/files/article-docs/2020-05/00_Pranje%20ruku.pdf
https://www.hok.hr/sites/default/files/article-docs/2020-05/10%20Maska%20za%20lice.jpg
https://www.hok.hr/sites/default/files/article-docs/2020-05/10%20Platnena%20maska.jpg

Pročitajte više » | Napisano 05.05.2020.

OBAVIJEST: Izjava potrošača u izvanrednim okolnostima nije obvezna

OBAVIJEST: Izjava potrošača u izvanrednim okolnostima nije obvezna

Izjava potrošača u izvanrednim okolnostima, koju je pripremila Hrvatska obrtnička komora, je predložak koji nije obvezan. Naime, navedena izjava je prijedlog dopuni provedbe mjera zaštite radnika i potrošača u svim uslužnim djelatnostima u kojima je izražen fizički kontakt. Ukoliko ne želi, klijent ne mora dati sve podatke. Jedini obvezni podaci su oni propisani od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.
https://www.hok.hr/sites/default/files/article-docs/2020-04/IZJAVA%20potro%C5%A1a%C4%8Da%20u%20izvanrednim%20okolnostima%20_1.pdf

Pročitajte više » | Napisano 05.05.2020.

Bez sezone, i još uvijek bez mjera za sezonske obrtnike?! Hrvatska obrtnička komora traži da svi obrtnici budu uključeni u iste

Bez sezone, i još uvijek bez mjera za sezonske obrtnike?! Hrvatska obrtnička komora traži da svi obrtnici budu uključeni u iste

Od trenutka donošenja mjera za spas hrvatskog gospodarstva, Hrvatska obrtnička komora zahtjeva da svi obrtnici budu uključeni u iste jer je pandemija koronavirusa poslovanje većine njih dovela u pitanje.

Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) donio je kriterije kojima nisu obuhvaćeni obrtnici sezonci, a kojih je u Hrvatskoj više od 7500 te su isti tako stavljeni u neravnopravan položaj u odnosu na druge gospodarske subjekte u Hrvatskoj.

'Kontinuirano apeliramo na Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava te Hrvatski zavod za zapošljavanje da pronađu zakonski model pomoći i za sezonske obrtnike kojim bi mogli održati neki oblik stabilnosti i poslovnog snalaženja u izvanrednim okolnostima. Obzirom da predsezone nema, a još uvijek ne znamo hoće li turističke sezone uopće biti te u kojem obliku i intenzitetu, pitanje je hoće li se naši sezonski obrtnici ove godine uopće moći okrenuti tržištu. Travanj je iza nas, toliko dragocjen u ovim izvanrednim okolnostima, a sada već izgubljeni mjesec. To se ne smije dogoditi sa svibnjem i mjesecima koji ga slijede. Sezonski obrtnici hitno moraju biti uključeni u mjere kao i svi drugi poduzetnici u Hrvatskoj te tako dobiti priliku prilagodbe novim i zahtjevnim tržišnim okolnostima', ističe Dragutin Ranogajec, predsjednik Hrvatske obrtničke komore.

Podsjećamo, najveći problem za uključivanje sezonskih obrta u mjere HZZ-a stvaraju kriteriji kojima na mjere mogu aplicirati oni obrti koji su prijavljeni na Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) najkasnije do 29. veljače 2020. godine. Za većinu sezonskih obrta rad (a time i prijava na HZMO) počinje nakon ovog datuma, pa ne mogu aplicirati za mjeru, a zbog epidemije koronavirusa i odluke Nacionalnog stožera Republike Hrvatske nisu mogli započeti s radom i to s datumom koji im nalaže obveza iz obrtnog registra.

'Neuključivanje sezonskih obrtnika u mjere očuvanja radnih mjesta rezultirat će zatvaranjem obrta, prijavom na HZZ i ostvarivanjem prava naknade za nezaposlene, čime bi trošak za Državni proračun bio daleko veći. To se ne smije dogoditi', zaključuje Ranogajec.

Pročitajte više » | Napisano 03.05.2020.