Izdvojene novosti


Potpisan sporazum o suradnji s Gospodarskom komorom Kosova

Potpisan sporazum o suradnji s Gospodarskom komorom Kosova

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dalibor Kratohvil i predsjednik Gospodarske komore Kosova Lulzim Rafuna potpisali su Sporazum o suradnji kojim se utvrđuju načini suradnje u području obrazovanja te komercijalnih i gospodarskih aktivnosti.

Predsjednik Kratohvil istaknuo je kako ovaj sporazum otvara vrata suradnji usmjerenoj na jačanje konkurentnosti obrtništva i malog i srednjeg poduzetništva. „Zadovoljstvo nam je i čast što ćemo vam imati priliku prenijeti naša znanja, iskustva i najbolje prakse u području strukovnog obrazovanja te razvijati suradnju i na ostalim područjima s ciljem jačanja kosovskog i hrvatskog obrtništva i poduzetništva“, poručio je predsjednik HOK-a.

Predsjednik Gospodarske komore Kosova Lulzim Rafuna istaknuo je kako je ovo tek prva stepenica suradnje u zajedničkom interesu obrtnika i poduzetnika dviju zemalja. Kao područje od posebnog interesa izdvojio je strukovno obrazovanje te poručio kao žele slijediti hrvatski primjer i pronaći model koji najbolje odgovara kosovskom gospodarstvu i obrazovnom sustavu.

Suradnja Hrvatske obrtničke komore i Gospodarske komore Kosova za cilj ima jačane i razvoj bilateralne gospodarske suradnje između dvije partnerske institucije.

Pročitajte više » | Napisano 24.11.2022.

34. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore

34. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore

Pozivamo vas na 34. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore koji će se održati od 27. do 29. studenoga 2022. godine u Dubrovniku (Valamar Lacroma Hotel i Valamar Argosy Hotel).

Domaćin ovogodišnjeg Kongresa je Obrtnička komora Dubrovačko-neretvanske županije, pokrovitelj Ministarstvo turizma i sporta, a partner je Hrvatska turistička zajednica.

Na Kongresu se predviđa sudjelovanje brojnih ugostitelja iz Hrvatske i inozemstva, predstavnika resornih ministarstava, saborskih zastupnika, županijskih čelnika, predstavnika komorskog sustava te drugih uglednih gostiju.

Cilj godišnjeg okupljanja jest iznošenje i zastupanje problematike sektora te predlaganje mogućnosti poboljšanja poslovanja ugostitelja zastupljenih kroz rad Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a.

Ključne teme ovogodišnjeg Kongresa odnosit će se na stanje ugostiteljstvu kroz utjecaj povećanja ulaznih troškova i cijena energenata, post-COVID trendova, porezne politike i radne snage te stanje sektora u budućnosti.

Kroz panel raspravu s eminentnim stručnjacima razgovarat će se i o budućnosti hrvatske gastronomije, gastronomskoj ponudi i hrvatskim namirnicama te daljnjem razvoju eno-gastro ponude.

Također, planirana je organizacija edukativnih i tematskih radionica te popratna događanja koja će sudionicima približiti ugostiteljsku i turističku ponudu obrtnika iz cijele zemlje.

Uz stručna izlaganja, ugostitelje očekuje mogućnost sudjelovanja u panel raspravama s najvišim predstavnicima državnih tijela i stručnjacima iz područja ugostiteljstva. Tijekom Kongresa, osigurat ćemo i komercijalne prezentacije koje mogu biti prilika za razmjenu iskustava među brojnim ugostiteljima iz cijele zemlje, ali i predstavljanje raznih proizvoda i usluga vezanih za ugostiteljstvo.

Organizacijom Kongresa na suvremen i atraktivan način želi se, prije svega, promovirati struka. Na Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika pozivaju se ugostitelji, turistički djelatnici, predstavnici institucija, stručnjaci iz područja, ali i ostali zainteresirani.

PROGRAM DOGAĐANJANedjelja, 27. studenoga 2022.Slobodno prijepodne. Organizirani razgled grada i posjet zidinama s početkom u 10:30 i 11:30 sati kod Pila

16:00

Zajednička sjednica Organizacijskog odbora 34. Kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a, vodstva Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a te predsjednika Cehova ugostitelja područnih obrtničkih komora (zatvoreno za javnost - samo za članove), Argosy Hotel

17:00

Organizirano gledanje utakmice Hrvatska – Kanada (Svjetsko nogometno prvenstvo) u hotelu. Pozvani svi sudionici, Argosy Hotel

19:00 do 21:00

Pansionska večera, Argosy Hotel

20:30

Druženje ugostitelja RH u organizaciji domaćina Obrtnička komora Dubrovačko-neretvanske županije, Argosy HotelPonedjeljak, 28. studenoga 2022.

PRIJEPODNE (Hotel Lacroma, kongresna dvorana)

od 9:00

Akreditacija sudionika (prostor ispred kongresne dvorane)

10:30

Uvodna obraćanja domaćina, organizatora i pokrovitelja

10:45

Svečano otvaranje 34. Kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a

11:15

Panel-rasprava: Poslovanje ugostitelja, izazovi danas i sutra

13:00

Pansionski ručak, Argosy HotelPOSLIJEPODNE (Hotel Lacroma, kongresna dvorana)

15:00

Svečana dodjela priznanja ugostiteljima

od 15:30

Panel-rasprava: Identitet hrvatske gastronomije

od 19:00

Pansionska večera, Argosy Hotel

od 21:30

Druženje ugostitelja uz nastup Jelene Rozge, Hotel LacromaUtorak, 29. studenoga 2022.

12:00Posjet prvom hrvatskom muzeju vinogradarstva i vinarstva u Putnikoviću. Ugostiteljsko druženje. Osiguran ručak za sudionike Kongresa, kušanje vina. Vinarija Matuško. Pelješac, mjesto Potomje. Potrebna prijava.

*ORGANIZATOR ZADRŽAVA PRAVO IZMJENE PROGRAMA

CIJENE HOTELSKOG SMJEŠTAJA

Specifikacija pojedinih usluga:

Noćenje na bazi polupansiona u dvokrevetnoj sobi, cijena po osobi iznosi 350,00 HRK (46,45 EUR)
Noćenje na bazi polupansiona u jednokrevetnoj sobi, cijena po osobi iznosi 600,00 HRK (79,69 EUR)
Nadoplata za pansionski ručak: 70,00 HRK po osobi (9,29 EUR)
Open bar - nadoplata za 28. studenoga navečer 180,00 HRK (23,89 EUR)
Svi porezi uključeni su u cijenu. Navedene cijene uključuju PDV
Besplatna Wi-Fi veza u hotelima. Besplatno korištenje bazena, fitness centra i Spa zone
1 EUR = 7,53450 HRK
Mjesto održavanja Kongresa je Valamar Lacroma Dubrovnik Hotel 4* i Valamar Argosy Hotel 4*.

Više informacija o hotelu možete pronaći na: https://www.valamar.com/hr/

Rezervaciju smještaja moguće je izvršiti putem obrasca koji se nalazi na dnu ove stranice. Ispunjeni obrazac potrebno je poslati na: meetings.dubrovnik@valamar.com

Rok za rezervaciju smještaja je do 21. studenoga 2022., dok je istu moguće otkazati do 3 dana prije dolaska.

Sve upite vezane za Kongres možete uputiti na: 01/4806 631 ili na e-mail: cehovi@hok.hr; kresimir.tomic@hok.hr

Pozivamo vas da se i ove godine odazovete i prisustvujete u što većem broju.

https://www.hok.hr/novosti-iz-hok/34-kongres-ugostitelja-i-turistickih-djelatnika-hrvatske-obrtnicke-komore

Pročitajte više » | Napisano 22.11.2022.

Dan otvorenih vrata Hrvatskog zavoda za norme

Dan otvorenih vrata Hrvatskog zavoda za norme

Hrvatski zavod za norme (HZN) poziva obrtnike i poduzetnike na Dan otvorenih vrata u četvrtak 1. prosinca, od 10:00 do 14:00 u normoteci Hrvatskoga zavoda za norme, u Ulici grada Vukovara 78, u Zagrebu.

Tom prigodom bit će obilježen i Europski tjedan malog i srednjeg poduzetništva 2022. godine.

Naučite kako norme poduzetnicima mogu otvoriti europsko tržište!

Primjenom europskih norma poduzetnici dokazuju da su se usmjerili na izvrsnost, kvalitetu i sigurnost svojih proizvoda. Proizvodi izrađeni prema europskim normama primjenjivi su na čitavom tržištu Europske unije te sukladni sa zakonodavstvom Europske unije. Kako europske norme pomažu poduzetnicima i utječu na njihovu konkurentnost? Zašto normirani proizvodi znače kvalitetu i sigurnost? Gdje poduzetnici mogu potražiti i vidjeti norme koje ih zanimaju?
Odgovore na ova pitanja obrtnici i poduzetnici mogu dobiti u normoteci HZN-a, koja je i kontaktna točka za mikro, mala i srednja poduzeća.

Dođite i saznat ćete više o tome:

kako nastaju hrvatske norme,
postoje li norme koje se odnose na vaš proizvod,
gdje možete dobiti besplatan uvid u hrvatske norme,
kako možete sudjelovati u izradi norma,
koje su prednosti članstva u HZN-u,
koje usluge pruža kontaktna točka za mikro, mala i srednja poduzeća,
ostale korisne informacije o normama, normizaciji i MSP-u.
Poduzetnici, dođite na Dan otvorenih vrata HZN-a!

Mole se zainteresirani obrtnici i poduzetnici da svoj dolazak najave putem e-pošte na: normoteka@hzn.hr ili msp@hzn.hr

Izvor: Foto: Hrvatski zavod za norme

Pročitajte više » | Napisano 22.11.2022.

Tokić d.o.o. novi je partner Hrvatske obrtničke komore u okviru projekta HOK Obrtnik plus

Tokić d.o.o. novi je partner Hrvatske obrtničke komore u okviru projekta HOK Obrtnik plus

Hrvatska obrtnička komora i Tokić d.o.o., renomirani trgovac dijelova i popratne opreme za sve vrste osobnih i lakih teretnih automobila, potpisali su sporazum o zajedničkoj suradnji u okviru projekta HOK Obrtnik plus. Time je svim članovima HOK-a omogućen popust do 25 % na više od 80 % artikala iz Tokić asortimana.

Popust je moguće ostvariti na blagajnama poslovnica društva, a uz predočenje Tokić kartice vjernosti.

Kako biste dobili Vašu karticu te ostvarili pravo na pogodnost, potrebno je ispuniti Tokić pristupnicu.

Više informacija nalazi se OVDJE.
https://www.hok.hr/pogodnosti/hok-obrtnik-plus/partneri/tokic-doo

Pročitajte više » | Napisano 17.11.2022.

Nersant hrvatskim poduzetnicima predstavlja Portugal i regiju Ribatejo

Nersant hrvatskim poduzetnicima predstavlja Portugal i regiju Ribatejo

Nersant, jedno od najvećih portugalskih poslovnih udruženja, na svom nadolazećem poslovnom događaju pod nazivom "Roadshow Croatia | Portugal" predstavit će portugalsku regiju Ribatejo hrvatskim poduzetnicima, tijekom sudjelovanja udruženja Nersant na sajmu Hrana i zdravo življenje i Croagro 2022.

Ovaj Roadshow održat će se na Zagrebačkom velesajmu u maloj dvorani B, paviljon 7, 2. prosinca 2022. godine u 10:30 sati, s ciljem istraživanja mogućnosti suradnje hrvatske i portugalske poslovne zajednice.

„Roadshow Croatia | Portugal” ima za cilj promovirati poslovne i investicijske odnose između ovih dviju zemalja u sklopu provođenja projekta „Ribatejo Week” (Tjedan Ribateja) koji financiraju Alentejo 2020, Portugal 2020 i ERDF – Europski fond za regionalni razvoj.

Nersantova inicijativa ima podršku raznih subjekata, među ostalima Veleposlanstva Portugala u Zagrebu, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja RH te Hrvatske poljoprivredne komore – HPK.

Najavljeno sudjelovanje sljedećih predavača:

Paula Leal da Silva, veleposlanica Portugala u Hrvatskoj
Rodrigo Lobo d’Ávila, prvi tajnik Veleposlanstva Portugala u Zagrebu
Ana Čulo, načelnica Sektora za investicije, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja
Ljudmila Burmistrova Janči, voditeljica Službe za izvoz, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja
Mladen Jakopović, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore i potpredsjednik COPA European Farmers
Do danas se na događaj prijavilo više od četrdeset hrvatskih tvrtki, uglavnom iz sektora poljoprivrede, prehrambene industrije, vinarstva i turizma.

"Roadshow Croatia | Portugal" je višesektorsko poslovno događanje, korporativnog i institucionalnog karaktera, namijenjeno hrvatskim i portugalskim poduzetnicima i investitorima koji će se okupiti sa zajedničkim ciljem stvaranja poslovnih i investicijskih prilika između hrvatskih i portugalskih poduzeća.

Sudionicima nudi pristup:

okruženje koje je u potpunosti poslovno i institucionalno
raznim sektorima i djelatnostima
službenim informacijama i stvaranju kontakata s raznim institucijama
informacijama o mogućnostima i načinima ulaganja u Portugalu.
Udruženje Nersant ovim putem poziva hrvatska poduzeća, udruge i druge subjekte na sudjelovanje u ovom jedinstvenom događaju za promicanje poslovnih prilika. Prijavu je moguće izvršiti putem poveznice https://forms.gle/NrBP8pYqPUnbQWGz6.

Ulaz je besplatan, ali prijava je obavezna.

O udruženju Nersant:

Nersant je jedno od najprestižnijih portugalskih poslovnih udruženja. Ima više od 30 godina postojanja i više od 3000 povezanih poduzeća iz različitih sektora gospodarstva.

Sa snažnom poslovnom prisutnošću, Nersant promiče dinamiziranje regije koju predstavlja. Poduzetnička sposobnost članova i suradnika omogućuje konkretizaciju nekoliko inicijativa u okviru više međunarodnih projekata, čime se razvijaju čvrsti ekonomski odnosi s poduzećima i subjektima diljem svijeta.

Program i više informacija možete pronaći na dnu ove stranice.
https://www.hok.hr/aktualno/nersant-hrvatskim-poduzetnicima-predstavlja-portugal-i-regiju-ribatejo

Pročitajte više » | Napisano 17.11.2022.