Izdvojene novosti


Erasmus+ Joint Mentorship – na Festivalu strukovnih zanimanja u Pazinu održane radionice za osmišljavanje e-mape naukovanja

Erasmus+ Joint Mentorship – na Festivalu strukovnih zanimanja u Pazinu održane radionice za osmišljavanje e-mape naukovanja

thumb
thumb
U Pazinu je 5. svibnja 2023. godine održan Festival strukovnih zanimanja, a Hrvatska obrtnička komora je u sklopu samog festivala održala radionice za osmišljavanje e-mape naukovanja kako bismo dobili dodatne informacije koje bi mogle pomoći u procesu izrade digitalne mape naukovanja. Na radionicama su sudjelovali učenici i nastavnici iz strukovnih škola koji su izravno uključeni u svakodnevno korištenje postojeće mape naukovanja te su kroz razgovor i diskusiju imali priliku dati svoje mišljenje o izgledu i funkcionalnostima digitalne mape naukovanja koja se izrađuje u sklopu projekta. Na ovaj način su zaposlenici Hrvatske obrtničke komore od izravnih korisnika mape naukovanja dobili dodatne informacije o tome što bi se moglo dodati u digitalnu mapu naukovanja i na koji način bi se izrađena digitalna mapa naukovanja mogla učinkovito i jednostavno primijeniti u stvarnom okruženju.

E-mapa naukovanja je jedan od rezultata Erasmus+ projekta Joint Mentorship: Better Cooperation for Better VET kojim se nastoji unaprijediti kvaliteta strukovnog obrazovanja jačanjem suradnje među dionicima te izradom digitalnih alata za unaprjeđenje kvalitete provedbe naukovanja i znanja mentora kod poslodavaca.

Projektnim aktivnostima će se ostvariti utjecaj na povećanje komunikacije i suradnje u provedbi učenja na radnom mjestu u svim državama partnerima. Isto tako, unaprijedit će se pedagoška znanja i vještine mentora u obrtima i pravnim osobama. Nadalje, ojačat će se suradnja među svim dionicima u strukovnom obrazovanju i razumijevanje međusobnih uloga i odgovornosti u sustavu. Sve navedeno će dugoročno utjecati na unaprjeđenje kvalitete strukovnog obrazovanja, a posebno naukovanja. Uvođenjem digitalnih alata unaprijedit će se digitalizacija strukovnog obrazovanja i učenja temeljenog na radu što će se dodatno odraziti na kvalitetu obrazovne ponude i stjecanja strukovnih znanja i vještina. U krajnjoj liniji, sve aktivnosti će imati dugoročno pozitivan učinak na konkurentnost obrta i tvrtki te prepoznatljivost poslodavaca kao dobrih mentora i odgovornih članova društva.

Pročitajte više » | Napisano 09.05.2023.

15. Obrtničke sportske igre sve bliže

15. Obrtničke sportske igre sve bliže

Jubilarne 15. Obrtničke sportske igre održat će se od 11. do 14. svibnja na Malom Lošinju i okupit će preko 800 sudionika iz cijele Hrvatske.

Natjecatelji će se natjecati u devet sportskih disciplina: mali nogomet, kuglanje, tenis, stolni tenis, povlačenje užeta, pikado, odbojka na pijesku, boćanje i kross.

Hrvatski Telekom i Tokić d.o.o. sponzori su ovogodišnjih sportskih igara.

Očekujemo uzbudljivo natjecanje i prijateljsko druženje.

Vidimo se na Malom Lošinju!

Pročitajte više » | Napisano 09.05.2023.

Business Development and Innovation Croatia: Poziv za razvoj “mekih vještina”

Business Development and Innovation Croatia: Poziv za razvoj “mekih vještina”

Innovation Norway, upravitelj programa Business Development and Innovation Croatia objavio je Poziv za razvoj mekih vještina u okviru područja Inovacije zelene industrije i Plavi rast (Green Industry Innovation and Blue Growth) koji će biti otvoren do 10. svibnja 2023. godine do 13:00 sati.

Cilj programa i Poziva

Glavni cilj programa Business Development and Innovation Croatia je povećati konkurentnost hrvatskih tvrtki te razviti bilateralnu suradnju s norveškim partnerima u navedenim fokusnim područjima.

Trenutno otvorenim Pozivom za razvoj mekih vještina posebno želi povećati kapacitet hrvatskih tvrtki za daljnji razvoj poslovanja u navedenim fokusnim područjima.

Prihvatljivi prijavitelji

Prihvatljivi prijavitelji: MSP-ovi i velika poduzeća, s manje od 25% javnog vlasništva, registrirana kao pravna poduzeća u Hrvatskoj, te neprofitne organizacije vezane uz poduzetništvo (poslovna udruženja, klasteri i sl.)

Prihvatljivi partneri: Svaki privatni ili javni subjekt, komercijalni ili nekomercijalni, osnovan kao pravni subjekt u Norveškoj ili Hrvatskoj.

Prihvatljive aktivnosti:

povezivanje s klijentima i partnerima;
suradnja unutar klastera, asocijacija i drugih poslovnih mreža;
podrška ženskom poduzetništvu;
dodatno školovanje,
studije izvodljivosti;
dobivanje uvida o tržištima i tehnologijama;
mentoring;
ostali oblici razvoja kompetencija.
U ovom se pozivu posebno potiče suradnja s norveškim subjektima, a sve projektne aktivnosti moraju biti dovršene do 30. travnja 2024. godine.

Rasponi i intenziteti potpore

Ukupni raspoloživi proračun ovog programa za razdoblje 2014-2021 iznosi oko 22 milijuna eura, od čega je za ovaj poziv prijaviteljima na raspolaganju nešto manje od 700.000 eura.

Iznosi potpore: 10.000 EUR – 200.000 EUR

Potpore će se dodjeljivati po principu de minimis, uz maksimalni iznos potpore 90%. U slučajevima kada se de minimis odredba ne može primijeniti, koristiti će se relevantne odredbe GBER-a (članci 18, 19, 31, sa stopom sufinanciranja do 50%)

Dodatne informacije o programu

Više informacija, kao i detaljne upute za prijave na natječaj te prijavni obrasci dostupni su na mrežnim stranicama upravitelja fonda, Innovation Norway: ovdje.

Uz navedena sredstva, potencijalnim podnositeljima projektnih prijedloga koji se planiraju realizirati u suradnji s norveškim partnerima na raspolaganju su i sredstva za putovanje u Norvešku, a detaljne informacije o potpori za putovanje dostupne su ovdje.

Službeni kontakt za sve eventualne upite je putem elektroničke pošte CRO.innovation@innovationnorway.no, uz napomenu kako je službeni jezik za sve upite engleski.

Foto_izvor: freepik.com

Pročitajte više » | Napisano 09.05.2023.

Natječaj za izradu portreta

Natječaj za izradu portreta

Hrvatska obrtnička komora raspisala je Natječaj za izradu portreta ulje na platnu, prema fotografiji.

Opis predmeta nabave

Portret
Ulje na platnu prema fotografiji
Dimenzije 80x70 cm
Ponude se mogu dostaviti do 19. svibnja 2023. godine osobno radnim danom od 8:00 do 16:00 sati ili poštom preporučeno i to najkasnije do naznačenog datuma na adresu:

Hrvatska obrtnička komora

Ilica 49/II, 10000 Zagreb

Sve detalje Natječaja možete pronaći na dnu ove stranice.

Pročitajte više » | Napisano 05.05.2023.

Pogodnosti za obrtnike u Pevexu - novom partneru projekta HOK Obrtnik plus

Pogodnosti za obrtnike u Pevexu - novom partneru projekta HOK Obrtnik plus

thumb
thumb
Hrvatska obrtnička komora i Pevex d.d. potpisali su Sporazum o suradnji u projektu HOK Obrtnik plus kojim se obrtnicama i obrtnicima osiguravaju posebni uvjeti nabave proizvoda iz prodajnog asortimana vodećeg trgovca neprehrambenim proizvodima.

Sporazum su potpisali predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dalibor Kratohvil i predsjednik Uprave Pevex d.d. Krešimir Bubalo.

Predsjednik HOK-a istaknuo je kako će pogodnosti koje se nude omogućiti obrtnicima povoljnije ulaganje u poslovanje, a time i povećanje konkurentnosti. „HOK kontinuirano prati i osluškuje potrebe svojeg članstva te tražimo partnere koji mogu kvalitetno pratiti njihove potrebe u svakodnevnom poslovanju. Iznimno nam je drago što kao strateškog partnera u program HOK Obrtnik plus uključujemo Pevex, vodećeg trgovca neprehrambenim proizvodima. Zajedničkim snagama olakšat ćemo poslovanje obrtnika i obrtnica“, poručio je Kratohvil.

„Pevex prepoznaje potrebe obrtnika diljem Hrvatske kojima želimo pomoći u poslovanju te daljnjem razvoju. Kao lider na domaćem tržištu i kompanija koja se može pohvaliti asortimanom od gotovo 70000 artikala, prvi smo izbor kada je riječ o proizvodima za gradnju, uređenje i opremanje, što će siguran sam, prepoznati hrvatski obrtnici. Osim same prodaje, posvećeni smo i postprodaji te edukacijama, što naši kupci pozdravljaju. Kontinuirano povećavamo broj zadovoljnih veleprodajnih kupaca kojima nastojimo pružiti najbolji omjer cijene i kvalitete. Obrtnici daju velik doprinos poduzetništvu u Hrvatskoj, a Pevex im postaje siguran i pouzdan partner s kojim će sigurno i lako moći i dalje uspješno ostvarivati svoje ciljeve. Želja nam je da budu konkurentni, a mi ćemo im u tome pomoći kako dostupnošću, tako i cijelim procesom nabave i distribucije proizvoda“, napomenuo je prilikom potpisivanja Sporazuma o suradnji predsjednik Uprave Pevexa Krešimir Bubalo.

HOK Obrtnik plus je program koji obaveznim i dobrovoljnim članovima Hrvatske obrtničke komore osigurava brojne pogodnosti kod dobavljača roba i usluga iz raznih gospodarskih grana, čime se mogu ostvariti značajne uštede u poslovanju. U okviru programa pogodnosti, Komora nastavlja pregovarati s brojnim potencijalnim partnerima kako bi se proširio portfelj suradnji i članovima osiguralo povoljnije poslovanje te poticajno poduzetničko okruženje.

Pročitajte više » | Napisano 04.05.2023.