Izdvojene novosti


Održana 1. konstituirajuća online sjednica Odbora za strukovnu izobrazbu Hrvatske obrtničke komore

Održana 1. konstituirajuća online sjednica Odbora za strukovnu izobrazbu Hrvatske obrtničke komore

Dana 2. ožujka 2023. godine održana je 1. konstituirajuća online sjednica Odbora za strukovnu izobrazbu HOK-a u mandatnom razdoblju od 2022. do 2026. godine.

Na sjednici su članovi odbora upoznati sa zadaćama i aktivnostima Hrvatske obrtničke komore u području strukovnog obrazovanja i obrazovanja odraslih. Članovi odbora su dobili informacije o javnim ovlastima u području licenciranja obrta za provedbu naukovanja kao i naučničkim ispitima, a isto tako su im predstavljene promotivne aktivnosti koje HOK provodi kako bi potaknuo upise u obrtnička zanimanja. Nadalje, prezentirane su im javne ovlasti iz područja majstorskih ispita i ispita o stručnoj osposobljenosti kao i projekti financirani europskim sredstvima koje HOK provodi u području obrazovanja.

Također, članovima Odbora su predstavljeni program rada Odbora i Odjela za obrazovanje i razvoj ljudskih potencijala za 2023. godinu te im je predstavljeno Izvješće o radu za 2022. godinu.

Odbor je zaključio kako su predstavljene informacije i aktivnosti bile korisne za budući rad Odbora, a posebno je istaknuta platforma za pripremu majstorskih ispita te Vodič za poslodavce. Zaključak Odbora je da je potrebno daljnje unaprjeđivati kvalitetu provedbe majstorskih ispita, posebno u području ocjenjivanja i izrade ocjenjivačkih lista, a isto tako je naglašeno da je potrebno pratiti aktivnosti Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja u vezi objave natječaja za sufinanciranje mentora koji uzimaju naučnike kao i za sufinanciranje nagrada naučnicima.

Pročitajte više » | Napisano 07.03.2023.

Forum Sekcije cvjećara Hrvatske obrtničke komore

Forum Sekcije cvjećara Hrvatske obrtničke komore

Pozivamo vas na Forum Sekcije cvjećara Hrvatske obrtničke komore (HOK) koji će se održati 20. ožujka 2023. u Splitu u sklopu 46. Praznika cvijeća, tradicionalne manifestacije koja se ove godine održava pod sloganom „Flowers&fashion“. Cjelokupno događanje održat će su u prekrasnom i neponovljivom ambijentu Dioklecijanovih podruma.

Organizacijom Foruma želimo osigurati platformu na kojoj se raspravlja o najistaknutijim problemima s kojima se hrvatski cvjećari susreću u svakodnevnom poslovanju. Tijekom panela „Cvjeta li cvjećarstvo u Hrvatskoj – sadašnjost i budućnost“ pružit ćemo našim članovima mogućnost da kroz zajednički dijalog s relevantnim dionicima artikuliraju probleme, predstave rješenja, nastave unaprjeđivati poslovanje te razgovaraju o svim segmentima koji su važni za razvoj struke.

Na panelu će tako biti govora o obrazovanju i unaprjeđenju obrazovnog programa, nedostatku radnika odnosno manjku kvalitetnih i kompetentnih djelatnika te radu na crno kroz neregistrirano obavljanje posla koje je povezano i s problemom rada veletrgovina. Također, raspravljat će se i o nastavku poslovanja, točnije oporavku sektora nakon situacije s koronavirusom i promjenama koje su se dogodile u cijeloj industriji cvijeća.

Također, s obzirom na to da je praćenje trendova i kontinuirano usavršavanje znanja i vještina važno za poslovanje, u prijepodnevnom dijelu Foruma, pripremljena je i edukativna radionica s istaknutim i međunarodno priznatim stručnjacima: Ferencom Kruzslitzom, Alexom Segurana Aranom i Ivanom Berghom pod vodstvom Simona Ogrizeka.

Kruzslicz Ferenc (Mađarska)

U ranoj dobi počeo je proučavati vrtlarstvo i aranžiranje cvijeća, osvojivši svoje prvo juniorsko nacionalno prvenstvo kad je imao samo 16 godina. Nakon toga, postao je diplomirani vrtlar, magistar cvjetne umjetnosti i licencirani sudac. Od 1996. godine vodi vlastitu cvjećarnicu u rodnom gradu. Ferenc je sudjelovao na nekoliko nacionalnih i međunarodnih natjecanja u Europi i Kanadi te predstavljao Mađarsku na Europskom kupu 2003. u Španjolskoj. Vodi prezentacije, izložbe i predavanja, često putujući u europske zemlje, ali i Kanadu, Čile, Kinu, Izrael, Kazahstan i Urugvaj. Ferenc je član odbora Mađarskog udruženja cvjećara od 2000., a 2004. izabran je za člana odbora Međunarodne organizacije cvjećara (tada se zvala FEUPF), a 2013. postao je i upravitelj organizacije. U proteklom desetljeću Ferenc je bio prisutan na brojnim Europskim prvenstvima i EUROFLEURS-u kao član Tehničkog odbora.

Ivan Bergh (Italija)

Osnivač je vlastite škole IBFS (Ivan Bergh Floral School) s idejom da polaznicima pruža pravo i cjelovito znanje cvjećara. Također, Ivan je i učitelj u vlastitoj školi. Cvjetna škola Ivana Bergha započela je s florističkim obrazovanjem 1995. godine u Italiji. Nakon toga seli u sjevernu Europu: prvo u Norvešku, zatim u Švicarsku pa u Njemačku. Sudjelovao je na brojnim državnim natjecanjima, osvojio regionalno i otvoreno državno prvenstvo. Nakon što je 2001. godine stekao zvanje učitelja, Ivan počinje raditi u EAFA-i gdje je proveo 10 godina, a ujedno je osnovao i vlastiti brend s dvije cvjećarnice u svom gradu Pescari. Također je suosnivač i predsjednik Arteflorando, međunarodnog natjecanja koje se održava svake godine krajem svibnja u Leveranu, autentičnom gradu na jugu Italije. Održava predavanja u Italiji i ostalim zemljama poput Rusije, Estonije, Rumunjske, Latvije, Kine i Njemačke.

Alex Segurana Arana (Španjolska)

Diplomirao je cvjetni dizajn na Escola d'Art Floral de Catalunya, ima više od 25 godina iskustva kao cvjećar, a studirao je i grafički dizajn. Držao je tečajeve i predavanja u Španjolskoj, Portugalu, Francuskoj, Italiji, Belgiji, Švicarskoj, Engleskoj, Nizozemskoj, Rusiji, Njemačkoj, Meksiku, Kostarici, Tajvanu, Kini, Japanu, Hong Kongu, Koreji, Singapuru i Australiji. Sudjelovao je na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima u Španjolskoj, Francuskoj, Švicarskoj, Hrvatskoj, Tajvanu, Japanu, Koreji, Singapuru i Kini. Sudac je na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima s certifikatom FLORINT-a. Također je i ambasador za Floral Fundamentals.

PROGRAM DOGAĐANJA

09:00 - 13:00 sati Prezentacija/edukativna radionica na temu Uskrsa

14:30 - 16:00 sati Panel "Cvjeta li cvjećarstvo u Hrvatskoj - sadašnjost i budućnost"

19:00 sati Svečano otvorenje 46. Praznika cvijeća


VAŽNO: Svi koji žele sudjelovati na radionici i panel raspravi obavezni su izvršiti prijavu zbog specifičnosti lokacije (Dioklecijanovi podrumi) te osiguranja adekvatnog broja mjesta.


Prijavu za radionicu i panel potrebno je dostaviti do 10. ožujka 2023. na e-mail kresimir.tomic@hok.hr sa sljedećim podacima:


Ime i prezime
Kontakt podaci (mobitel i e-mail)
Podaci o članu* HOK obrt/cvjećarna/tvrtka ili drugo (navesti puni naziv i adresu)
Sudjelovat ću na radionici (da/ne)
Sudjelovat ću na panelu (da/ne)
*Članovi Hrvatske obrtničke komore su obrtnici koji obavljaju obrt na području Republike Hrvatske te fizičke i pravne osobe koje se dobrovoljno učlane.


U slučaju dodatnih pitanja možete se obratiti na e-mail kresimir.tomic@hok.hr i na tel.: 01/4806 631.

Pročitajte više » | Napisano 06.03.2023.

Nužno je nastaviti s mjerom ograničenih cijena energije te razmotriti dodatne mjere za plin

Nužno je nastaviti s mjerom ograničenih cijena energije te razmotriti dodatne mjere za plin

Hrvatska obrtnička komora podržava način na koji Vlada Republike Hrvatske odgovara na izazove kriza koje pogađaju obrtništvo i gospodarstvo posljednjih godina. No i dalje se suočavamo s nizom faktora koji negativno utječu na gospodarsku stabilnost te raste zabrinutost obrtnika za nastavak poslovanja posebice nakon isteka važenja mjera za ublažavanje energetske krize.

Naime, proteklih mjesec dana Hrvatska obrtnička komora zaprima brojne pritužbe članova koji su početkom 2023. godine zaprimili višestruko povećane račune za plin za studeni i prosinac 2022. godine. Najviše su pogođeni obrtnici s područja Slavonskog Broda koji su tijekom proljeća 2022. zbog prestanka rada dotadašnjeg opskrbljivača potpali pod Zajamčenu opskrbu HEP Plina čija je cijena regulirana od strane HERA-e, a kojima su računi u siječnju uvećani za gotovo 600% u odnosu na prethodna razdoblja. Ovako veliko povećanje ulaznih troškova obrtnici ne mogu podnijeti te najavljuju zatvaranje obrta i otpuštanje radnika.

Vlada RH je do sada učinila mnogo, posebice kroz mjeru ograničenih cijena električne energije za malo gospodarstvo. Hrvatska obrtnička komora smatra kako je nužno nastaviti s tom mjerom i nakon 31. ožujka 2023. Također, predlažemo razmotriti dodatne mjere za plin, po istom modelu kao i za električnu energiju, budući su se subvencije za smanjenje troškova plina za mikro, male i srednje poduzetnike pokazale nedostatnim da bi ublažile troškovni udar na poslovanje.

Hrvatska obrtnička komora također, sa svoje strane, traži rješenje situacije kroz pogodnosti koje ugovorno osigurava s partnerima iz raznih gospodarskih grana te pregovore s distributerima i opskrbljivačima energentima. No, zbog dugotrajnog nastavka krizne situacije u području energetike mogućnosti takvog ublažavanja negativnih utjecaja na poslovanje sve su manje.

U cilju očuvanja pozitivnih trendova u obrtništvu, uključivo i zadržavanje razine zapošljavanja radnika u obrtničkim djelatnostima, smatramo nužnim proširiti mjere pomoći kao neophodnog jamca poslovne stabilnosti i opstanka za veliku većinu obrtnika.

Pročitajte više » | Napisano 01.03.2023.

Najava organizacije i sufinanciranja nastupa članova HOK-a na 24. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru 2023.

Najava organizacije i sufinanciranja nastupa članova HOK-a na 24. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru 2023.

Pozivaju se hrvatski obrtnici i poduzetnici da iskoriste prigodu i prezentiraju svoje proizvode i usluge u organizaciji i sufinanciranje Hrvatske obrtničke komore na 24. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru 2023.

Hrvatska obrtnička komora organizira i s 50% troškova standardno uređenog izložbenog prostora sufinancira kolektivan nastup članova Hrvatske obrtničke komore na 24. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru 2023. koji će se održati od 2. do 6. svibnja 2023. godine.

Radi se o važnom proljetnom sajmu u Bosni i Hercegovini, koji brojkama od oko 700 izlagača iz preko 20 država, predstavlja kvalitetno mjesto prezentacije proizvoda i usluga koje obrtnici i poduzetnici nude na tržištu.

Međunarodni sajam gospodarstva Mostar objedinjuje izložbe sljedećih djelatnosti: izrada alata, obrada metala, strojogradnja, hidraulika i pneumatika, auto-industrija, elektroindustrija, prerada plastičnih masa, obrada kamena, prerada gume, drvna industrija, izrada namještaja, kemijska industrija, građevinarstvo, komunalna oprema, prehrambena industrija, medicinska oprema, informatika, grafika i izdavaštvo, turizam, tradicijski obrti, kolektivni nastupi zemalja...

Ovogodišnja zemlja partner sajma u Mostaru je Izrael, što će svakako pridonijeti internacionalnoj posjeti poslovnih ljudi i inozemnih tvrtki.

Pregled osnovnih pokazatelja sajma iz 2022. godine:

oko 700 izlagača
paviljonski prostori i izložba na otvorenom na preko 30.000 m2
26 država na sajmu
oko 40.000 posjetitelja
preko 300 akreditiranih novinara
Aktualne informacije vezane za sajamsku izložbu u 2023. godini:

Naziv sajma: 24. Međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru 2023

Termin održavanja i radno vrijeme sajma: 2. - 6. 5. 2023.,10,30 – 18,30 sati

Adresa sajma: Rodoč bb/Slobodna zona Hercegovina, 88000 Mostar, Bosna i Hercegovina

Internet stranice sajma:www.mostarski-sajam.com, www.mostar-fair.com

Hrvatska obrtnička komora organizira nastup po sistemu „ključ u ruke“ – svaki izlagač u sklopu priprema svoje prezentacije na sajmu, uz izložbeni prostor uređen sukladno njegovoj prijavi i potrebama, dobiva i: dva natpisa, reprezentaciju na štandu, transport eksponata na relaciji Zagreb-Mostar-Zagreb i postavu na štandu, dežurnu osobu, najavu nastupa prema službama sajma Mostar, sve potrebne informacije te kompletnu logistiku potrebnu za kvalitetan sajamski nastup.

Cijena izlagačkog prostora, s logistikom nastupa HOK-a po principu “ključ u ruke”, uz sufinanciranje za članove HOK-a od 50% iznosi 79,00 EUR-a po m2 + PDV (25%), odnosno ukupno 98,75 EUR/m2 standardno uređenog izložbenog prostora.

Puna cijena izlaganja po principu „ključ u ruke” standardno uređenog izložbenog prostora, za poduzetnike koji nisu članovi HOK-a iznosi 158,00 EUR-a po m2 + PDV (25%), odnosno 197,50 EUR/m2 standardno uređenog izložbenog prostora.

Minimalna izlagačka površina iznosi 2 m2, ali u slučaju vertikalnog panoa na stijeni iznosi 1 m2.

Za prijavu nastupa na sajmu izlagač treba dostaviti:

prijavu – obavezno navesti potreban namještaj na štandu,
podatke o robi i/ili promotivnim materijalima koja se šalje na sajam,
izlagač na sajam treba poslati robu koja po vrsti, količini i vrijednosti odgovara robi koji je naveo u obrascu „Podaci o robi za carinu“.
ROK PRIJAVE NASTUPA: 31. 3. 2023. godine ili do popune izložbenog prostora

Dostava prijavnog materijala:

u Hrvatsku obrtničku komoru na adresu: Ilica 49/II, p.p. 166, 10002 Zagreb,
putem telefaksa: 01/48 46 610 ili
putem elektroničke pošte: drazen.horvat@hok.hr
Osiguranje robe/eksponata: izlagačka roba za vrijeme sajma nije osigurana, a ako izlagač ima robu veće vrijednosti, istumože osigurati sam. Komora neće snositi troškove eventualno nastalih šteta ili nestanka robe, bilo za vrijeme transporta ili trajanja sajma.

Otprema robe: izlagač će biti pravovremeno obaviješten o predaji robe u skladište izvođača štanda te je dužan pridržavati se dobivenih uputa.

Napomena: skrećemo pozornost da izlagači ne mogu nastupiti u organizaciji i uz sufinanciranje Hrvatske obrtničke komore ako imaju dugovanja prema komorskom sustavu!

Za dodatne informacije zainteresirani obrtnici i poduzetnici mogu se javiti u Hrvatsku obrtničku komoru na broj telefona: 01/48 06 650, Dražen Horvat i/ili e-mail: drazen.horvat@hok.hr

Iskoristite priliku i prezentirajte svoje proizvode i usluge na ovome važnom sajmu u Bosni i Hercegovini u organizaciji i uz sufinanciranje Hrvatske obrtničke komore!

Posebno pozivamo izlagače koji se žele prezentirati prvi puta da iskoriste sufinanciranje i pogodnosti nastupa u organizaciji HOK-a!

Prijavne materijale i uvjete nastupa na 24. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru 2023. godine možete pronaći na dnu ove stranice.

https://www.hok.hr/novosti-iz-hok-obavijesti/najava-organizacije-i-sufinanciranja-nastupa-clanova-hok-na-24-medunarodnom-sajmu-gospodarstva-u


Pročitajte više » | Napisano 27.02.2023.

Natječaj za program Eurostars 3 - European Partnership on Innovative SMEs/Eurostars

Natječaj za program Eurostars 3 - European Partnership on Innovative SMEs/Eurostars

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) poziva mikro, mala i srednja poduzeća da prijave svoj inovativni projekt na Eurostars program i osiguraju potporu od 1,5 milijuna kuna.

Eurostars je program kojim se potiču mikro, mala i srednja poduzeća (MSP) na suradnju s međunarodnim partnerima u pokretanju istraživačko-razvojnih (IR) aktivnosti.
Osnovni kriterij je sudjelovanje minimalno dva partnera iz dvije različite zemlje u projektu, a popis zemalja članica programa možete pogledati na sljedećoj poveznici: https://www.eurekanetwork.org/open-calls/eurostars-funding-programme-2023-call-4.
Glavni partner na projektu mora biti malo ili srednje trgovačko društvo koje se bavi istraživanjem i razvojem, a uloga malih i srednjih poduzeća u partnerstvu mora biti značajna te moraju sudjelovati s minimalno 50 % projektnih troškova.
Ostali partneri mogu biti poduzeća ili druga vrsta organizacije ako su prihvatljivi prijavitelji u svojoj državi članici programa.

Prihvatljive su sve djelatnosti iz svih sektorskih područja, a opravdani troškovi su troškovi plaća projektnog tima, amortizacija, troškovi vanjskih usluga, troškovi putovanja te ostali razvojni troškovi.

Predviđeno trajanje projekta je 36 mjeseci, a krajnji cilj je razvoj novog proizvoda, usluge ili procesa.

Intenzitet financiranja za mikro i mala poduzeća je 60%, dok za srednja poduzeća iznosi 50%.

Pune prijave podnose se centralno i izravno EUREKA Tajništvu (Bruxelles) na engleskom jeziku ONLINE putem poveznice, a rok za podnošenje prijave je 13. travnja 2023. do 14:00:00 sati (CET).

EUREKA Tajništvo ocjenjuje prihvatljivost projekta i organizira tehnološku evaluaciju, dok HAMAG-BICRO financijski ocjenjuje hrvatske prijavitelje u projektu.

Poziv možete pronaći na dnu ove stranice.

Foto_izvor: freepik.com
https://www.hok.hr/aktualno-obavijesti/natjecaj-za-program-eurostars-3-european-partnership-innovative-smeseurostars

Pročitajte više » | Napisano 27.02.2023.