Z A K L J U Č C I 27. KONGRESA UGOSTITELJA I TURISTIČKIH DJELATNIKA HRVATSKE OBRTNIČKE KOMORE

Z A K L J U Č C I
27. KONGRESA UGOSTITELJA I TURISTIČKIH DJELATNIKA
HRVATSKE OBRTNIČKE KOMORE

U Opatiji je 24. i 25. studenoga 2014. održan 27. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore. Uz izlaganja predsjednika cehova županijskih područnih komora i vodstva ceha o prošlogodišnjem razdoblju, predstavnika resornih ministarstva i mjerodavnih institucija, naglašeni su problemi ovog sektora i predložena moguća poboljšanja poslovanja. Na kraju, usvojeni su sljedeći zaključci:

1. U Zakonu o porezu na dodanu vrijednost, predlažemo smanjenje stope od 13% za ugostiteljstvo, odnosno vraćanje na iznos od 10%, kako je inicijalno tražio ugostiteljsko-turistički sektor.

2. Izmijeniti Pravilnik o porezu na dodanu vrijednost kojim će se snižena stopa PDV-a primjenjivati na sve ugostiteljske usluge jednako u skladu s definicijama Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti (neovisno o mjestu i načinu konzumacije).

3. Reorganizacijom državnog inspektorata povećao se broj različitih inspekcija koje sada djeluju pojedinačno. Predlažemo da inspekcijski nadzori imaju i edukativni dio kontrola kako bi se potaknuo pravilan rad i u konačnici dobila kvalitetnija usluga, umjesto isključivo represivnih mjera. S tom namjerom inicirat će se izmjene različitih propisa o inspekcijama, kako bi sve inspekcije bile u obvezi i edukativno djelovati.

4. Prema Zakonu o financiranju jedinica lokalne samouprave i uprave, propisan je porez na potrošnju. Tražimo ukidanje ovog poreza, koji je propisan samo za ugostiteljstvo.

5. U cilju poticanja potrošnje i u konačnici većeg zapošljavanja, predlažemo priznavanje troškova reprezentacije u 100% iznosu.

6. Ugostitelji zahtijevaju programe obrazovanja koji u sebi sadrže više prakse, koja se mora realizirati većim dijelom u realnom radnom okruženju, odnosno u ugostiteljskim objektima. Pozivamo sve gospodarske asocijacije ugostiteljsko-turističkog sektora, kao i nadležna ministarstva, da se uključe u licenciranje gospodarskih subjekta koji mogu pružiti kvalitetna mjesta za provedbu prakse učenika srednjih strukovnih škola.

7. Tražimo mogućnost legalnog povremenog i kratkotrajnog zapošljavanja prema realnim potrebama ugostiteljske djelatnosti.

8. Predlaže se izmjena Pravilnika o paušalnom oporezivanju samostalnih djelatnosti na način da se i ugostiteljskoj djelatnosti omogući plaćanje porezan na dohodak u paušalnom iznosu

« Povratak na novosti | Napisano 12.01.2015.