U OKVIRU 17. SAJMA SASO ODRŽAN 14. SAJAM OBRTNIŠTVA, MALE PRIVREDE I PODUZETNIŠTVA

PRIMJER USPJEŠNOG SAJMA; Najveći gospodarski događaj u našoj zemlji okupio je 1300 izlagača iz 11 zemalja

Na sunčanom Žnjanu od 24. do 28. listopada održavao se jedini sajam s pogledom na more - 17. sajam SASO. Najveći gospodarski događaj u našoj zemlji okupio je 1300 izlagača iz 11 zemalja: Njemačke, Slovenije, Srbije, Austrije, Italije, Češke, Poljske, Francuske, Slovačke, Mađarske i Hrvatske.

U sklopu ovog najvećeg gospodarskog događaja održavali su se sljedeći sajmovi: 17. međunarodni sajam graditeljstva; 17. međunarodni sajam drvne i metalne industrije; 17. međunarodni sajam alata i opreme; 14. međunarodni sajam obrtništva, male privrede i poduzetništva; 13. SEET - međunarodni sajam elektronike, energetike i telekomunikacija; 7. SAFIR - sajam financija; 5. SEKO - sajam ekologije.

PREDSTAVLJANJE OBRTNIČKIH ŠKOLA
14. međunarodni sajam obrtništva, male privrede i poduzetništva, uz domaćinstvo OK Splitsko-dalmatinske županije, još je ugostio kroz skupne nastupe obrtnike iz OK Osječko-baranjske županije, OK Vukovarsko-srijemske županije, OK Bjelovarsko-bilogorske županije, OK Krapinsko-zagorske županije, OK Međimurske županije, OK Virovitičko-podravske županije, OK Šibensko-kninske županije, OK Karlovačke županije i OK Zagrebačke županije.
Tradicionalno, na sajmu su se predstavili i obrtnici i poduzetnici u svojim skupnim nastupima iz Mađarske, Slovenije, Austrije te Njemačke (Bavarska).
Na sajmu smo imali vrlo zapažen nastup tri obrtničke škole koje su za svoj nastup osmislile vrlo maštovitu prezentaciju zanimanja u svojim školama. Obrtnička škola prezentirala je zanimanja galanterist, krojač, odjevni tehničar, pediker, frizer i kozmetičar. Obrtna tehnička škola pokazala je umijeće svojih stolara i dizajnera namještaja. Graditeljska, obrtnička i grafička škola na ovogodišnjem sajmu pokazale su svu paletu obrtničkih zanimanja, tako su na štandu posjetitelji mogli vidjeti radove učenika dizajnera, grafičara, keramičara.
Ovogodišnji Sajam obrtništva posjetile su mnoge delegacije, pa smo tako imali posjete obrtnika iz Bosne i Hercegovine, razgovore s visokom delegacijom komora iz Magdeburga i komore iz Erfurta u Njemačkoj. Delegacija komore Magdeburg posjetila je i industrijsku zonu Podi u Dugopolju, gdje im je domaćin bio gradonačelnik Zlatko Ževrnja. Svoje predstavljanje na ovogodišnjem Sajmu imala je i komora iz Bavarske. Tijekom sajma SASO održana su i stručna predavanja i to kroz Gospodarski forum, Dan građevinara, Energetski samit, Dan arhitekata, Gospodarske susrete B2B, Projekt "Kamen" - eksploatacija i obrada kamena.
Drugog dana sajma imali smo priliku ugostiti predsjednika Republike Hrvatske gospodina Ivu Josipovića, koji je uz posjet našem štandu i upoznavanje s obrtničkim radom, bio sudionikom Gospodarskog foruma gdje su aktivno učešće imali i obrtnici iz naše županije sa svojim aktualnim problemima.
Ovogodišnji sajam je imao veliku posjećenost brojnih poslovnih subjekata kao i građana koji su posjetom sajmu svakako našli nešto za sebe.

KUHALI OLIMPIJCI S HVARA
Na dan otvaranja sajma kuhali su sudionici Olimpijade kuharstva u Erfurtu u Njemačkoj, koji su tamo ostvarili zapažen rezultat i to četvrto mjesto u kategoriji hladnih predjela.
Kuhari, inače članovi Udruženja obrtnika Hvar, na čelu sa svojom predsjednicom Katicom Vučetić, priredili su domjenak za goste i uzvanike na štandu POK-a Split. Kvalitetom namirnica i načinom prezentacije daleko su nadmašili sve domjenke do sada. Ulaganje u mladost ovim se pokazalo kao pravi put prezentacije naše gastronomije, vještine i znanja naše mladosti kroz ugostiteljstvo i turizam.


IZVOR: OBRTNIČKE NOVINE, studeni 2012., tekst pripremila: Nada Brezec (POK)

« Povratak na novosti | Napisano 12.12.2012.