Podnošenje Jedinstvenog zahtjeva za potpore u poljoprivredi za 2013. godinu

Poštovani,

Obavještavamo Vas da je Ministarstvo poljoprivrede na svojim WEB stranicama (http://www.mps.hr/), objavilo obavijest da je u tijeku kampanja za podnošenje Jedinstvenog zahtjeva za potporama u poljoprivredi za 2013. godinu kojom se pozivaju poljoprivrednici da što prije podnesu zahtjev za potporom u poljoprivredi za 2013. godinu.

Za sve poljoprivrednike koji nisu u mogućnosti sami elektronički popuniti zahtjev, pomoć im pruža 300-njak ljudi na 90 različitih lokacija :

(1) djelatnici regionalnih ureda Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju
(2) djelatnici Poljoprivredne savjetodavne službe
(3) djelatnici Hrvatske poljoprivredne agencije

Ministarstvo poljoprivrede apelira na poljoprivrednike da se odazovu na telefonske pozive djelatnika ovih triju institucija, te da ne čekaju zadnji rok za podnošenje Jedinstvenog zahtjeva, kako bi se izbjegle velike gužve koje se stvaraju pri isteku roka za predaju zahtjeva.

U svim uredima triju navedenih institucija besplatno se može dobiti Priručnik za poljoprivredna gospodarstva, u kojem je detaljno opisano koje se potpore mogu ostvariti od ove godine. Priručnik je dostupan i u elektroničkoj verziji na WEB stranicama Ministarstva poljoprivrede, (http://www.mps.hr/), te na WEB stranicama Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (http://www.apprrr.hr/).

U slučaju promjene na gospodarstvu, prije podnošenja Jedinstvenog zahtjeva, poljoprivrednici su dužni ažurirati podatke u registrima (ARKOD, Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, Jedinstveni registar domaćih životinja i sl.)

Da bi ostvarili izravna plaćanja u poljoprivredi za 2013. godinu, poljoprivrednici moraju ispunjavati slijedeće uvjete :

1. moraju biti upisani u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava,
2. njihovo zemljište mora biti evidentirano u ARKOD sustavu,
3. životinje na gospodarstvu moraju biti upisane u Jedinstveni registar domaćih životinja.

Uz ove uvjete, poljoprivrednici su dužni poštovati i uvjete dobre poljoprivredne i okolišne prakse, te u razdoblju od 1. ožujka do 15. svibnja trebaju popuniti jedinstveni zahtjev za potporu uz pomoć elektroničke aplikacije AGRONET, ispisati ga, potpisati i predati u regionalni ured Agencije za plaćanja.

Iznimno od tog razdoblja, zahtjev za krave dojilje i mliječne krave, podnosi se od 1. travnja do 15. svibnja, a za ovce i koze podnosi se od 1. ožujka do 30. travnja 2013. godine.

Više informacija na info@apprrr.hr

« Povratak na novosti | Napisano 22.04.2013.