Održana 1. konstituirajuća sjednica Predsjedništva Suda časti HOK-a i Centra za mirenje pri HOK-u

Odlukom Upravnog odbora HOK-a od 29. siječnja 2021. godine za predsjednicu Suda časti HOK-a imenovana je Mirjana Magud, sutkinja Vrhovnog suda RH. Za zamjenike predsjednice Suda časti imenovani su: Irena Kovačić, vlasnica obrta za usluge „Svijet mašte“ i Darko Stanković, vlasnik obrta za usluge „Slovo“, a za tajnicu Suda časti imenovana je Suzana Kolesar. Predsjedništvo Suda časti čine svi gore navedeni.

U Hrvatskoj obrtničkoj komori je 12. veljače 2021. godine održana 1. konstituirajuća sjednica Predsjedništva Suda časti HOK-a i Centra za mirenje pri HOK-u.

Predsjedništvo Suda časti uvodno su pozdravili predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec i glavna tajnica HOK-a Mirela Lekić, čestitali im na imenovanju i zaželjeli uspješan rad u novom mandatnom razdoblju 2021.-2024.

Članovi Predsjedništva Suda časti HOK-a obavljaju i funkciju članova Predsjedništva Centra za mirenje pri HOK-u.

Nakon što su Sud i Centar konstituirani, razmotren je Nacrt prijedloga Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o mirenju Centra za mirenje pri HOK-u kojim se, između ostalog, tijelima nadležnim za donošenje Pravilnika u cilju promidžbe mirenja i komorskog Centra predlaže izmjena važećeg Pravilnika.

Upravni odbor HOK-a 29. siječnja 2021. godine imenovao je i suce prvostupanjskih i drugostupanjskih vijeća Suda časti HOK-a i to iz redova uglednih i časnih obrtnika, predstavnika udruga za zaštitu potrošača kao i nezavisnih pravnih stručnjaka.

Odluka o imenovanju predsjednika, zamjenika predsjednika i tajnika Suda časti Hrvatske obrtničke komore za mandatno razdoblje 2021.-2024.

Odluka o imenovanju članova prvostupanjskih vijeća Suda časti Hrvatske obrtničke komore za mandatno razdoblje 2021.-2024.

Odluka o imenovanju članova drugostupanjskih vijeća Suda časti Hrvatske obrtničke komore za mandatno razdoblje 2021.-2024.Sud časti HOK-a nezavisno je i samostalno tijelo Komore osnovano temeljem Zakona o obrtu (NN 143/13, 127/19, 41/20) koje u cilju jačanja ugleda obrtnika i zaštite potrošača djeluje od 2000. godine i rješava sporove po prijavama protiv članova Komore. Vrste sporova koje Sud rješava su potrošački sporovi, trgovački sporovi, sporovi iz naukovanja i sporovi radi povreda akata Komore, područnih obrtničkih komora odnosno udruženja obrtnika. Sud je u proteklom razdoblju radio na više od 3000 predmeta te je među meritorno riješenim predmetima postotak predmeta koji su riješeni mirnim putem - nagodbom, čak 33% u prosjeku.

I Sud časti HOK-a i Centar za mirenje pri HOK-u od 2017. notificirani su od nadležnog ministarstva kao tijela kvalificirana za alternativno rješavanje svih domaćih i prekograničnih online i offline potrošačkih sporova u Hrvatskoj. Temeljem iste odluke, Europska komisija uvrstila je Sud i Centar na popis notificiranih tijela za alternativno rješavanje potrošačkih sporova na Platformi za online rješavanje potrošačkih sporova.

« Povratak na novosti | Napisano 15.02.2021.