NA BON PRO 2009.

NA BON PRO 2009.GALERIJA LJUBIĆ GASTRONOMSKI DRAGULJ DREVNOG FAROSA

Savez kuhara mediteranskih i europskih regija (SKMER), Udruženje obrtnika otoka Hvara i Sekcija ugostitelja Starog Grada po drugi su put, povodom početka turističke sezone i blagdana sv. Ante Padovanskog, u Gradskom restoranu hotelske tvrtke »Helios Faros« organizirali gastro izložbu »Na bon pro«. Dobro posjećena manifestacija organizirana je u suradnji s Gradom i TZG Starog Grada - Farosa, a na njoj je sudjelovalo 11 restorana – Eremitaž, Stari mlin, Pit Stop, pizzeria Marko, Antika, Jurin podrum, Kod barba Luke, Wine bar Pinetta, Galerija Ljubić, Kavana Espresso i Hotel Helios – Restoran Lavanda.

- Naziv gastro izložbe zapravo potvrđuje "rutovanje", jer bi u davna vremena kuharica u znak dobrog objeda, dakle, "rutovanja" za stolom odgovorila "Na bon pro" – uvodno je pojasnio Ivo Buzolić, predsjednik Sekcije ugostitelja pri Udruženju obrtnika otoka Hvara, a pozdravne riječi u ime Udruženja nazočnima je uputila i Katica Vučetić. Čast otvaranja manifestacije pripala je novoizabranoj gradonačelnici Đurđici Plančić, kojoj je to ujedno bio i prvi protokolarni nastup, dok je božji blagoslov sudionicima i cijelom skupu udijelio starogrojski župnik, don Ivica Huljev. Govornici su poželjeli da se izložba priređuje i u budućnosti, jer pridonosi promociji drevnog Farosa kao još bolje gastro-destinacije, naravno pohvalili su i trud ugostitelja u pripremanju vrhunskih delicija, kojima su se na kraju počastili posjetitelji.

A pripremljena jela u tri kategorije – predjelo, glavno jelo i desert ocijenili su: Braco Sanjin, dopredsjednik SKMER-a, Nikša Ivičević, predsjednik Ceha ugostitelja pri Obrtničkoj komori SDŽ, i Ivo Buzolić, također članovi SKMER-a, sva trojica majstori kuhari prvog reda. Žiri je odlučio da je »Galerija Ljubić« Igora pl. Živanovića pripremila najbolje predjelo i glavno jelo, dok je najbolji desert imao restoran »Kod barba Luke« Katarine Roić Skelin. Titulu "Hrvatski gastronomski dragulj Starog Grada 2009." ponijela je Galerija Ljubić, drugo mjesto pripalo je restoranu »Kod barba Luke«, a treće restoranu »Stari Mlin« Damira Čavića. Zato su i ponijeli zlatnu, srebrnu i brončanu medalju, koje su im svečano podijeljene uz prigodni glazbeni program i "Kotany"-pakete, dok je troje prvoplasiranih po kategorijama dobilo priznanja, a svi sudionici zahvalnice za sudjelovanje.

Ždrijebac u plavcu malom, torta od divlje naranče i smokava

- Meso za dobitničko glavno jelo "Ždrijebac u plavcu malom" stiglo je iz uzgajališta na Velebitu, dok je vino proizvod »Bastijane«, odnosno mr. Andre Tomića iz Jelse. Za predjelo smo ponudili namaze od domaćeg povrća, ali i desert je "planuo" u tili čas, pripremili smo baklavu, s tim da je umjesto tijesta korišten "tovorski kupus" – kazao je kontroverzni Igor pl. Živanović, a da se tradicionalno najbolji deserti rade u restoranu »Kod barba Luke« pokazalo se i ove godine. Naime, Katarinina mama, Marija Roić, još se jednom dokazala sa svojom "starogrojskon turtom" od divlje naranče i smokava, koja je prema ocjeni žirija zapravo savršena i kao takva zaslužuje najveće kulinarsko priznanje.

TEKST I SNIMKE Mirko CRNČEVIĆ
Više fotografija možete pronaći u našoj fotogaleriji.

« Povratak na novosti | Napisano 12.01.2010.