MAJSTORSKI ISPITI - informacije o polaganju

Želimo Vas informirati kako bi se na vrijeme upisali i stekli diplomu majstora koja Vam osigurava bolju stručnu poziciju i veću zaradu u Europskoj uniji.

Izuzetno nam je važno da obrazovna razina obrtnika bude što viša. Sve obrtničke djelatnosti neophodne su za funkciju života građana i bez njih se ne može. Nove tehnologije zahtjevaju obrazovanog i stručnog majstora za što je neophodno stalno obrazovanje. Samo osoba koja ima majstorski ispit može dokazati svoju punu stručnost i samostalnost u radu. Majstorski ispit i stečena diploma je priznanje strukovnog znanja i u EU, ne samo kao titula već i sa višim primanjima.
Majstorski ispit je cijenjen, ima dobru reputaciju iz prošlosti i dobre vrijednosti u Europskoj uniji.
Potaknut je kvalitetan rad, ekološki pristup otpadu, prihvaćanje standarda rada na Europskoj razini sa ljubaznošću po kojoj su Hrvati poznati. Razina stručnosti Hrvatskih obrtnika dosegnula je razinu stručnosti obrtnika u Europi i svakim danom sve više raste kako se uvode nova tehnološka rješenja. Vrijedan i ljubazan Hrvatski obrtnik, ponos je obrtništva i struke koju obavlja.
Našem Udruženju obrtnika, Obrtničkoj komori i našem Ministarstvu važno je da se poveća broj obrtnika sa majstorskom diplomom zbog čega Ministarstvo vraća polaznicima 70 % od uloženih troškova u polaganje majstorskog ispita.

Diploma majstora jednako se traži i u obrtima i u trgovačkim društvima. Ona je neophodna za voditelje poslovanja i vlasnike obrta i trgovačkih društava.

Za polaganje majstorskog ispita potrebne su dvije godine radnog iskustva nakon završene škole u struci.
Svi oni koji nemaju završenu odgovarajuću školu u struci ili su završili jednu od tehničkih škola trebaju imati tri godine radnog iskustva u struci za koju žele polagati majstorski ispit.

Svi oni koji imaju puno više radnog iskustva također trebaju položiti majstorski ispit, posebno one osobe koje obavljaju određene poslove, a nemaju zanimanje kojim se bave.
Osoba sa diplomom majstora ima pravo potpisa i predstavljanja sa titulom majstor ili majstorica, pravo za samostalno obavljanje poslova, vođenje poslova, biti poslovođa za vlasnika obrta ili trgovačkog društva, a može i sam biti poslodavac i otvoriti tvrtku ili obrt.

Osim redovnih rokova za polaganje, ispiti će se organizirati čim se skupi grupa od 10 polaznika u istom zanimanju.
Detaljnije o majstorskim ispitima možete vidjeti na web stranicama Hrvatske obrtničke komore http://www.hok.hr/cro/obrazovanje/majstorski_ispit.(Izvor: Ured za obrazovanje OKZ-a)

« Povratak na novosti | Napisano 30.01.2012.