DOBAR KUS 2010.

DOBAR KUS 2010.Restoran GIAXA gastronomski dragulj grada Hvara

Savez kuhara mediteranskih i europskih regija (SKMER), te Udruženje obrtnika – Sekcija ugostitelja grada Hvara i ove su godine povodom blagdana sv. Prošpera po četvrti put za redom organizirali gastro izložbu 'Dobar kus', koja je održana u zgradi povijesnog Arsenala. Na izuzetno dobro posjećenoj manifestaciji čiji su pokrovitelji Grad i TZG Hvara, te hotelska tvrtka 'Sunčani Hvar', sudjelovalo je 16 hvarskih restorana, a najbolje predjelo, glavno jelo i desert pripremio je restoran 'Giaxa' Tomislava Rudana, pa je stoga i ponio titulu 'Hrvatski gastronomski dragulj grada Hvara 2010.'
- Čestitke svima koji su sudjelovali na gastro izložbi, bilo je puno dobrih jela, a moje oduševljenje je zaista veliko budući da smo prvi put sudjelovali na natjecanju i odmah osvojili prve nagrade za 'Morsku priču' kao hladno predjelo, 'Proljetnu janjetinu s roladom od pršuta' kao glavno jelo i 'Mediteransku tortu' kao desert. Pa iako sam i ja kuhar naravno da sve ovo ne bi bilo ostvarivo bez velike maštovitosti šefa naše kuhinje Hrvoja Zirojevića iz Splita – kazao je Jakiša Božić iz Solina nakon što je preuzeo medalje, diplome i sponzorske nagrade u ime restorana 'Giaxa' koje su podijelili Dražen Krolo, predsjednik Obrtničke komore SDŽ, Katica Vučetić, dopredsjednica Udruženja obrtnika otoka Hvara, i mr. sc. Vice Zaninović, menadžer u 'Sunčanom Hvaru'.
A hvarski restorani natjecali su se u tri kategorije sa zadanim temama – predjelu (hobotnica), glavnom jelu (janjetina i bob), te desertu s prepoznatljivim dalmatinskim namirnicama, što su ustvari kvalifikacije za nacionalno natjecanje 'Hrvatski gastronomski dragulj'. Žiri su činili naši eminentni kuhari – Braco Sanjin, potpredsjednik SKMER-a, Pero Savanović, voditelj Kuharske akademije u Splitu, te Goran Staničić, majstor kuhar, član SKMER-a. U sveukupnom poretku drugo mjesto je osvojio restoran 'Zlatna školjka' Antonia Buzolića, a treće mjesto 'Sunčani Hvar' (hotel 'Adriana').
- Kad smo kod natjecatelja iz godine u godinu vidimo sve veći napredak. Na početku smo s njima razgovarali i dali im potrebne smjernice, pa sada sve više koriste domaću spizu, autohtone hvarske proizvode, a to je ono što se traži. Jela su u pravilu vrlo ukusna, ali ugostitelji još moraju dotjerati način prezentiranja svojih uradaka – rekao je predsjednik žirija Braco Sanjin, dodavši da je škoj uistinu interesantna gastronomska destinacija i da bi u SKMER-u zaista željeli da u program gastro izložbi uz Hvar i Stari Grad uskoro uđe još i Jelsa.
Inače, sudionike i goste manifestacije pozdravili su predsjednik Sekcije ugostitelja Ivan Buzolić, gradonačelnik Pjerino Bebić, i župnik don Mili Plenković. U zabavnom dijelu programa nastupili su muška klapa 'Galešnik' i Mješoviti zbor 'Stella Maris' iz Hvara. A nakon ocjenjivanja jela otočani i turisti su guštali u slasnim delicijama koje su se kao i u drugim sličnim prigodama zalijevale zlatnom kapljicom brojnih hrvatskih vinara.
Tekst i snimke u fotogaleriji: Mirko Crnčević

« Povratak na novosti | Napisano 13.05.2010.