DOBAR KUS 2009.

DOBAR KUS  2009.Gastro izložba „Dobar kus“ održala se već treću godinu u hotelu „Delfin“ u gradu Hvaru 09.05.2009. sa početkom u 20:00 sati.

I ove godine, treći put zaredom, povodom dana sv.Prošpera, Savez kuhara mediteranskih i europskih regija i Hvarska gradska sekcija ugostitelja Udruženja obrtnika otoka Hvara organizirali su gastro izložbu „Dobar kus“ koja se održala u hotelu „Delfin“ sa početkom u 20 sati.

Na izložbi je sudjelovalo 10 najboljih hvarskih restorana:

1 Palača Paladini
2 Lucullus
3 Kod Kapetana
4 Lungo Mare
5 Gariful
6 Bonaca
7 Paradies Garden
8 Marinero
9 Giuseppe
10 Slastičarna Garip


Žiri je bio sastavljen od eminentnih hrvatskih kuhara:
Braco Sanjin – potpredsjednik Saveza kuhara mediteranskih i europskih regija
Pero Savanović – voditelj Kuharske akademije u Splitu
Tomislav Nikšić – šef kuhinje Le Meridien hotela, član SKMER-a
Željko Neven Bremec – majstor kuhar I reda, član SKMER-a, Kuhar godine 2008.
Nikša Ivičević – predsjednik Ceha ugostitelja Splitsko – dalmatinske županije
Goran Staničić –majstor kuhar, član SKMER-a

Najboljih hvarski restorani natjecali su se u tri kategorije s zadanim temama:
• predjelo → kozice, škampi
• glavno jelo → riba
• desert → hvarska (domaća) naranča

Najbolje predjelo pripremio je restoran Paradies garden– naziv jela „Morski rakovi ala Stipe“.

Najbolje jelo od ribe pripremio je restoran Gariful – naziv jela „ Zubatac u soli“.

Najbolji desert pripremila je slastičarna Garip – naziv jela „ Sorajine naranče“.

Titulu „Hrvatski gastronomski dragulj grada Hvara 2009.“ ponio je restoran „Marinero“ koji je imao najveći broj ukupnih bodova.
U sveukupnom poretku drugo mjesto je osvojio restoran „Lungo mare“, treće restoran „Paradies garden“.

Restoran Marinero pripremio je :
Predjelo: Tartar od škampa
Svježe škampe očistimo do ljuske, potom repove nasjeckamo na stine komade. Začinimo solju i paprom, tabascom, maslinovim uljem i limunovim sokom, dobro izmiješamo i ostavimo u hladnjaku 2 sata. Tartar od škampi poslužimo s toplim brusketama.

Riblje jelo: Grdobina u panceti sa rižotom od artičoka
Očistimo grdobinu i narežemo na debljinu od 2 cm. Popržimo kotlete na maslu i potom umotamo u pancetu. Omotane filete pečemo na gradelama dok se panceta ne počne topiti.
Pirjamo sitno sjeckani luk na maslinovom ulju potom dodamo artičoke i rižu, podlijevamo s temeljcem od artičoka i povrća. Na samom kraju dodamo maslaca i dobro zamiješamo.

Desert: Torta od naranče i rogača
Ispečemo tijesto u pećnici. Potom ga razrežemo na tri dijela, svaki premažemo marmeladom od divljih naranča i slažemo jednu na drugu. Na kraju glaziramo s čokoladom i ukrasimo narančama.

U sklopu ove manifestacije 10.05.2009. održala se i gastro tura u terminu od 10.00 do 15.30 sati. Gastro tura je namijenjena novinarima i uzvanicima koji su se upoznali s gastronomskom baštinom grada Hvara. U osam hvarskih restorana su degustirali autohtona jela i odgovarajuća vina. Restorani sudionici gastro ture bili su:
1 restoran KOD KAPETANA
2 konoba MENEGO
3 restoran PALAČA PALADINI
4 restoran LUCULLUS
5 restoran PARADIES GARDEN
6 restoran BONACA
7 restoran GARIFUL
8 restoran LUNGO MARE

Čitava manifestacija održana je pod pokroviteljstvom i sponzorstvom:
Pokrovitelji:
Udruženje obrtnika otoka Hvara
Grad Hvar
TZ grada Hvara
Savez kuhara mediteranskih i europskih regija
Sunčani Hvar hoteli
Sponzori:
Kotanyi
Giblor\\\\\\\'s
Bili potok
PZ Svirče
Tomić
Luviji
Žuvela d.o.o

« Povratak na novosti | Napisano 12.01.2010.