BISER MORA 2010.

BISER MORA 2010.Međunarodni kulinarski festival
Supetar 8.-11. 4. 2010.

U organizaciji SAVEZA KUHARA MEDITERANSKIH I EUROPSKIH REGIJA potpomognutog brojnim sponzorima, prvi put je na Braču u Gradu Supetru održan peti BISER MORA - najveći gastronomski festival ikad organiziran u Hrvatskoj.
Sudjelovanjem više od dvjesto kuhara iz petnaest zemalja, u sklopu BISERA MORA održana su četiri natjecanja:

1. Međunarodno kategorijsko natjecanje kuhara/juniora - učenika srednjih škola
2. Nacionalna gastro izložba HRVATSKI GASTRONOMSKI DRAGULJ
3. Međunarodno kategorijsko natjecanje kuhara/seniora.
4. Međunarodno natjecanje BISER MORA

U prvom natjecanju smo među šesnaest školskih ekipa, od kojih je bilo osam gostujućih iz inozemstva, imali prilike vidjeti ekipu iz Srednje škole Hvar.
Međunarodni je žiri odlučio da nakon Crnogorskog zlata i Slovenskog srebra broncu podjele sve ostale ekipe jer je po svim kriterijima razlika bila minimalna.

U drugom natjecanju među hrvatskim restoranima trijumfirali su Hvarani. Prvo mjesto i zlatnu medalju zaslužio je hvarski «LUNGO MARE», srebrnu medalju restoran hotela «PASIKE» iz Trogira i brončanu medalju restoran «EREMITAŽ» iz Starog Grada, uz zapaženi debi restorana «ME AND MRS. JONES» iz Jelse, te «ZLATNE ŠKOLJKE» iz Hvara.

U trećem natjecanju bile su slijedeće kategorije: nacionalna kuhinja, jelo od piletine, jelo od tjestenine, jelo od ribe, artizam u čokoladi te artistička skulptura od leda.
U kategoriji JELO OD RIBE brončanu medalju zaslužio je Petar Hure.

U posljednjem natjecanju, u kojem se prvog dana svi kuhari natječu na zadanu temu (ovog puta janjetina) biralo se deset najboljih koji na kraju čine GRAND PRIX (finale) sa „black box“ sistemom.
I u ovom smo natjecanju imali predstavnika našeg Udruženja obrtnika. Uz zapaženi vrlo kreativan rad, ipak se nije uspio plasirati u finale restoran «GALERIJA LJUBIĆ» iz Starog Grada.

Bez imalo lažne skromnosti možemo zaključiti da sve ono što posljednjih godina radimo u Sekciji ugostitelja Udruženja obrtnika Hvar ima smisla i daje rezultate koje verificiraju kompetentni sudci i na međunarodnim takmičenjima.
Ovaj rezultat bi trebao biti motiv i ostalim ugostiteljima da se okuraže učestvovati na sličnim natjecanjima.
Čestitke svim natjecateljima, a posebno dobitnicima medalja.

Predsjednik Sekcije ugostitelja grada Hvara
Ivan Buzolić

Hvar, 13. 04. 2010.

« Povratak na novosti | Napisano 14.04.2010.